Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norvegų prašoma rinkti lokių išmatas

Norvegijos gamtos apsaugos tarnyba pakvietė šalies gyventojus rinkti rudųjų lokių išmatas ir išsišėrusio kailio kuokštus, praneša „The Local“. Tokiu būdu bus mėginama nustatyti tikslų šių gyvūnų populiacijos dydį.
Rudojo lokio jaunikliai
Rudojo lokio jaunikliai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Daugiau naujienų apie gyvūnus – mūsų „Facebook“ puslapyje.

„Kviečiame kiekvieną, kuris iškylaus gamtoje šį rudenį, rinkti lokių ekskrementus ir kailį, o po perduoti juos į vietinį gamtos apsaugos tarnybos skyrių“, – rašoma organizacijos kreipimesi.

Specialistams svarbu, kad lokių DNR pavyzdžiai būtų be pašalinių priemaišų, todėl nerekomenduojama išmatų liesti rankomis, jas derėtų rinkti plastikiniais maišeliais.

Pažymima, kad pagal surinktus pavyzdžius bus ne tik skaičiuojami Norvegijos lokiai, bet ir atliekamas jų sveikatos tyrimas.

Panašus gyvūnų populiacijos monitoringo būdas jau seniai naudojamas ne vienoje pasaulio šalyje. Pavyzdžiui, taip Kanados mokslininkai stebi baltųjų lokių populiaciją. Pagal išmatas stebimi ir ant išmirimo ribos atsidūrę Indijos tigrai.

Rudiesiems lokiams Norvegijoje taip pat gresia išnykimas. 2014 metų duomenimis, šalyje gyveno 136 lokiai – 54 patelės ir 82 patinai. Dar XIX amžiaus viduryje Skandinavijoje gyveno apie 4–5 tūkst. lokių. Jų populiacija smarkiai sumenko dėl to, kad iki 1932 metų Norvegijoje rudieji lokiai buvo laikomi kenkėjais, o medžiotojams buvo mokamos premijos už jų naikinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius