Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Panda Mei Xiang Vašingtono zoologijos sode atsivedė du jauniklius

Didžiosios pandos patelė Mei Xiangšeštadienį Smithsono nacionaliniame zoologijos sode Vašingtone atsivedė du jauniklius, pranešė pareigūnai.
Panda Mei Xiang
Panda Mei Xiang / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmasis jauniklis – rausvas, be plaukų, vos pelės dydžio – gimė 17 val. 35 min. vietos (sekmadienį 0 val. 34 min. Lietuvos) laiku, sakoma zoologijos sodo pareiškime. Mei Xiang reagavo pakeldama mažylį. Antrąjį panda atsivedė apie 22 val. 

Peržiūrėti turinį naujame langehttp://player.theplatform.com/p/2E2eJC/nbcNewsOffsite?guid=f_os_pandabirth_150822

„Visi mes nepaprastai džiaugiamės, kad Mei Xiang atsivedė jauniklius. Jie tokio mažyčio dydžio yra pažeidžiami, bet mes žinome, kad Mei yra puiki motina“, – sakė zoologijos sodo direktorius Dennisas Kelly.

Mei Xiang priežiūros komanda gimimui ėmė rengtis pamačiusi, kad patelei nubėgo vandenys. Maždaug po valandos gimė jauniklis. Pareigūnai tikisi artimiausiomis dienomis apžiūrėti jauniklius, kurių lytis paaiškės tik vėliau.

Mei Xiang buvo dirbtiniu būdu apvaisinta balandžio mėnesį, panaudojant užšaldytą pandos patino Hui Hui spermą. Hui Hui gyvena Kinijos didžiųjų pandų apsaugos ir tyrimų centre Sičuano provincijoje.

Be to, Mei Xiang apvaisinimui buvo panaudota ir Vašingtono zoologijos sode laikomo patino Tian Tiano sperma. DNR testais bus nustatyta, kuris patinas yra jauniklio tėvas.

Mei Xiang nėštumo ženklų pasirodė liepos mėnesį – patelė ėmė daugiau miegoti, mažiau ėsti, pradėjo rengti guolį.

Zoologijos sodas nurodė, kad Mei Xiang artimiausias dvi savaites beveik visą laiką bus savo guolyje. Jos aptvaras bus uždarytas, kad jai būtų ramu, tačiau ją ir jos jauniklį galima pamatyti filmuojamus, per internetą.

Iš karto po to, kai zoologijos sodas paskelbė apie jauniklio gimimą, transliacija iš šiaudais iškloto aptvaro, regis, buvo sutrikusi, tikriausiai – dėl didelio susidomėjusių vartotojų skaičiaus.

Laisvėje dabar yra likę mažiau nei 2 000 didžiųjų pandų, kurių buveinės nyksta dėl žmonių veiklos, nurodo „World Wildlife Fund“ (WWF).

Kinijos Jangdzės baseino bambukų miškus, kurie yra pagrindinės pandų buveinės, perkirto keliai ir geležinkeliai.

Pandos minta beveik vien tik bambukais, o dėl mažo jų gimstamumo veisimo nelaisvėje programos yra labai svarbios siekiant išsaugoti šią rūšį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius