Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patvirtinti kailinių gyvūnų laikymo reikalavimai

Pirmadienį patvirtinti reikalavimai kailinių gyvūnų laikymui. Daug diskusijų kėlęs teisės aktas paruoštas bendradarbiaujant tiek su šio verslo narius vienijančiomis asociacijomis, tiek ir su gyvūnų gerovės aktyvistais. Šis įsakymas įsigalios nuo 2015 m. gegužės 1 d., tačiau kai kurioms jo nuostatoms numatyti ilgesni pereinamieji laikotarpiai, spaudą informavo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
Audinė
Audinė / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Reikalavimai pritaikyti tiek kailinių gyvūnų (audinių, naminių juodųjų ar baltųjų šeškų, rudųjų, poliarinių lapių, usūrinių šunų), tiek kailiams ir mėsai auginamų gyvūnų (trumpauodegių, ilgauodegių šinšilų, nutrijų) gerovei užtikrinti. Nustatytos bendros ir specialiosios laikymo sąlygos atskirų rūšių gyvūnams, nurodyti jų auginimui privalomi skirti plotai, laikymo įranga, gyvūnų priežiūra, jų tikrinimas ir kt.

Įrengiant laikymo vietas, augintojai privalės pasirūpinti, kad kailiniai gyvūnai gyventų kiek įmanoma natūralesnėje aplinkoje, jų biologinius poreikius atitinkančiomis sąlygomis. Pavyzdžiui, laikantys mėsėdžius kailinius gyvūnus, arba daugiau kaip 50 nemėsėdžių kailinių gyvūnų, iki 2015 m. rugpjūčio 1 d. privalės savo ūkius įregistruoti teritorinėse Valstybinėse maisto ir veterinarijos tarnybose.

Specialieji reikalavimai kanadines audines ir naminius šeškus auginti ne mažesniuose kaip 30 cm. pločio narvuose taps privalomi nuo 2016 m. gegužės 1 d. Reikalavimai kitų kailinių gyvūnų laikymo įrangos (narvų) plotui ir aukščiui įsigalios nuo 2019 m. gegužės 1 d

„Vieningų Europos Sąjungos reikalavimų kaip auginti kailinius žvėrelius nėra, šiuos klausimus spręsti palikta kiekvienai valstybei savarankiškai. Tikimės, kad aiškūs ir konkretūs reikalavimai šių gyvūnų laikytojams, paruošti atsižvelgiant į naujausią mokslinę informaciją ir Europos konvencijos dėl ūkinės paskirties gyvūnų apsaugos nuolatinio komiteto rekomendacijas dėl kailinių gyvūnų, leis nusistovėti aiškiems veiklos principams, kuomet siekiant verslo klestėjimo nesileidžiama į kompromisus dėl gyvūnų gerovės“, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų gerovės ir sveikatingumo skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas Giedrius Blekaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius