Prieš pusmetį įvestą privalomą gyvūnų ženklinimą Seimas jau atšaukė

Seimas ketvirtadienį priėmė Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo atsisakyta nuo metų pradžios Lietuvoje įvesto privalomo gyvūnų ženklinimo.
Šuniukas
Šuniukas / „Fotolia“ nuotr.

Seimo Kaimo reikalų komiteto išvadoje rašoma, kad „įstatymo projektu siekiama gyvūnų ženklinimo procesą mikroschemomis vykdyti laipsniškai, nes privalomas ženklinimas ir jų registracija sukėlė nereikalingą įtampą tarp gyventojų, didžioji gyventojų dalis yra tam nepasiruošusi“.

Seimo kanceliarijos duomenimis, už atšaukimą balsavo 51 parlamentaras, 11 buvo prieš ir 13 susilaikė.

„Daugelis žmonių, ypač vyresnių ir gyvenančių atokesnėse Lietuvos vietovėse, išreiškė nepasitenkinimą šiuo sprendimu, nes ženklinimo procedūra yra papildoma finansinė našta gyvūnų augintojams“, – teigia projektą iniciavęs Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys.

Pataisomis numatoma, jog mikroschemomis ženklinti bei registruoti Gyvūnų augintinių registre reikės tik iš Lietuvos teritorijos išvežamus ir į ją įvežamus šunis, kates, šeškus. Tą padaryti turės ir minėtų gyvūnų veisėjai bei pavojingų šunų veislių savininkai.

Seimas dar 2012 metais nusprendė, kad nuo 2016-ųjų visi šunys, katės ir šeškai privalo būti ženklinami mikroschemomis ir registruojami Gyvūnų augintinių registre.

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos sako, kad privalomas gyvūnų ženklinimas būtinas norint sudrausminti neatsakingus augintojus, nes dabar dažnai nėra galimybių nustatyti, kam priklauso nuskriaustas ar pavojingas gyvūnas. Be to, įvedus privalomą ženklinimą valstybei esą nereikės išlaikyti gyvūnų prieglaudų.

Taip pat buvo tikimasi, kad privalomas augintinių ženklinimas bei registravimas padės apsaugoti visuomenę ir kitus gyvūnus nuo pasiutligės. Registre bus nurodyti gyvūnų augintinių vakcinavimo nuo pasiutligės duomenys ir savininkas turės visą reikalingą informaciją dėl skiepijimo pabaigos termino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius