-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Keisčiausios kalėdinės tradicijos: bezdantys kelmai, bananų „eglės“ ir mišios riedutininkams

Kalėdos – metas, kai reikia džiaugtis, viskuo dalintis ir priimti kitų gerumą. Tačiau kai kur pasaulyje tai dar ir laikas mėtyti batus, riedučiais lėkti į bažnyčią, mušti bezdančius kelmus ir puotauti greito maisto užkandinėse.
„Caga Tio“ vadinami kalėdiniai kelmai
„Caga Tio“ vadinami kalėdiniai kelmai

„The Week“ sudarė keisčiausių pasaulio Kalėdų tradicijų sąrašą.

Suomijos pirties festivaliai

Suomijoje šventės kulminacija būna Kalėdų išvakarėse. Vakarėjant visi suomiai suguža į pirtis nusimesti drabužių ir pailsėti prieš laukiančią puotą.

Tačiau jie turi būti greiti, nes, pagal vietos folklorą, iškart po saulėlydžio į sauną suguža mirusių artimųjų vėlės, su kuriomis nevalia susitikti.

Vėsiu oru pirtis - nuostabus malonumas
 

Indijos bananų „eglės“

Indijoje vietoj eglių ir pušų, kurių beveik nėra, šeimos dažniausiai puošia bananų ar mangų medį. 25 milijonai šalies gyventojų krikščionių mangamedžio lapais ir aliejinėmis lempomis puošia namų stogus.

Čekės mėto batus

Čekijoje, panašiai kaip Lietuvoje, vyrauja paprotys Kūčių vakarą mesti burtus. Viena populiariausių tradicijų tarp netekėjusių jaunų panelių yra išėjus iš namų nusiauti ir per petį sviesti savo batą.

Tikima, kad batui nukritus nosimi į duris kitąmet gali pavykti ištekėti, o jei  batas atsisuka kulnu į duris – jaunikio teks laukti dar 12 mėnesių.

„FotoPasaka“ nuotr./Bateliai
„FotoPasaka“ nuotr./Bateliai

Japonijos greito maisto Kalėdos

Per pastaruosius kelerius metus Japonijoje atsirado nauja tradicija Kalėdų dieną lankytis vieno greito maisto užkandinių tinklo užeigose.

Šią tradiciją nulėmė vienais metais vykdyta to restoranų tinklo reklaminė kampanija. Dabar Kalėdų rinkinį iš to restorano šeimoms tenka užsisakinėti dar spalį.

Riedučių Venesuela

Kasmet nuo gruodžio 16 iki 24 d. Karakase, Venesueloje, rytais automobiliu geriau niekur nevykti. Keliai šiuo metų laiku būna skirti į rytines Kalėdų Mišias skubantiems riedutininkams. Tradicija džiugina ir vaikus – jei pro langus iškiša ilgas virveles, kurias pralekiantieji riedučiais turi timptelėti.

Aliaus Koroliovo nuotr./Maratono akimirka
Aliaus Koroliovo nuotr.

Veidus dažo juodai

Kiekvieną lapkritį į Nyderlandus iš Ispanijos gariniu laivu atplaukia Kalėdų senelis, lydimas būrio Juodųjų Petrų – juodai veidus ir ryškiai raudonai lūpas nusidažiusių vyrų garbanotais plaukais.

Juodųjų Petrų vaidmuo – ne tik padėti Kalėdų seneliui, bet ir linksminti vaikus rodant įvairius akrobatinius triukus. Ši tradicija prieš kelerius metus kaip rasistinė buvo pasmerkta Jungtinių Tautų, tačiau olandai šventai tiki, kad nieko bloga joje nėra.

Bezdantis katalonų kelmas

Ispanijos Katalonijos regione per Kalėdas vyrauja keista tradicija iš kelmo pasigaminti „Caga Tio“ vadinamą žmogiuką su veidu ir kojomis. Į jį pridedama įvairių maisto produktų, saldainių, riešutų.

Kalėdų išvakarėse kelmas pakabinamas, o šeimos nariai su pagaliu daužo per kelmą, kol iš jo iškrinta visos gėrybės. Stengiamasi, kad paskutiniai iškristų česnakas, svogūnas ir sūdyta silkė. Tradiciškai bemušant kelmą dainuojama tokia dainelė: „Persk, kelme, persk riešutais ir sūriu, jei nepersi, aš tave primušiu, persk, kelme!“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius