Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 11 09

30 eurų už maistą per savaitę: žiauri Lietuvos menininkų gyvenimo realybė

Naują parodą galerijoje pristatantis ir besišypsantis menininkas dažnu atveju tėra išimtis. Net 41 proc. visų Lietuvos menininkų iš kūrybos uždirba iki 300 eurų per mėnesį – tai reiškia, kad mažiau nei pusė kūrėjų gyvena ties skurdo riba. 15min pakalbino anonimais likusius žinomus Lietuvos menininkus, kurie dalijasi skaudžia realybe. Kartais maistui per savaitę galima skirti tik apie 30 eurų.
„Neturtingas poetas“ Carlo Spitzwego (1839) paveikslas
„Neturtingas poetas“ Carlo Spitzwego (1839) paveikslas / Wikimedia Commons nuotr.

Statistiniai duomenys paimti iš Lietuvos kultūros tarybos inicijuoto tyrimo apie menininkų padėtį. Jame nustatyta, kad Lietuvoje šiuo metu dirba 10 700 menininkų, 41 proc. gauna iki 300 per mėnesį ir tik 6,6 proc. gauna nuo 900 iki 1200 eurų per mėnesį, kas yra mažiau nei vidutinis atlyginimas. Tyrimą galima peržvelgti čia.

„Čia yra visiška ubagystė!“

54-erių metų Jonas (tikrasis vardas redakcijai žinomas – 15min) yra daug pasiekęs lietuvių menininkas, tačiau per gyvenimą jam teko išgyventi skurdą. 1996 metais jis patyrė traumą, kuri sukėlė epilepsijos priepuolius. „Iki 1997 metų dirbau vienoje kino studijoje, bet dėl ligos darbdavys manęs atsisakė. Kadangi neturėjau stažo iki 2007 metų gyvenau už 2 grupės invalido pensiją, kuri siekė 64 litus. Tai įsivaizduokite“, – 15min pasakojo jis ir pridūrė, kad jeigu ne mamos parama, išgyvenęs nebūtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius