-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anzelmo Matučio memorialinį muziejų papuoš medinės skulptūros

Penktadienį Alytuje prie vaikų poeto Anzelmo Matučio memorialinio muziejaus iškils dešimt medžio skulptūrų. Jas poeto kūrybos motyvais drožia menininkai iš penkių šalių.
Drožinėjimas
Drožinėjimas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Simpoziumas skirtas artėjančioms A.Matučio 90-osioms gimimo metinėms, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Iki penktadienio drožėjai turi ne tik pabaigti skulptūras, bet jas pastatyti ir prie A Matučio namo-memorialinio muziejaus.

Kokie miško ir gamtos personažai turėtų džiuginti vaikų akis – ar genys, drevinukas, pelėda, ar kiškis – sprendė kiekvienas drožėjas, prieš tai lietuvių, rusų, kartais ir anglų kalba perskaitę A.Matučio kūrybą.

„A.Matučio eilėraščiai mums labai artimi, todėl džiaugiamės, kad galėsime po skulptūrą palikti čia, lietuvių žemėje. Mano personažas – mama pelėda“, – kalbėjo medžio drožėjas iš Rusijos Jevgenijus Pticinas.

„Mes drožiame genio kalvę. Daugiau nei pusę skulptūros padarėme – genys jau išdrožtas. Norisi, kad vaikai į skulptūrą ne tik žiūrėtų, bet galėtų ją paliesti, pastuksenti. Taip, kaip stuksena medį geniai“, – sumanymu dalinosi medžio drožėja iš Latvijos Dita Kalmane.

Pasak lietuvių drožėjų, prieš pradedant drožti skulptūras, prisiminti A.Matučio eilėraščius jiems irgi buvo ne prošal, nes vaikystėje vaikams skaitytos eilės jau pasimiršo, ir dabar poeto knygeles tenka atversti tik nebent su anūkais.

„Visada tema kažkiek diktuoja kūrybinį darbą, įdomiau, kai tokia vaikiška užduotis. Labai sunku pavaizduoti taip, kad ne tik suaugęs žiūrovas, bet ir vaikučiai suprastų, jiems būtų viskas aišku“, – sakė medžio drožėjas iš Lietuvos Artūras Zienka.

Pasak simpoziumo organizatoriaus Kęstučio Benediko, skulptūras drožia patyrę menininkai, užsienyje dirbantys su akmeniu, stiklu ar net ledu. 

„Iš vienos pusės, vaikams nėra sunku kurti iš vienos pusės, iš kitos – tai labai atsakinga, reikia detales pritaikyti, kad jis galėtų paliesti, kad jis nesusižeistų, kad jis suprastų. Turi kitą sykį nuo modernios skulptūros pereiti prie realistinės skulptūros, kad vaikas galėtų žaisti aplinkui bėgiodamas ir džiaugtųsi“, – tvirtino K.Benedikas.

Skulptūrų parkas prie A.Matučio memorialinio muziejaus iškils penktadienį. Tai bus įžanginis renginys, skirtas artėjančiam vaikų poeto 90-ųjų gimimo metinių jubiliejui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius