Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Avangardinio kino kūrėjas, kuris bandė sakyti tiesą

Jonas Mekas, pabėgėlis iš Lietuvos, kuris 1949 m., būdamas 27 metų, atvyko į Niujorką ir tapo „Film Forum“, žurnalo „Film Culture“ ir filmų archyvo „Anthology Film Archives“ įkūrėju. Jis buvo pirmasis nuolatinis „The Village Voice“ kritikas, rašęs apie kiną, ir plačiai publikuotas poetas. Tačiau jis taip pat sukūrė daugybę koliažinių „dienoraštinių“ filmų, kuriuose fiksavo savo įtemptą, meno kupiną gyvenimą.
Jonas Mekas
Jonas Mekas / Maironio lietuvių literatūros muziejaus nuotr.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kasdienybės poetas su „Bolex“ kamera rankose

Pirmasis iš šių 16 milimetrų filmų „Walden (Dienoraščiai, užrašai ir eskizai)“ buvo nufilmuotas 1964–1969 m. Jame susipina Niujorko minios scenos, cirko pasirodymai ir Meko kasdienybės fragmentai su tokiais įvykiais kaip pirmasis viešas „Velvet Underground“ pasirodymas psichiatrų suvažiavime ar Johno Lennono ir Yoko Ono pasirodymas „Bed-In for Peace“. Kai 1969 m. įvyko filmo „Walden“ premjera, Mekas skatino žiūrovus įeiti ir išeiti iš seanso, tačiau jis taip pat pateikė išsamią laiko juostą, jei kas nors norėtų būti tikras, kad užfiksavo suvažiavimą (ritė 2, 15 minutė). Arba „Bed-In“ (ritė 4, 35 minutė).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius