Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 20 /2022 06 21

Bendražygiai prisimena R.Adomaitį: jis buvo tikras kino ir teatro džentelmenas

Pirmadienį paaiškėjus, kad netekome legendinio aktoriaus Regimanto Adomaičio, 15min kalbinti jo kolegos prisimena jį kaip talentingą kūrėją, Lietuvos kine ir teatro scenoje sukūrusį ne vieną reikšmingą vaidmenį.

Žinią apie Regimanto Adomaičio mirtį portalui Žmonės.lt patvirtino teatrologė Daiva Šabasevičienė.

Žmonės.lt žiniomis, Regimanto Adomaičio gyvybė užgeso pirmadienio rytą Santaros klinikose – aktorių ištiko infarktas.

Pirmasis apie R.Adomaičio mirtį pranešė portalas lrt.lt.

Dmitrijaus Matvejevo nuotr./Regimantas Adomaitis – Mykolas spektaklyje „Dėdės ir dėdienės“
Dmitrijaus Matvejevo nuotr./Regimantas Adomaitis – Mykolas spektaklyje „Dėdės ir dėdienės“

Primename, kad R.Adomaitis sirgo ir onkologine liga. 2020 metais su portalu eg.ru kalbėjęs aktorius neslėpė, kad jaučiasi prastai.

„Atėjo senatvė, nuo kurios niekur nepabėgsi. Bet mano jaunystė ir apskritai visas mano gyvenimas buvo šviesus, nėra ko skųstis. O senatvė nėra džiaugsmas. Tai čia, tai ten skauda. Ir kuo toliau, tuo labiau. Tačiau nuo to dar niekas negalėjo apsisaugoti“, – naujienų portalo eg.ru korespondentei Janai Gordejevai yra sakęs aktorius.

J.Gordejevai tada pasiteiravus, ar tuo metu kovoja su sunkia liga, R.Adomaitis neslėpė tebesergantis.

Teatro sąjungos pirmininkas Ramutis Rimeikis BNS teigė, jog aktorius buvo šviesulys ir kelrodė žvaigždė.

„Labai talentingas, doras žmogus, man buvo šviesulys, teatre buvo kelrodė žvaigždė. Aktorius iš didžiosios raidės“, – BNS teigė R.Rimeikis.

Jis sakė, kad R.Adomaitis sunkiai sirgo.

„Dar gana tvirtas buvo, sakė, kad turi onkologinę ligą, bus kaip Dievas duos. Davė Dievas šitaip. Sakė, kad atgyveno nemažą gyvenimo dalį. Gana ilgai išbuvo su ta liga“, – sakė pirmininkas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juozas Budraitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juozas Budraitis

Juozas Budraitis: „Mums dažniausiai tekdavo brolių vaidmuo“

Žinomas kino ir teatro aktorius Juozas Budraitis 15min teigė, kad pažintis su Regimantu Adomaičiu užsimezgė 1965 metais jiems susitikus filmavimo aikštelėje. Tuo metu R.Adomaitis jau buvo profesionalus aktorius, sukūręs ne vieną vaidmenį, o J.Budraitis – tik pradedantis šį kelią.

„Aš daug rėmiausi Regimanto patarimais, atidžiai stebėjau jo darbą. Jis man nieko neaiškino, nerodė, bet svarbus buvo pats bendravimas ir ne tik scenoje, tačiau ir už kadro. Atsiradus ryšiui su žmogumi, ėmiau jausti jo mintis, atpažinti išgyvenimus ir būtent tai intuityviai padėjo perkelti vaidmenį į filmavimo aikštelę“, – pasakojo žinomas aktorius.

Draugystėje svarbią reikšmę atliko ir knygos, mat abu mėgo skaityti. O tik ištaikę bent trumpą pauzę tarp filmavimų, puldavo prie savo knygų.

Pasak J.Budraičio, jų draugystėje svarbią reikšmę atliko ir knygos, mat abu mėgo skaityti. O tik ištaikę bent trumpą pauzę tarp filmavimų, puldavo prie savo knygų.

„Šitaip užsimezgė mūsų bendravimas, kuris ilgainiui virto bičiulyste ne tik filmavimuose, tačiau ir asmeniniame gyvenime“, – teigė J.Budraitis.

Nors abu aktoriai ne taip dažnai susitikdavo vienoje filmavimo aikštelėje, tačiau tarp bendrų filmų galima išskirti tokias juostas kaip „Niekas nenorėjo mirti“, „Sadūto tūto“, „Jausmai“, „Sodybų tuštėjimo metas“, „Karalius Lyras“ ir kt.

Pasak J.Budraičio, įdomu tai, kad dažniausiai filmuose jiems tekdavo brolių vaidmuo.

Paprašytas įvardyti, jo manymu, svarbiausius R.Adomačio vaidmenis, J.Budraitis teigė, kad jų buvo daugybė.

Regimantas labai mylėjo teatrą, todėl ir atskirti jo gyvenimo nuo teatro neįmanoma.

„Regimantas labai mylėjo teatrą, todėl ir atskirti jo gyvenimo nuo teatro neįmanoma. Mindaugo vaidmuo jam pačiam buvo bene pats svarbiausias“, – teigė J.Budraitis.

O kine jis išskyrė Donato vaidmenį filme „Niekas nenorėjo mirti“.

Pasak J.Budraičio, asmeniniame gyvenime R.Adomaičiui turbūt pačiu svarbiausiu vaidmeniu tapo filmas „Jausmai“, kurio metu jis susipažino su aktore Eugenija Bajoryte, su kuria sukūrė gražią šeimą ir sulaukė trijų sūnų.

Gytis Padegimas: „R.Adomaitis yra visos teatro eros ženklas“

Anapilin išėjusį aktorių R.Adomaitį režisierius Gytis Padegimas vadina vienu iš paskutiniųjų savo laikmečio teatro mohikanų.

„Man atrodo, kad Regimantas Adomaitis yra visos teatro eros ženklas, jam išėjus tų mohikanų kelis ir beturime. Tiesiog su visa epocha atsisveikinam teatre“, – BNS sakė režisierius Gytis Padegimas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Gytis Padegimas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Gytis Padegimas

R.Adomaitis vaidino viename iš režisieriaus spektaklių „Vieno tėvo vaikai“.

„Man nepaprastai įstrigo jo vaidmuo spektaklyje „Altonos Atsiskyrėliai“, pjesė apie Vokietiją po karo. Aišku, Kaligulą puikiai prisimenu. Paskutinis didelis vaidmuo Mažajame teatre, kur vaidino seną žmogų, kuris išvažiuoja į senelių namus“, – prisiminė G.Padegimas.

Su visa epocha atsisveikinam teatre, – sako G.Padegimas.

„Jis fiziką studijavo, berods, viskas buvo logiškai apgalvota, bet ir pakankamai emocionalu, toks balsas išlaikytas. Inteligentiškas aktorius, išsilavinęs, plačių pažiūrų kaip žmogus“, – kalbėjo režisierius.

V.Mainelytė: R.Adomaitis buvo labai atsidavęs aktorystei, savo profesijai

Su R.Adomaičiu vaidinusi aktorė Vaiva Mainelytė BNS teigė, jog apie šį žmogų liko geriausi ir šilčiausi atsiminimai.

„Geriausia atsiminimai ir išliko. Regimantas tikrai vertas gerų žodžių, gerų emocijų. Tai tas žmogus, kuris su niekuo nekonfliktavo, visada buvo diplomatiškas, išlaikytas, didelis džentelmenas, visada būdavo malonu partneriauti, visada pasiruošęs, išmokęs tekstą“, – sakė V.Mainelytė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Regimantas Adomaitis ir Vaiva Mainelytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Regimantas Adomaitis ir Vaiva Mainelytė

Ji prisiminė, kaip norėdamas apšilti aktorius teatre prieš spektaklį raiškiai skaitydavo laikraštį ar kokį tekstą, taip pat ir garsiai, kad girdėtų net ir sėdintys paskutinėje eilėje.

„Tikrai labai buvo atsidavęs aktorystei, savo profesijai, niekada karūnos nenešiojo išėjęs nuo scenos, visada išlaikytas, bet visada turėjo tokį atstumą, niekada neįsileisdavo į kažkokius apšnekesius“, – prisiminė V.Mainelytė.

„Iš Kauno periodo anapilin jau iškeliavo visi, su kuriais jis dirbo. Tai buvo pirmas jo teatras, o iš nacionalinio teatro liko Vytautas Rumšas, Eglė Gabrėnaitė ir aš... Kai įvyksta toks faktas, sunku atsisveikinti ir suvokti“, – teigė aktorė.

Užuojautas reiškia šalies vadovai

Šalies vadovai pirmadienį pareiškė užuojautą dėl aktoriaus Regimanto Adomaičio mirties.

Pasak šalies prezidento Gitano Nausėdos, R.Adomaitis buvo tikras atsidavimo aktorystei simbolis.

„Jis savo asmeniu ir veikla apglėbė ištisą Lietuvos kultūros epochą. Aš juo žavėjausi ne tik kaip kino, bet ir kaip teatro aktoriumi, kartu su kitais Lietuvos scenos grandais sukūrusiu neužmirštamų vaidmenų. Paskutiniame mūsų pokalbyje Maestro užsiminė norintis išbandyti save režisieriaus amplua. Nepaprastai gaila, kad šiai svajonei nebuvo lemta išsipildyti. Visada prisiminsiu jo įstabų, gyvą, jaunatvišką balso tembrą, kuris pakeldavo nuotaiką net ir niūriausią dieną“, – išreiškė užuojautą G.Nausėda.

Pasak premjerės Ingridos Šimonytės, Lietuvos kino ir teatro istorijoje R.Adomaitis buvo ypatingos svarbos žmogus.

VIDEO: Mirė legendinis aktorius Regimantas Adomaitis – jam buvo 85-eri

„Netekome žmogaus, kuriam plojo kelios kartos teatro mylėtojų, kurį žavėdamiesi stebėjo kino žiūrovai, scenos talento, šalia kurio dirbti amato kolegoms, neabejoju, buvo garbė. Išskirtiniai ir sudėtingiausi vaidmenys, atlikti Regimanto Adomaičio, be papildomų žodžių įrodo jo ypatingą profesionalumą ir žymę Lietuvos kino ir teatro istorijoje“, – tvirtino premjerė.

Užuojautą savo ir Seimo vardu išreiškė ir Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Regimantas Adomaitis – tikras teatro aristokratas, kuris, pasak paties aktoriaus, nepaprastai, gal net fanatiškai mylėjo sceną. Nors puikiai sekėsi kine, vis dėlto teatras buvo jo namai, gyvenimo prasmė ir laimė, kuria kelis dešimtmečius dalijosi su Lietuvos ir užsienio žiūrovais. Išties didelė netektis mūsų kultūrai. Nuoširdžiai užjaučiu R.Adomaičio šeimą ir artimuosius, kolegas ir aktoriaus gerbėjus“, – pranešime spaudai cituojama V.Čmilytė-Nielsen.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius