Dailininkas Andrius Zakarauskas – apie kūrinius, kurie šiandien įkvepia vilties

​​​​​​​15min klausia meno ir kultūros žmonių, kokie filmai, knygos, muzika ir kita kūryba įkvepia juos šiomis dienomis. Šį kartą savo mėgstama kūryba dalijasi dailininkas Andrius Zakarauskas.
Andrius Zakarauskas
Andrius Zakarauskas
Isabelle Graw „The Love of Painting“
Isabelle Graw „The Love of Painting“

Literatūra / Meilė tapybai

A.Zakarauskas teigia, kad pastaruoju metu daugiausia skaito ir tyrinėja profesinę literatūrą.

„Dabar skaitau I.Graw tiriamuosius straipsnius, skirtus tapybai. Ji taip pat veda diskusijas, skaito paskaitas, be to, yra išleidusi ne vieną straipsnių rinkinį. Rekomenduoju „The Love of Painting“ arba „Thinking through Painting“, – sako dailininkas.

Kadangi šių knygų lietuviškai nėra, tenka skaityti angliškai. Dėl to, A.Zakarausko teigimu, knygos skaitymas tampa įtemptu darbu – neretai tenka pasukti galvą, ką dabar perskaitė, kartais atversti puslapį atgal ir grįžti prie įdomių įžvalgų.

„Bet tai neatmuša noro skaityti, nes įdomumas ir autorės įžvalgos atveria visus sunkumus, su kuriais susiduriu skaitydamas knygą angliškai“, – pasakojo kūrėjas.

VIDEO: Apocalypse Now | Official Trailer

Filmas / „Šių dienų apokalipsė

Pasak A.Zakaurausko, šiandienos įvykių kontekste vis sugrįžta vaizdai iš Ukrainos tragedijos.

Ir nors neįmanoma suvokti karo baisumų per atstumą ar ekraną, tačiau, dailininko teigimu, vienas įtaigiausių filmų karo tema yra režisieriaus Francio Fordo Coppolos „Šių dienų apokalipsė“, kuris yra kupinas ypatingų dialogų bei įspūdingų monologų.

„Neseniai teko susipažinti su Vietnamo karo veteranu, kuris taip pat pritarė tokiam mano požiūriui. Jis paminėjo, kad šis filmas sugrąžino jo paties prisiminimus. O labiausiai patiko ta filmo vieta su dūmais mūšio lauke“, – teigė A.Zakarauskas.

Teatras / „Kandidas“

„Tai optimistinė šventė“ – šitokiais žodžiais dailininkas apibūdino jau bene penkis kartus žiūrėtą Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre pastatytą operetę „Kandidas“.

„Aš nuolatos niūniuoju finalinę operos dainą, kurioje skamba žodžiai „mes pastatysim namą, prikaposim malkų“. Apkeliavęs pasaulį ir patyręs daug tragedijų, galiausiai, Kandidas pamato viltį. Kadangi operą mačiau jau ne kartą ir pats tapatinuosi su pagrindiniu personažu. Šis įspūdingas pastatymas, nuostabi scenografija ir muzika man atvėrė daug metaforų ir nuorodų su mūsų pasauliu. Ir, svarbiausia, jis suteikia viltį“, – teigė A.Zakarauskas.

Audriaus Solomino nuotr./Roberto Narkaus „Gut Feeling“ Lietuvos nacionaliniame paviljone, Venecijos meno bienalėje, 2022 m.
Audriaus Solomino nuotr./Roberto Narkaus „Gut Feeling“ Lietuvos nacionaliniame paviljone, Venecijos meno bienalėje, 2022 m.

Paroda / „Kita energija“

Svarbiausiu šiandienos renginiu A.Zakarauskas įvardijo Venecijos bienalę su nuostabia Roberto Narkaus ekspozicija „Gut feeling“, kurią jis pats kol kas matė tik nuotraukose, tačiau nekantraudamas laukia išvysti ir gyvai.

Tačiau pats pastaruoju metu daugiausia galvoja apie jo paties kuruojamą grupinę parodą „Kita energija“, kuri nuo birželio 7 d. veiks Energetikos ir technikos muziejuje Vilniuje.

„Pavyko suburti 18 dalyvių, kurie man rūpi ir yra įdomūs. Visi jie pasakos apie tapybą, juos varančią energiją, konstruodami dinamišką tapybinį vaizdą ypač triukšmingo muziejaus erdvėse“, – pasakojo A.Zakarauskas.

VIDEO: Caterina Barbieri – Spine of Desire

Muzika / Caterina Barbieri

Pats dailininkas prisipažįsta savo kuriamų darbų apsuptyje šokantis ir linguojantis pagal Caterinos Barbieri kūrinį „Spine of Desire“, kuris įkvepia darbui ir viltingai nuotaikai.

„Atrodo, jog visa kuriama muzika šiandien turi būti kaip tik tokia“, – sako dailininkas, kartu besiviliantis šią vasarą viename iš Kaune vyksiančių festivalių gyvai išgirsti šios kūrėjos atliekamą muziką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius