Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 02 14

Jaudinanti Mačernio ir jo sužadėtinės meilės istorija: liko ištikima iki gyvenimo galo

Visiems nuo mokyklos suolo pažįstamas jauniausias mūsų literatūros klasikas Vytautas Mačernis nugyveno trumpą gyvenimą, tačiau paliko neišmatuojamą savo kūrybos lobyną. Beveik aštuonis dešimtmečius po poeto tragiškos žūties jo atminimą ir meilės istoriją saugojo jo sužadėtinė Bronė Vildžiūnaitė, šį pasaulį palikusi vos prieš metus – 2022 metų vasario 10 d., – eidama 102-uosius gyvenimo metus.
Bronė Vildžiūnaitė ir Vytautas Mačernis
Vytautas Mačernis ir Bronė Vildžiūnaitė / Lietuvos archyvo ir 123RF nuotr.

V.Mačernis ir B.Vildžūnaitė turėjo susituokti Vilniuje 1943 metais. Deja, nepalankiai susiklosčius aplinkybėms, ši ceremonija taip ir neįvyko, o pačiai Bronei visą gyvenimą teko skaudi dilema – kaip būtų susiklostęs gyvenimas, jei santuoka, kurios abu taip laukė, būtų įvykusi...

Visą savo gyvenimą B.Vildžiūnaitė nugyveno niekam negarsindama savo meilės istorijos, neužrašiusi prisiminimų, tik saugodama tai kaip brangiausią savo turtą.

Nepriklausomybės metais dalį V.Mačernio daiktų – jo studento laikų kepuraitę, rankraščius, kišeninius žodynėlius, iš kurių V.Mačernis mokėsi kalbų – ji atidavė saugoti Maironio literatūros muziejui.

Lietuvių tautosakos ir literatūros archyve yra saugomi pačios Bronės laiškai, rašyti jos ir Vytauto bendram draugui Juozui Jurkui jau po Mačernio mirties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius