Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jurgiui Mačiūnui – 90: jis įkūrė „Fluxus“ judėjimą, įkvėpusį gyvybės „SoHo“ rajonui

Lakpričio 8 dieną menininkui Jurgiui Mačiūnui būtų suėję 90 metų. Labiausiai pasaulyje jis yra žinomas dėl „Fluxus“ judėjimo, be to, jis stipriai prisidėjo prie „SoHo“ menininkų bendruomenės vystymosi.
Jurgis Mačiūnas
Jurgis Mačiūnas / Wikimedia.org nuotr.

J.Mačiūnas mirė 1961 metais Niujorke.

Tarptautinė menininkų grupė „Fluxus“ buvo apibūdinama kaip „labai glaudžiai bendradarbiavusių laisvų menininkų, artistų ir keistų muzikantų draugija“.

Septintajame dešimtmetyje J.Mačiūnas ir „Fluxus“ buvo svarbūs šios miesto dalies avangardo judėjimo dalyviai, rengę įvairius hepeningus ir performansus.

Šalia meninės veiklos ši grupė taip pat plėtojo „Fluxus Cooperatives Inc.“, kuri siekė padėti menininkams, filmų kūrėjams, muzikantams ir šokėjams rasti tinkamą erdvę savo darbui ir gyvenimui.

J.Mačiūnas su nedidele, bet būtina įvairių fondų ir vyriausybinių agentūrų pagalba, įkūrė keturis kooperatyvus lengvosios pramonės rajone tarp Vakarų Hiustono ir Kanalo gatvių – dabar toji vietovė vadinama „SoHo“.

Pastatus jis apžiūrėdavo pats, o už kooperatyvų narių pinigus jo judėjimas „Fluxus“ įsigydavo pastatus, mokėdavo hipotekos mokesčius, atsiskaitydavo už teisininkų ir architektų paslaugas, renovuodavo, o esant pageidavimui – administruodavo pastatus.

J.Mačiūną pergyveno jo žmona Billie, jo sesuo Nicole Volaitis, taip pat – jo motina.

Parengta remiantis informacija „The New York Times“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius