Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 06

Kodėl mes romantizuojame Paulių Širvį?

Poetas Paulius Širvys yra vienas populiariausių lietuvių poetų iki šiol – jo knygos perleidžiamos, organizuojami gimtadienio minėjimai, dažnai apie jį atsiliepiama kaip apie natūralų talentą turėjusį autorių. 15min domėjosi nauja jo poezijos recepcija, klausė, kodėl visuomenės atmintyje jis vis dar idealizuojamas? Šia tema sutiko pasikalbėti literatūrologas, rašytojas Rimantas Kmita. Pasak jo, „Paulius Širvys nėra Žaliojo tilto skulptūros, apie jį verta kalbėti, tik recepciją vertėtų atnaujinti“.
Paulius Širvys,1960 m., Lietuva
Paulius Širvys,1960 m., Lietuva / Maironio lietuvių literatūros muziejaus nuotr./ Nežinomo autoriaus nuotr./ LIMIS archyvo nuotr.

– Ar jums neatrodo, kad šį poetą pernelyg romantizuojame?

– Nors ir pasirodo naujos poeto knygos, keli jo eilėraščiai įtraukti ir į mokyklines programas, kritinio požiūrio, naujos recepcijos kol kas neatsiranda. Antai vienas pagrindinių P.Širvio variklių – gyvi atsiminimai, legendos.

Kita vertus, kartais pagalvoju apie jo santykį su Sovietų Sąjunga. Reikėtų turėti omeny, kad jis buvo į armiją paimtas jaunuolis, pabėgęs iš belaisvių stovyklos, matęs daug draugų mirčių. Atmosferoje, kurioje jis gyveno, vargu ar buvo terpės formuotis kritiniam santykiui su ideologija, mat sovietų armija buvo „šventa“. Rusijoje iki šiol nelabai kas pasikeitė, o Lietuvoje taip pat tokių žmonių netrūksta.

P.Širvys nebuvo ideologinis poetas. Jis rašė apie tai, kuo tikėjo, – meilę, draugystę, tėvynę. Nors ir esama liudijimų, kad poetas skaudžiai reaguodavo į neigiamus žodžius apie sovietų armiją, verta atkreipti dėmesį, kad tai buvo jo asmeniniai išgyvenimai, o ne išskaičiuotas prisitaikymas.

Be to, jo bibliografija nepasižymi komjaunimo premijų gausa. Jo nelepino premijomis. Pirmąjį apdovanojimą – Komjaunimo premiją – jis pelnė būdamas 52 metų, o 1973 m. LSSR valstybinę premiją gavo, matyt, todėl, kad kažkas susigriebė. Šiaip tuo metu jis jau neberašė.

P.Širvys nebuvo labai patogus valdžiai, bet tikrai ne disidentas. Jeigu matė, kad verta kažką pasakyti valdininkams, jis nebijojo to padaryti tiesiai į akis. Jis nedalyvavo institucinėse veiklose, nepriklausė literatūriniams rateliams.

Jis tiesiog buvo vienišas poetas.

 Zarasų krašto muziejaus nuotr./Nežinomo autoriaus nuotr./ LIMIS archyvo nuotr./Poetas Paulius Širvys Vilniuje 1978 m žiemą
Zarasų krašto muziejaus nuotr./Nežinomo autoriaus nuotr./ LIMIS archyvo nuotr./Poetas Paulius Širvys Vilniuje 1978 m žiemą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius