-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 15 /22:31

Mirė Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Romualdas Rakauskas

Eidamas 81-uosius metus mirė Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, fotomenininkas Romualdas Rakauskas. Apie jo mirtį LRT pranešė duktė Eglė Rakauskaitė.
Romualdas Rakauskas pasakoja jaunystėje buvęs spaudžiamas „surimtėti“ – nuo poetizmų pereiti prie „kažko rimtesnio“.
Romualdas Rakauskas / Aliaus Koroliovo nuotr,

Multimedijos pasakojimas: Romualdo Rakausko „Žydėjimo“ paradoksai

R.Rakauskas 80-metį minėjo rugpjūčio 19 dieną.

„Lietuva ir pasaulis neteko itin talentingo kūrėjo, fotografijos meistro, kurio žvilgsnis mums nuolat dovanojo nevaržomo džiaugsmo ir didžiausio subtilumo akimirkas. Su Romualdo Rakausko kūryba siejama ištisa fotografijos epocha ir nepakartojamas kasdienybės švelnumas“, – rašoma prezidento Gitano Nausėdos užuojautoje.

„Išėjus fotografui, fotožurnalistui, menininkui ir visuomenininkui, Nacionalinio kultūros ir meno premijos laureatui Romualdui Rakauskui, užsivertė dar vienas Lietuvos fotografijos puslapis. Tai buvo savo pašaukimui atsidavęs kūrėjas, kurio fotografijos virto personalinėmis parodomis, kurio darbai solinėse ir grupinėse parodose mūsų šalyje ir už jos ribų skatindavo sustoti, susimąstyti, pajausti akimirkos prasmę. Šio fotografijos Meistro darbai dvelkia poezija ir įtikina savo jautrumu, iš kitų jie išsiskiria grynumu, poetiniu įtaigumu, nesentimentaliu lyriškumu. Optimistiškai žvelgęs į žmogų bei gyvenimą, R.Rakauskas paliko gilų įspaudą Lietuvos fotografijoje. Mums trūks Maestro naujų darbų. Nuoširdžiai užjaučiu artimuosius, draugus ir kolegas“, – sakoma Vyriausybės vadovės Ingridos Šimonytės užuojautoje.

Aliaus Koroliovo nuotr,/Romualdas Rakauskas
Aliaus Koroliovo nuotr,/Romualdas Rakauskas

R.Rakauskas gimė 1941 metų rugpjūčio 19 dieną.

Kaip rašoma „Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje“, baigė Vilniaus universitetą (žurnalistiką). Dirbo savaitraštyje „Literatūra ir menas“, buvo žurnalo „Mūsų gamta“ fotokorespondentas, žurnalo „Nemunas“ iliustracijų skyriaus vedėjas, redaktorius.

R.Rakauskas vienas iš Lietuvos fotografijos meno draugijos įkūrėjų. Draugija vėliau tapo Lietuvos menininkų sąjunga.

Nuo 1962 dalyvavo parodose, surengė daugiau kaip 70 individualių parodų Lietuvoje ir užsienyje.

Žymiausias R.Rakausko darbas – fotografijų ciklas „Žydėjimas“ (1974–1984). Dešimtmetį menininkas keliavo po Lietuvą stebėdamas skirtingu metu įvairiose šalies vietose prasidedantį pavasarinį žydėjimą. Fotografuodamas žiedlapių fone pozuojančius sutiktus žmones, o kartais ir savo dukrą, jis kurdavo vadinamąsias poetines metaforas – vaizdus, kurie perteikdavo apibendrintas idėjas, vertybes ir visada pasižymėjo Rakauskui būdingu lyriniu pasaulio matymu.

Pelnė daugiau kaip 85 apdovanojimus., tarp kurių - Gedimino ordino Riterio kryžius (2004), Lietuvos Respublikos Vyriausybės meno premija (2004), Lietuvos nacionalinė premija (2009).

Fotomenininko kūrinių turi Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, Šiaulių „Aušros“ muziejus, Prancūzijos nacionalinė biblioteka Paryžiuje, Tarptautinis fotografijos centras Niujorke, kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius