Tiesiogiai
VALINSKAS ŽINO: prezidento rinkimų naktis tiesiogiai

Nacionaline premija įvertintas Edgaras Montvidas: „Dainavimo tradicija – tai mūsų DNR“

Pirmadienį Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija už sėkmingą kūrybinę veiklą, garsinant Lietuvos dainavimo mokyklą pasaulio scenose, skirta operos solistui Edgarui Montvidui.
Edgaras Monvidas
Edgaras Montvidas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min solistą užtiko Berlyne, kur netrukus jis ruošiasi eiti į repeticiją – šį šeštadienį numatomas jo debiutas valstybinėje Berlyno operos scenoje.

Paklaustas, kaip jaučiasi išgirdęs apie aukščiausią kultūros ir meno apdovanojimo paskyrimą jam, solistas teigė, kad pirmoji sveikinimo ir jaudulio banga jau atslūgo, rankos nustojo drebėti, o jausmai nurimo. Tačiau jis neslėpė džiaugsmo šiuo įvertinimu.

„Nors man niekada nestigo dėmesio savo šalyje nei iš muzikos bendruomenės, nei iš klausytojų, tačiau gauti tokį apdovanojimą yra be galo miela ir džiugu. Ši premija – savotiškas antspaudas, kad pasiekiau aukščiausią kartelę, todėl dabar bus svarbu išlaikyti tokį lygį ir pateisinti Nacionalinės premijos laureato vardą“, – kalbėjo E.Montvidas.

Solistas džiaugėsi tuo, kad pastarieji metai jam buvo ypač vaisingi – buvo keletas premjerų, Vakaruose pasirodė ir kelios garso įrašų plokštelės.

Paklaustas, ką jam reiškia nominacija už „Lietuvos dainavimo mokyklos garsinimą“, E.Montvidas teigė, kad tai yra mokykla, kurią jis gavo iš savo mokytojo Virgilijaus Noreikos, perdavusio savo patirtį ir žinias, kurias jis pats gavo iš savo mokytojų.

Solistas dabar jaučiasi kaip olimpinio deglo nešėjas, kuris laikui atėjus savo patirtį perduos savo mokiniams.

Todėl solistas dabar jaučiasi kaip olimpinio deglo nešėjas, kuris laikui atėjus savo patirtį perduos savo mokiniams.

„Džiugu tai, kad viso pasaulio scenose solistų iš Lietuvos dabar pasklidusi armija, kuri garsina šalies vardą. O turint galvoje, kokio dydžio yra mūsų šalis, tenka džiaugtis, kad muzikos ugdymas čia yra labai aukšto lygio. Tai parodo, kokia stipri yra dainavimo tradicija Lietuvoje – tai mūsų DNR ir mūsų muzikinės mokyklos triumfas“, – kalbėjo E.Montvidas.

Edgaras Montvidas (g. 1975) – operos solistas, tenoras. 2001 m. baigė Lietuvos muzikos akademiją, Virgilijaus Noreikos dainavimo klasę. 1999 m. debiutavo Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatre Artūro Baklau vaidmeniu operoje „Liučija di Lamermur“. Sukūrė vaidmenų Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, Latvijos nacionalinėje, Čikagos lietuvių operoje.

Tarptautinė dainininko karjera įsibėgėjo stažuojantis Londono karališkoje operoje Covent Garden 2001–2003 m., kur sukūrė ne vieną vaidmenį garsiose operose. 2003–2006 m. buvo Frankfurto operos solistu. E.Montvidas yra apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu, Kultūros ministerijos garbės ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk“, 2009 m. įteiktas Auksinis scenos kryžius už Verterio vaidmenį operoje „Verteris“, 2020 m. – už Alfredo vaidmenį operoje „Traviata“.

Solistas yra sukūręs daugiau nei 40 vaidmenų Anglijos nacionalinėje operoje, Karališkoje operoje, Olandijos nacionalinėje operoje, Provanco Ekso festivalyje, Ženevos, Frankfurto, Liono, Paryžiaus Opera Comique, Briuselio La Monnaie, Strasbūro ir kt. teatruose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius