Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionalinės premijos laureatas Valdas Papievis: „Tai – ir džiaugsmas, ir didelė atsakomybė, nerimas dėl ateities“

Trečiadienį Kultūros ministerija paskelbė 2016 m. Nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatus. Tarp jų – ir rašytojas Valdas Papievis.
Valdas Papievis
Valdas Papievis / Jovita Zavi/žurnalas „Laima“ nuotr.

„Labai džiaugiuosi, tai didelis įvertinimas. Džiaugiuosi kartu su skaitytojais, tikiuosi, kad tai šventė ir jiems. Smagu, kad esu nepamirštamas net ir būdamas toli nuo Lietuvos. Kartu šia premija dalinuosi su visais savo plunksnos broliais ir seserimis“, – 15min sakė 54 metų rašytojas, jau kelis dešimtmečius gyvenantis Paryžiuje.

Rašytojas buvo įvertintas už egzistencinės patirties raišką ir atnaujintą romano estetiką. Pats autorius plačiau nekomentavo, kad būtent tai buvo įžvelgta jo kūryboje. „Jei taip yra, labai tuo džiaugiuosi“, – sakė jis.

Viešėdamas Vilniaus knygų mugėje V.Papievis sakė, kad parašius romaną „Odilė, arba Oro uostų vienatvė“ jam labai sunku svarstyti apie tai, ką rašys ateityje ir išvis įsivaizduoti būsimąjį romaną. Po žinios apie Nacionalinę premiją jis sakė, kad tai jam pačiam iškelia labai didelius reikalavimus.

„Jau parašęs romaną „Eiti“, kai jis buvo įvertintas premijomis, galvojau, kad tai paskutinė mano knyga. Nes kartelė iškelta labai aukštai, imi galvoti, ar galėsi tą patį pakartoti, parašyti dar geriau. Žinia apie Nacionalinę premiją – ir paskatinimas, ir didelė atsakomybė. Kyla ir džiaugsmas, ir nerimas dėl ateities“, – sakė V.Papievis.

V.Papievis yra sakęs, kad Paryžius jo iki šiol nepaleidžia, todėl gyvena būtent ten. „Yra mano miestai ir yra miestai, kurie man įdomūs, tačiau jie niekada netaps mano miestais. O Paryžius vos įžengus manęs nebepaleidžia“, – sakė V.Papievis.

Tą patį jis sakė ir po žinios apie garbingą įvertinimą. „Jeigu Paryžius mane paleistų, neturėčiau kur dėtis, aišku, kad grįžčiau. Tačiau čia susiformavo bičiulių ratas, susidarė įpročiai, o įpročiai įkalina, sunku nuo jų pabėgti, – sakė V.Papievis. Tačiau jis teigia labai nuo Lietuvos nenutolęs. – Kiekvieną dieną ji su manimi. Juk Lietuva mano tėvynė, mano gimtoji šalis, o nuo prigimties, nuo tėvynės, bėk nebėgęs.“

V.Papievis sako, kad apie premijos paskelbimą jį telefonu informavo draugai ir iki šiol jis toks apstulbęs, kad net nelabai supranta, kas įvyko. Tad dar ir nesugalvojo, kaip pažymės šį įvykį – greičiausiai eis kur Paryžiuje šventiškai išgerti šampano.

54 metų rašytojas V.Papievis debiutavo romanu „Ruduo provincijoje“, už kurį pelnė Antano Jonyno premiją. Jo romanas „Eiti“ buvo pripažintas meniškiausia metų knyga ir apdovanotas Liudo Dovydėno premija. Už novelę „Jūra, arba Savižudybės prevencija“ rašytojui skirta Antano Vaičiulaičio literatūrinė premija. Romanas „Odilė, arba Oro uostų vienatvė“ Lietuvos metų knygos rinkimuose pateko į geriausių prozos knygų penketą.

Kiti Nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatai – tapytoja Rūta Katiliūtė, kino režisierius Gytis Lukšas, architektas Audrius Ambrasas, aktorius Vytautas Anužis, džiazo muzikai Viačeslavas Ganelinas, Vladimiras Tarasovas ir Vladimiras Čekasinas. ​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius