Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pandemija ir tikėjimas: ar tebegalima sakyti ką iš tiesų galvoji apie skiepus ir suvaržymus?

Pasaulyje žinomas amerikiečių lingvistas, filosofas Noamas Chomsky, daug prisidėjęs prie kognityvinių mokslų plėtros, šalia kitų dalykų garsėjantis itin plačiais intelektualiniais interesais, skvarbiu mąstymu ir nepriklausoma laikysena, dėl kurios net „laisvajame pasaulyje“ yra pelnęs kitaminčio reputaciją, įžvalgiai charakterizavo prieštaringas šiuolaikinės kultūros tendencijas.
Tyla
Tyla / Kristina Flour / Unsplash nuotr.

„Gudrus būdas išlaikyti žmones pasyvius ir paklusnius yra griežtas priimtinų nuomonių spektro apribojimas, tuo pat metu leidžiant labai aktyviai diskutuoti nurodytose ribose, netgi skatinant kritiškus ir disidentinius požiūrius. Tai įtikina žmones, esą plėtojamas visiškai laisvas mąstymas, nors tuo pat metu sistema iš anksto nustato galimų diskusijų ribas.“

Ši įžvalga nusistebėtinai tinka mūsų laikams, kai laikraščiai, interneto portalai, o ir visa viešoji erdvė užkimšta komentarais apie globalią kovą su koronavirusu, apie išganingas vakcinas bei kitus vien su pandemija susijusius dalykus, tarsi visuomenės nevargintų daugiau jokie rūpesčiai ir problemos.

Apžvalgininkai į kairę ir į dešinę švaistosi menkai pagrįstomis nuomonėmis, nesivargindami jų argumentuoti, o nemaža internautų dalis savo mėgstamus ar nemėgstamus autorius užverčia anoniminiais komentarais. Šio sunkaus laikotarpio nerimastingoje atmosferoje bene labiausiai stebina ne tiek paranojiškas įtūžis, baimės kurstymas, viešų pasmerkimų ar akivaizdaus absurdo apraiškų gausa, kiek entuziazmas, su kuriuo dauginamos abejotinos vertės žinios, klaidingi ir klaidinantys įsitikinimai, net prietarai, nepamirštant jų apgaubti mokslo ,,tiesos ir šviesos“ aureole. Kad ir kaip kam nors būtų apmaudu, tačiau nesąmonės vis tiek lieka nesąmonėmis, nors išdidžiai apeliuojama į mokslinę pasaulėžiūrą, neginčytiną mokslo autoritetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius