Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pernai bibliotekos įsigijo 225 tūkst. naujų leidinių, daugiausia – grožinės literatūros

Pernai Lietuvos viešosios bibliotekos įsigijo beveik 225,4 tūkst. naujų leidinių, daugiausia – grožinės literatūros, pranešė Kultūros ministerija.
BNS nuotr.
BNS nuotr.
Temos: 2 Biblioteka Kultūra

Kaip ir kasmet, bibliotekos daugiausiai – 96 proc. – leidinių įsigijo lietuvių kalba.

Populiariausi pagal formą – spausdinti leidiniai, jie sudarė 99 proc. visų įsigijimų.

Anot ministerijos, pagal sritis pirmenybė teikta grožinei literatūrai, šie leidiniai sudaro 83 proc. visų viešųjų bibliotekų fondo atnaujinimų.

Viešųjų bibliotekų fondams atnaujinti pernai skirta 2,7 mln. eurų.

Bibliotekos per metus pasipildė filosofijos ir sociologijos (3,9 proc.), socialinių mokslų (3,3 proc.), taikomųjų mokslų (2,5 proc.) leidiniais, taip pat geografijos, biografijų ir istorijos dokumentais (2,9 proc.). Beveik trečdalis viešosiose bibliotekose įsigytų leidinių skirti vaikams.

Pernai Vilniaus, Kauno, Alytaus miestų ir Kauno bei Jurbarko rajonų savivaldybių gyventojai savo viešosiose bibliotekose turėjo didžiausią naujų leidinių pavadinimų asortimentą – daugiau kaip po 1,2 tūkstančio.

Pasak pranešimo, be Kultūros ministerijos skiriamo valstybės biudžeto finansavimo naujiems leidiniams prie jų įsigijimo finansiškai prisideda ir savivaldybės. Pernai periodinių leidinių prenumeratai jos skyrė daugiau kaip 674,5 tūkst. eurų.

Kaip rodo ataskaitos, penktadalis savivaldybių skyrė lėšų ne tik periodikos prenumeratai, bet ir papildomai knygoms įsigyti – skirta beveik 114 tūkst. eurų.

Šįmet naujoms knygoms ir leidiniams įsigyti numatyta 288 tūkst. eurų daugiau nei pernai – iš viso 3 mln. eurų.

Anot Kultūros ministerijos, tai leis sustiprinti viešųjų bibliotekų pajėgumus ir sudarys sąlygas sistemingai skatinti skaitymą, ugdyti gyventojų įvairiapusį raštingumą, prisidėti prie atviros, empatiškos ir pilietiškos visuomenės kūrimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius