-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalio įkvėpimai: choreografė A.Gudaitė apie jai įdomiausius šokio spektaklius ir muziką

15min klausia meno ir kultūros žmonių, kokie filmai, knygos, muzika ir kita kūryba įkvepia juos šiomis dienomis. Šį kartą savo rekomendacijomis dalinasi viena iš šokio teatro ir mokyklos „Low Air“ įkūrėjų, choreografė ir pedagogė Airida Gudaitė.
Airida Gudaitė
Airida Gudaitė / Vismantės Ruzgaitės nuotr.

Spektaklis: choreografės Marlenė Monteiro Freitas darbai

Teatrų veiklą choreografė stengiasi sekti tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. „Kai keliaujame, visada bandome nueiti į nacionalinius teatrus, o gal kaip tik paieškoti nišinių vietų, kuriose galima pamatyti šokio darbų“, – sakė ji.

A.Gudaitė išskiria choreografę Marlenę Monteiro Freitas bei du jos darbus, kuriuos ryškiausiai atsimena. „Vieną premjerą, „Jaguar“, matėme Švedijoje, o praėjusiais metais rudenį Niujorke, festivalyje matėme jos spektaklį „Bacchae: Prelude to a Purge“. Apskritai visi jos darbai šiek tiek komiški, bet su labai autentiška judesio leksika. O 2019 metais ji buvo atvykusi ir į „Naująjį Baltijos šokį“. Mane ji tiesiog labai žavi ir inspiruoja“, – sakė ji.

Dar vienas darbas, kuris menininkei pasirodė įdomus ir įsimintinas, yra 2016 metais Lietuvoje, „Menų spaustuvėje“, vykęs švedų teatro „Svabard“ spektaklis „Visi genijai, visi idiotai“.

VIDEO: Teaser Jaguar
VIDEO: Marlene Monteiro Freitas: Bacchae – Prelude to a Purge

Muzika: džiazas, hiphopas bei kiti žanrai

A.Gudaitė 15min pasakojo, kad su šia meno sritimi ji neišvengiamai susiduria improvizuojant bei šokio pamokose, kurias veda. „Kadangi įprastai kalbu apie džiazą bei hiphopą, tai dažniausiai šių žanrų ir klausau, – sakė ji. – Bet šiaip klausausi labai įvairios muzikos ir turiu keletą atlikėjų, kurie man imponuoja.“

„Peržvelgusi savo grojaraštį pamačiau, kad šiomis dienomis labiausiai klausausi Dinah'os Washington, Ninos Simone, Jimmie'io Luncefordo, mėgstu „Radiohead“, Sixto Rodriguez, iš repo – „The Visionaries“, Q-Tip, Missy Elliot, Erykah Badu, Princess Nokia“, – vardino menininkė ir pridūrė, kad tai yra pastarųjų mėnesių favoritai.

VIDEO: TOMBOY - PRINCESS NOKIA
VIDEO: Dinah Washington: What Difference A Day Makes

Knyga: metodinė ir biografinė literatūra

A.Gudaitė teigia, kad mėgsta labai įvairias knygas bei skaito net po kelias iš karto. Pastaruoju metu jai svarbi akademinė, metodinė literatūra.

Šiuo metu ji taip pat domisi vaikams ir jaunimui skirtomis knygomis, nes darbuojasi su nauju šokio spektakliu, kuriame šoks „Low Air“ mokiniai.

„Todėl užkabino Jūratės Baranovos ir Lilijos Duoblienės knyga „Filosofija vaikams ir multimodalus ugdymas“. Ir pati bandau save išjudinti daugiau klausdama nei teigdama, todėl šią duoną noriu perduoti ir jaunimui, kartu su jais pafilosofuoti“, – sakė.

Knygos viršelis
Knygos viršelis

Pasak pašnekovės, jos „smalsumą labiausiai žadina biografinės knygos“. „Pastaruoju metu skaitau Isadoros Duncan „Mano gyvenimas“. Tai knyga apie šiuolaikinio šokio puoselėtoją, norėjusią atgaivinti ir Antikos šokio meną. Ji atvyko iš JAV į Europą ir nešė laisvo šokio žinią. O skaitydama vis ją vizualizuoju šokyje su balta tunika. Žinoma, tai sena knyga, tačiau ją labai įdomu skaityti, – dalinosi A.Gudaitė. – Dar viena iš įsimintinų knygų, kuri skaitėsi lengvai lyg romanas, yra Marinos Abramovič „Eiti kiaurai sienas“. Faina, kad pavyko daugiau sužinoti ne tik apie jos performansus, bet ir apie gyvenimą.“

A.Gudaitė taip pat mini argentiniečių rašytojo Julio Cortázaro knygą „Žaidimas baigtas“, kurio motyvais „Low Air“ yra sukūrę ir spektaklį.

„Scanpix“ nuotr./Isadora Duncan
„Scanpix“ nuotr./Isadora Duncan

Meno paroda: „Tijuanatanjierchandelier“

Nors meno parodoms A.Gudaitei kartais ir pristinga laiko, ji sakė, kad kelionių metu visada stengiasi aplankyti muziejus.

„Paskutinė mūsų kelionė prieš pandemiją buvo Niujorke, kur lankėmės visose įmanomose parodose. Tačiau šią parodą radome visiškai atsitiktinai, eidami į vieną susitikimą – tai Jasono Rhoadeso instaliacija „Tijuanatanjierchandelier“ apie šiuolaikinę vartojimo kultūrą, tapatybę.“

VIDEO: Jason Rhoades: Tijuanatanjierchandelier at David Zwirner Gallery (19th Street)

Kinas: „Tonis Erdmanas“ ir „Malholando kelias“

„Kartais nišinių filmų festivaliai dubliuojasi su repeticijomis, tačiau kiek išeina stengiuosi, o jeigu žiūriu namuose, tai būna, jog užmiegu“, – atviravo pašnekovė.

Tačiau ji su 15min skaitytojais pasidalino jai įsimintinais kino kūriniais. Vienas jų – režisierės Maren Ade „Tonis Erdmanas“. O kiti – Davido Lyncho darbai, iš kurių labiausiai jai patinka „Malholando kelias“. Pasak jos, D.Lynchą ji atrado vėlyvojoje paauglystėje, o jo vizualumas iki šiol turi įtakos menininkės kūrybai.

VIDEO: Malholando kelias (Mulholland Dr.) I Kino pavasaris 2017
VIDEO: Tonis Erdmanas TLR LT

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius