Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Baigiamas restauruoti Pakruojo dvaras

Baigiamas restauruoti vienas didžiausių šalyje išlikęs Pakruojo dvaro ansamblis. Tačiau rajono valdžios dar laukia daug darbų – išsaugoti unikalius Žeimelio, Linkuvos, Rozalimo miestelius bei žydų sinagogą.
Pakruojo dvaras
Pakruojo dvaras / Pakruojo dvaro archyvo nuotr.

Pakruojo dvaro ansamblis – vienas svarbiausių kultūros paveldo objektų rajone, kuriam dabar skirtas pagrindinis dėmesys. Ansamblį sudaro klasicizmo stiliaus centriniai rūmai, 34 pastatai ir 6 hektarų angliško stiliaus parkas su retų veislių medžiais.

„Čia sudėta daugiau nei 27 mln. litų iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir Pakruojo savivaldybės lėšų. Bet išlaikymą esame atidavę Giedriui Klimkevičiui. Savivaldybė tik turi pasilikusi centrinius dvaro rūmus“, – aiškino Pakruojo merė Asta Jasiūnienė.

Šiaurinė dvaro dalis jau baigta restauruoti, joje įsikurs kumetynas, spirito varykla, baltoji pokylių salė, svirnai su vaikų žaidimų kambariais. O rugsėjo pradžioje tikimasi baigti restauruoti ir pietinę Pakruojo dvaro dalį.

„Jau prasidėjo ekskursijos, atvažiuoja turistai. Džiaugiamės, kad mus atrado Latvijos ir Rusijos turistai“, – džiaugėsi dvaro valdytojas G.Klimkevičius.

Pakruojo rajone – per 300 kultūros paveldo objektų. Trys miesteliai – Žeimelis, Rozalimas ir Linkuva – dėl savito užstatymo, buvusių pirklių ir amatininkų raudonų plytų pastatų įrašyti į registrą. Yra išlikę ir nemažai vėjo malūnų.

„Didžiausias rūpestis šiandien – tai Žeimelio evangelikų liuteronų bažnyčia, kurioje įgriuvo lubos. Šis objektas reikalauja pačių operatyviausių sprendimų“, – tikino Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė.

Pasak kultūros paveldo departamento direktorės, restauratorių rankų laukia ir medinė Pakruojo sinagoga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius