Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Parodoje Paryžiuje – Marco Chagallo pasaulis

Marco Chagallo kūryba, vadinama asmeniniu amžiaus portretu, demonstruojama parodoje, atidarytoje Paryžiuje, Liuksemburgo muziejuje. Ji veiks iki liepos.
Marcas Chagallas
Marcas Chagallas / Wikimedia.org nuotr.

„M.Chagallas: tarp karo ir taikos“. Taip vadinasi paroda, rodanti, kokį pasaulį matė netoli Vitebsko gimęs, bet Paryžiuje didžiąją gyvenimo dalį gyvenęs menininkas, kurio kūryba priskiriama ne vienai krypčiai.

„Tai menininkas, kurio kūrybai įtaką turėjo viso XX amžiaus įvykiai. Jis fiksavo tai, ką matė ir jautė. Jo darbuose – ir istorijos fonas ir menininko, žmogaus subjektyvumas“, – teigia parodos kuratorė Laure Dalon.

M.Chagallui teko išgyventi du pasaulinius karus, bėgti į Jungtines Valstijas, kai Prancūzija buvo okupuota nacių, mylimos pirmos žmonos Belos staigią mirtį. Visos dramos –asmeninės ir pasaulinės – paliko pėdsaką kūryboje. Tiesa, metai, praleisti Amerikoje, pabėgus nuo nacių okupacijos, buvo bevaisai. Bet iš kitos Atlanto pusės jis skausmingai išgyveno karo kančias.

„Jo kūriniuose atsispindi žydų tautos likimas, kuris kartojasi įvairiuose darbuose, atspindinčiuose skausmingus istorijos momentus“, – sakė L. Dalon.

Dvejus metus jis netapė po mylimos žmonos Belos mirties, paveiksluose ji dažnai vilki vestuvių suknelę. Grįžęs po karo į Prancūziją, M. Chagallas mėgavosi taika, ramybe, paveiksluose radosi daug saulės, jūros ir stebuklų.     

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius