-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dar penkiose Kauno rajono seniūnijose nuskambėjo šventiniai renginiai

„Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“ projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ dalyviai toliau švenčia antrojo sezono kulminaciją. Baigiamosios šių metų šventės įvyko Samylų, Vilkijos, Lapių, Domeikavos ir Akademijos seniūnijose.
Projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ baigiamasis renginys Vilkijos seniūnijoje
Projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ baigiamasis renginys Vilkijos seniūnijoje / Martyno Plepio nuotr.

Šventė Akademijos seniūnijoje prasidėjo memorialinėje Tado Ivanausko sodyboje Obelynėje, vėliau prisijungė VDU Ugnės Karvelis gimnazijos bendruomenė. „Auginame Obelynę“ – taip pavadinta pirmoji šventės dalis.

Bendruomenė virė obuolienė, kūrė natiurmortus su obuoliais, pristatė „Akademijos skonį“, o norintieji galėjo gauti obelaitę su įskiepyta šakele iš Tado Ivanausko sodo.

Vakare bendruomenė susitiko XI (Marvos) forte, kur kartu su Kauno klubu „Lizdas“ nuskambėjo vakarinė šventės dalis: su lazeriais, muzika, šokiais, muge.

Domeikava praėjusį savaitgalį kvietė pasinerti į žaidimą. Pirmą kartą buvo pristatytas „Domeikavos dienoraštis“.

Tai – orientacinis žygis po pseudoistorinę ir fantastinę Domeikavą. Jo metu tikrovė persipina su stebuklinga istorija.

Dauguma žaidimo vietų – tai Domeikavai svarbios, istorinės vietos ir paveldo objektai, kuriuose buvo galima sutikti pažįstamus arba pramanytus šios vietos gyventojus. Žaidimas sujungė intriguojantį pasakojimą, tikras ir pramanytas istorijas.

Išskirtine šiuolaikine seniūnija tapo Samylai, kurie savo renginį surengė girioje. Miškus vietos bendruomenės įvardijo kaip savo išskirtinumą. Unikalumo seniūnijai taip pat suteikia Kauno marios.

„Bundantis saulėlydis“ – taip samyliečiai pavadino finalinį „Šiuolaikinių seniūnijų“ renginį.

Svarbus šventės akcentas – iš palečių įrengtas „Saulėlydžio amfiteatras“. Per identiteto paieškas, pokalbius ir pamąstymus jį „pagimdė“ Girionių bendruomenė, kuri kartu su kraštiečiais architektais Lilija ir Vytautu Putnomis šį kūrinį sukūrė ir pastatė.

Tai – poilsio vieta prie Kauno marių, ji skirta tam, kad būtų galima pasigrožėti saulėlydžiu, pailsėti, kad čia galėtų vykti nedideli koncertai.

Rugsėjo 20 dieną dar vienoje šiuolaikinėje seniūnijoje – Vilkijoje – atidengtas ir pristatytas Vilkijos meninis žemėlapis.

Vidurdienį Vilkijoje vyko iškilmingos šv. Mišios, skirtos Vilkijos šv. Jurgio bažnyčios 100 metų pašventinimo (konsekracijos) jubiliejaus ir bažnyčios statytojo kunigo S.Bačkio 90-ųjų mirties metinėms paminėti.

Po to prie bažnyčios atidengtas grafiko Egidijaus Rudinsko sukurtas ir dizainerio Gintauto Leonavičiaus adaptuotas žemėlapis pagrindiniame miestelio stende.

Pats žemėlapio sumanymas – atskleisti istoriją ir tuo pačiu – geografiją, turistams parodyti, kur yra įdomios, lankytinos vietos.

Lapių seniūnija, šiemet taip pat prisijungusi prie „Kaunas 2022“ inicijuoto projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“, pakvietė į tvarumo festivalį.

Iniciatyvinė grupė ieškojo vietos identiteto, ėjo į žygius, vyko susitikimai ir dirbtuvės. Tvarumo tema čia pasirinkta neatsitiktinai, mat Lapės daugeliui asocijuojasi su tuo, jog čia veikia sąvartynas.

Kaip sako vietos bendruomenė, jis nėra pats geriausias kaimynas, tad jų mintis buvo pradėti nuo savęs: parodyti, kad galima gyventi kitaip, mažiau šiukšlinant, tausiau vartojant.

Lapių žmonės taip pat rinko menininko Algimanto Šlapiko vieną iš pasiūlytų idėjų meninei instaliacijai netikėčiausioje Lapių seniūnijos vietoje.

Apie projektą „Šiuolaikinės seniūnijos“

  • „Šiuolaikinės seniūnijos“ – „Kaunas 2022“ projektas, skirtas Kauno rajono bendruomenėms bei kultūros sektoriaus stiprinimui.
  • Projekto dalyviai siekė įprasminti ir išsaugoti savitą istorinę atmintį bei rėmėsi ja formuojant šiuolaikines miestelių tapatybes, kūrybingai panaudojant turimus išteklius ir skatinant didžiuotis savo gyvenamąja vieta.
  • Kiekviena projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ dalyvė ruošė po staigmeną lankytojams – finalinį projekto renginį, atspindintį unikalų vietos ir bendruomenės identitetą bei įprasminantį šių metų žingsnius link šiuolaikiškų miestelių, virsmo Europos kultūros sostinės dalimi.
  • Šį savaitgalį baigiamieji seniūnijų renginiai vyks Kulautuvoje ir Babtuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius