Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Fotomenininkas Tomas Pabedinskas: ieškome ryškių asmenybių, žmonių, kurie yra išskirtiniai

Vieniems Kauno rajone esanti Karmėlava dėl čia įsikūrusio oro uosto yra vartai. Kitiems tai – cepelinų „sostinė“. Dar kita grupė žmonių į šį pakaunės miestelį užsuka tada, kai lanko artimųjų kapus, mat čia yra vienos didžiausių kapinių. Tuo tarpu fotomenininkas Tomas Pabedinskas Karmėlavoje ieškos išskirtinių asmenybių.
Drąsūs, charizmatiški žmonės kviečiami dalyvauti T.Pabedinsko fotografijų parodoje „subKULTŪRA“.
Drąsūs, charizmatiški žmonės kviečiami dalyvauti T.Pabedinsko fotografijų parodoje „subKULTŪRA“. / Tomo Pabedinsko nuotr.

Ramučių kultūros centras, festivalis „Gatvės rokas“ ir „Kaunas 2022“ paskelbė atvirą kvietimą Karmėlavos seniūnijos gyventojams dalyvauti nemokamoje alternatyvių ir pašėlusių asmenybių fotosesijoje. Tai – „Kaunas 2022“ „Šiuolaikinių seniūnijų“ projekto dalis.

Ieškomi drąsūs, charizmatiški žmonės, ryškios asmenybės, kurios sutiktų dalyvauti tarptautinėje menininko ir fototeoretiko T.Pabedinsko fotografijų parodoje „subKULTŪRA“.

Laukia ryškių, išskirtinių asmenybių

Po atviru dangumi ir skirtingose vietose rodoma paroda sieks atskleisti mūsų visuomenės įvairovę ir bendras vertybes. Fotografas ir idėjos autorius T.Pabedinskas, kalbėdamas apie parodos temą, sako, jog į parodos pavadinimą – „subKULTŪRA“ – jis žvelgia plačiau.

„Mes į subkultūrų temą žiūrime gana plačiai ir laukiame ryškių asmenybių savo išore, taip pat tų žmonių, kurie yra įdomūs ir savo pasaulėžiūra, įsitikinimais. Mums svarbu, kad šios dvi asmenybės dalys derėtų.

Šis projektas perkeltine prasme yra tribūna ir proga pasakyti tai, kas yra svarbu. Tuo pačiu principu šį projektą esame įgyvendinę 2012 metais, tada jis tęsėsi 2014 metais, buvo surengta paroda Kaune, gatvės meno festivalio NYKOKA metu. Dabar šią idėją bandome perkelti į Karmėlavą“, – sakė T.Pabedinskas.

Kalbėdamas apie pačio miestelio išskirtinumą fotomenininkas sakė, kad būtent Karmėlavoje mokytojavo Lietuvos fotografijos legenda Balys Buračas: „Tad ši gyvenvietė turi istoriją, susijusią su kultūra ir fotografija.“

Tomo Pabedinsko nuotr./Drąsūs, charizmatiški žmonės kviečiami dalyvauti T.Pabedinsko fotografijų parodoje „subKULTŪRA“.
Tomo Pabedinsko nuotr./Drąsūs, charizmatiški žmonės kviečiami dalyvauti T.Pabedinsko fotografijų parodoje „subKULTŪRA“.

Dėl aplinkinių požiūrio sunkiau atsiskleisti

Karmėlavos gyventoja, vienuoliktokė Aušrinė Petrauskaitė buvo viena iš pirmųjų, pasiryžusių dalyvauti projekte.

„Aš manau, kad labai mažai yra kalbama apie kitas kultūras. Ir mokykloje, ir šiaip – gyvenime. Laisvu metu, būdama su draugais pastebiu, kad kartais žmonės, kurie yra kitokie, išskirtiniai yra tarsi smerkiami.

Dėl tokio aplinkinių požiūrio jiems sunkiau atsiskleisti. Jie vengia rengtis, kaip jiems patinka, nes bijo patyčių. Aš manau, kad labai svarbu visuomenę šviesti. Toks projektas – vienas pirmųjų žingsnių“, – kalbėjo A.Petrauskaitė.

Kalbėdama apie save Aušrinė sako, kad dabar ir pati jaučiasi pakankamai drąsi pokyčiams: „Prieš kelis metus labai bijojau, o dabar stengiuosi atrasti savo stilių.“

Karmėlavos B.Buračo gimnazijos bibliotekininkė Kristina Janulienė taip pat pasiryžo dalyvauti fotoprojekte.

„Karmėlava visu kuo gražėja, o miesteliui žinomumas reikalingas. Reikia ne tik kalbėti apie kultūrą, bet ir tos kultūros įnešti. Aš pati esu žmogus prie meno, kartais esu kaip balta varna. Nedaug pas mus išskirtinių ir kitokių žmonių“, – sakė karmėlaviškė.

Leidžia pažinti kitus žmones

Vertėjas, alternatyvios kultūros dalyvis Edvardas Vaišvila T.Pabedinsko projekte yra dalyvavęs ankstesniais metais.

Kalbėdamas apie savo patirtį ir tokio projekto reikšmę E.Vaišvila sakė, jog panašūs projektai svarbūs ir reikalingi dėl to, kad informuoja ir parodo, kokioje visuomenėje mes gyvename.

„Ne visi mes ir ne visada žinome, kiek įvairi yra visuomenė, o mes dažnai gyvename savo burbule. Tad tai leidžia pažvelgti į žmogų, kurio šalia nėra ir į žmogų, kuris šalia yra. Leidžia pažinti, skatina toleranciją“, – sakė E.Vaišvila.

Tomo Pabedinsko nuotr. /Edvardas Vaišvila
Tomo Pabedinsko nuotr. /Edvardas Vaišvila

***

Informacija apie galimus fotosesijos ir parodos dalyvius renkama iki 2020-05-24. Nebus ribojamas nei amžius, nei lytis, atranka vyks ne pagal profesiją ar statusą visuomenėje.

Atrinktų dalyvių fotosesija vyks Kaune, VDU Menų fakultete 2020 m. gegužės mėnesį. Paroda Karmėlavos seniūnijoje bus atidaryta festivalio „Gatvės rokas“ metu, birželio 26 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius