Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kaunas 2022“ prie istorinio įvykio kviečia jungtis savanorius – nuo jaunimo iki senjorų

Paskutinįjį pusmetį iki didžiojo Europos kultūros sostinės atidarymo žingsniuojanti „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ komanda intensyviai ruošiasi programai. Kaip sukurti kuo įspūdingesnį reginį svečiams iš visos Europos rūpinasi daugiau nei šimtas kultūros organizacijų, daugybė menininkų: režisierių, prodiuserių, scenografų, choreografų, šokėjų ir kitų. Tačiau vieni iš pačių svarbiausių žmonių Europos kultūros sostinės programoje yra savanoriai – be jų svetingumo, pagalbos pasitinkant svečius ar įgyvendinant techninius bei kūrybinius renginio sprendimus neįsivaizduojamas nė vienas kultūros sostinės įvykis.
„Kaunas 2022“ kviečia jungtis savanorius
„Kaunas 2022“ kviečia jungtis savanorius / Martyno Plepio nuotr.

„Kaunas 2022“ šiemet ir toliau kviečia prisijungti savanorius – nuo jaunimo iki senjorų. Ne tik prisidėti prie istorinio įvykio, tačiau tampant jo dalimi patiems atrasti naujas patirtis, pažintis bei užsiauginti kultūros raumenis. „Kultūristai“ – taip Kaune vadinami Europos kultūros sostinės savanoriai.

Galimybė išbandyti save netikėčiausiuose vaidmenyse

Pasak „Kaunas 2022“ Savanorystės ir svetingumo projektų koordinatorės Marijos Pulokaitės, savanorystė Europos kultūros sostinės projekte gali tapti ne tik eilute gyvenimo aprašyme, tačiau ir įdomiu gyvenimo nuotykiu su daugybe patirčių ir netikėtomis rolėmis.

Kultūristai ne tik savanoriauja renginiuose ar padeda atlikti įvairias nuotolines užduotis, tačiau tampa ir kūrybinio proceso dalimi.

Šiemet, vos atlaisvėjus karantino sąlygoms, 30 savanorių jau filmavosi menininkės iš Airijos Aideen Barry kuriamame filme „Klostės“, dalyvavo šiuolaikinio cirko režisieriaus Roberto Magro spektaklyje „Vizijos“, kuris buvo rodomas vėliais vakarais Kauno rajono miškuose.

„Kuriant filmą jie susipažino su aktoriais, patys vaidino, sužinojo, kaip kuriamas filmas. Jiems teko galimybė apsirengti įvairiais kostiumais ir įkūnyti tikrus ir išgalvotus tarpukario personažus.

Tuo pačiu jie susipažino su režisiere iš Airijos ir sužinojo, kaip kuriamas filmas. Arba spektaklyje apie partizanus „Vizijos” savanoriai petys į petį su kūrybine grupe iš Italijos kūrė scenografiją miško glūdumoje. Net ir užklupus lietui Kultūristai pasakojo tik geriausius įspūdžius“, – kalbėjo M.Pulokaitė.

Kitais metais savanorių reikės dar daugiau

Šiuo metu prie „Kaunas 2022“ komandos yra prisijungę ir aktyviai savanoriauja apie 400 įvairaus amžiaus žmonių. Tuo tarpu kitais – Europos kultūros sostinės metais – jų reikės dar daugiau. Vien didžiuosiuose Mitinės trilogijos renginiuose, pritrauksiančiuose gausybę lankytojų, gali prireikti virš 400 savanorių pagalbos vienu metu.

Pasak M.Pulokaitės, iki 2022-ųjų jų turėtų būti apie tūkstantis. Savanorių pagalba bus reikalinga ne tik renginiuose, tačiau ir pasitinkant miesto svečius, kultūros lauko profesionalus, menininkus.

„Ši savanorystė yra tinkama kiekvienam. Net tie, kurie neturi daug laiko, atrasti ir pasirinkti patinkančias veiklas pagal savo galimybes. Be to, kalbame ne tik apie didžiuosius metų renginius, tačiau apie visus metus – įvairių renginių bus daugiau, nei metuose dienų“, – sakė pašnekovė.

M.Pulokaitė sako, kad savanoriavimas „Kaunas 2022“ yra ne tik renginiuose – nestinga ir kūrybinių, administracinių veiklų: „Kai kuriems savanoriams labiau patinka prisidėti nuotoliniu būdu – IT, tekstų vertimo, tekstų rašymo ir panašiose veiklose.“

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /„Kaunas 2022“ kviečia jungtis savanorius
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /„Kaunas 2022“ kviečia jungtis savanorius

Siūlo mokymų programą

„Savanoriai ne tik jungiasi prie projekto pagelbėdami renginiuose – nuo pat pirmųjų žingsnių „Kaunas 2022“ jie patenka į tęstinę įvairių įdomių mokymų programą, leidžiančią ne tik susipažinti su savanorystės pagrindais bei įgauti esminių žinių apie Kauną, tačiau taip pat leidžiančią plėtoti ir savo gebėjimus ar išbandyti naujas sritis.

Pavyzdžiui, tapti Kauno miesto žinovais ir mokytis pristatyti miestą užsienio žiniasklaidai ar tapti savanorių komandos lyderiais, didesniame renginyje padėti koordinuoti mažesnes savanorių grupes“, – apie savanorystės programą pasakojo M.Pulokaitė.

Prisijungusieji prie „Kaunas 2022“ savanorių komandos dalyvauja įvairiuose mokymuose – miesto pažinimo, ekskursijų vedimo, lyderystės, o juose ištreniruoti kultūros raumenys, įgytos žinios pravers ir ateityje.

„Kalbant apie tai, kodėl žmonės jungiasi, tai visų pirma išskirčiau meilę miestui. Jie jaučia, kad nori jam kažką atiduoti, nuveikti ne asmeniškai sau, bet miestui. Jie save atranda – naujus įgūdžius, pažintis, išbando save naujuose vaidmenyse, atranda nežinomybės džiaugsmą, išeina iš komforto zonos ir susipažįsta ne tik su kitais savanoriais, organizatoriais, bet ir su pačiu savimi“, – sakė M.Pulokaitė.

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /„Kaunas 2022“ kviečia jungtis savanorius
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /„Kaunas 2022“ kviečia jungtis savanorius

Savanorystė neturi amžiaus

„Nors yra stereotipas, kad savanorystė yra skirta jauniems žmonėms, tačiau tai – netiesa. „Džiaugiamės, kad savanoriauti jungiasi kuo įvairiausi žmonės – studentai, įvairių įmonių darbuotojai ir net šeimos, o gausiau pakviesti jungtis norime ir senjorus, įvairių poreikių turinčius asmenis ir užsieniečius. Juk tai puiki galimybė kurti gražesnę, kultūringesnę aplinką. Su mumis tai gali daryti kiekvienas“, - sakė M.Pulokaitė.

Daugiau informacijos apie savanorystę suteiks koordinatoriai. Tereikia užsiregistruoti į įvadinį susitikimą: https://kaunas2022.eu/tapk-savanoriu/

„Kaunas 2022“ renginiuose ir kitose veiklose jau savanoriaujančių Kultūristų patirtį bei emocijas galite pamatyti šiame vaizdo siužete.

VIDEO: Prisijunk prie Kultūristų – Kaunas 2022 savanorių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius