Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kaunas 2022“ vasaros scenoje – merginų iš Miuncheno duetas

Kaune pirmą kartą pasirodys Miuncheno merginų duetas „Umme Block“. Jų viešnagė – „Kaunas 2022“ draugystės su svarbiu Pietų Vokietijos festivaliu „Nürnberg Pop Festival“ rezultatas. Unikalus dueto skambesys – tai vokalas, analoginiai sintezatoriai, elektrinė gitara ir ritmo mašinos. Visa tai kuria dramatišką, melancholišką, svajingą garso takelį, kurio pulsuojantis ritmas nepalieka abejingų ir kviečia alsuoti pilnais plaučiais. „Kaunas 2022“ vasaros scenoje „Umme Block“ koncertuos rugpjūčio 19-ąją.
Miuncheno merginų duetas „Umme Block“
Miuncheno merginų duetas „Umme Block“ / Marcel Chylla nuotr.

Grupės „Umme Block“ narės Klara Rebers ir Leoni Klinger sako, kad jos susidraugavo prieš 16 metų, dar mokykloje.

„Mūsų tėvai gyveno tame pačiame rajone, todėl daugelį metų vakarais dažnai vaikščiojome po kvartalą. Grupės pavadinimas ir reiškia „aplink kvartalą“.

Vakarinių pasivaikščiojimų metu svajojome apie savo ateitį, kūrėme vizijas. Tačiau tuomet negalėjome įsivaizduoti visko, ką vėliau patirsime su „Umme Block“. Ir net būsime pakviestos į Kauną, – juokiasi merginos. – Tai tolimiausias miestas, kuriame esame pakviestos koncertuoti. Žinome, kad Kaunas yra 2022 metų Europos kultūros sostinė, bet Lietuvoje dar nebuvome. Labai džiaugiamės galėdamos pažinti Kauną ir čia koncertuoti.“

K.Rebers ir L.Klinger sako, kad jų klausytojai – labai įvairūs. Dueto atliekamą muziką mėgsta skirtingo amžiaus žmonės – nuo dvidešimtmečio iki įkopusio į šeštąją dešimtį.

„Mūsų muzika skirta visiems, kurie mėgsta koncertuose užmerkti akis ir pasinerti į garso peizažus. Tačiau atliekame ir muziką, kuri tinka šokiams.

Dažnai sulaukiame atsiliepimų iš žmonių. Pavyzdžiui, jie sako: elektroninė muzika nėra mano mėgstama, bet jūs mane sužavėjote. Aš tikrai sugrįšiu. Mums pavyko sudominti roko ir metalo gerbėjus. Taip yra todėl, kad mes kuriame muziką visiems“, – sako atlikėjos.

Daug metų merginos koncertavo kaip paprastas ir niekuo neišsiskiriantis duetas. Tačiau atėjo laikas, kai jos panoro ieškoti ir atrasti kitokią muziką, kitokį skambesį.

„Panorome kurti garso peizažus. Tada paėmėme visus namuose rastus instrumentus, kai kuriuos – iš savo tėvų (pavyzdžiui, originalų 1985 metų gamybos „Roland JX8P“) arba iš mokyklos grupės laikų (pavyzdžiui, „Fender“ elektrinę gitarą). Kasmet instrumentų vis daugėjo – atsirado sintezatoriai, ritmo mašinos, vokalo efektai ir kt.

Garso kūrimas yra intuityvus. Tiesiog kūrėme dainas su tuo, ką turėjome ir kas žavėjo mus pačias. Lygiai tą patį darome ir dabar“, – kalbėjo menininkės.

Thomo Wildo nuotr./Merginų duetas „Umme Block
Thomo Wildo nuotr./Merginų duetas „Umme Block

Improvizacija, laisvė kūryboje tapo įvairių žanrų sinteze –nuo popmuzikos iki psichodelinių garsų, hiphopo/triphopo, 9-ojo dešimtmečio skambesio, džiazo, klasikinės muzikos ir, žinoma, elektroninės muzikos elementų.

Pasak kūrėjų, jausmas, kurį galima pajusti visose jų dainose, yra euforijos ir melancholijos derinys.

Paklaustos, ką žmogui reiškia garsas ir kaip jis veikia, atlikėjos teigė, kad garsas atlieka svarbų vaidmenį: „Mums patinka kurti garso peizažus, perteikiančius tam tikrą jausmų spektrą. Garsas yra kažkas, ką ne tik girdi ausimis. Jis gali būti ir labai fizinis.

Garsas galingas elementas, galintis trumpam nukelti žmones į kitą pasaulį. Mums patinka jausmas, kai tai nutinka būtent mums. Štai kodėl savo muzikoje tiek daug dėmesio skiriame sferiškumui ir ekstatikai.

Mūsų dainų tekstai dažniausiai yra apie asmenines patirtis ir pasakojimai, kaip susiduriame su asmeniniais iššūkiais. Jie – apie draugystę ir santykius. Kalbant apie antrąjį mūsų albumą, kuris pasirodys 2023 metais, jame bus paliestos ir mums svarbios socialinės bei politinės problemos.“


Visi „Kaunas 2022“ vasaros scenos renginiai – nemokami. Koncertai ir kiti įvykiai Kauno rotušės aikštėje suplanuoti iki rudens. Visus vasaros scenos koncertus rasite čia.

Europos kultūros sostinės programa Kaune ir Kauno rajone tęsiasi visus metus – 2022-aisiais suplanuoti šimtai tradicinių ir debiutuojančių renginių, tarp kurių parodos, festivaliai, spektakliai ir kitos veiklos, kuriamos vietos ir tarptautinių menininkų bei Kauno bendruomenių. Visą „Kaunas 2022“ programą rasite čia ar mobiliojoje programėlėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius