Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno valstybinio muzikinio teatro budėtojas ir ilgametis ugniagesys: „Mūsų tarnyba – kaip balerinų“

Teatras prasideda nuo rūbinės. Šią visiems puikiai žinomą frazę Kauno valstybinio muzikinio teatro budėtojas, buvęs ugniagesys gelbėtojas Rimvydas Alechnavičius galėtų perfrazuoti savaip: teatras prasideda ir nuo saugios aplinkos. Dvidešimt metų ugniagesiu dirbęs R.Alechavičius sako, kad žiūrovams nematomoji teatro pusė yra ne tik užkulisiai, o savo tarnybą Priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje jis lygina su balerinos darbu.
Rimvydas Alechnavičius
Rimvydas Alechnavičius / Aliaus Koroliovo / 15min nuotr.

Per dvi dešimtis metų R.Alechnavičius kartu su kolegomis gelbėjo žmones, o situacijų buvo pačių įvairiausių. Taip pat – ir tragedijų.

R.Alechnavičius sako, kad laiko, praleisto Kauno apskrities priešgaisrinėje gelbėjimo valdyboje, nesigaili – darbas buvo įdomus, dinamiškas, prasmingas.

„Ir kolektyvas itin draugiškas. Jei susipyksti su žmona, visa gelbėjimo komanda važiuoja taikyti“, – juokėsi R.Alechnavičius.

Vis tik po dvidešimties metų išėjęs į pensiją R.Alechnavičius dabar gyvena kitu ritmu, o tarnyboje praleistus metus lygina su balerinos: „Mes, kaip ir jos, į pensiją išeiname anksčiau.“

Iki tol vyras retai lankydavosi Kauno valstybiniame muzikiniame teatre, o dabar jis žino visus čia rodomus spektaklius. Tiesa, dažniausiai juos žiūri iš užkulisių. Labiausiai R.Alechnavičiui patinka miuziklai.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Rimvydas Alechnavičius
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Rimvydas Alechnavičius

„Tačiau žiūrėti iš užkulisių dar įdomiau. Ypač kai būna premjeros, o aktoriai jaudinasi. Tas jaudulys labai matomas. Vėliau, kai vaidinama jau kokį dvidešimtą kartą, atsipalaiduoja ir aktoriai“, – pasakojo R.Alechnavičius.

Pasak budėtojo, pradėjęs dirbti teatre jis suprato ir pamatė, koks sunkus ir alinantis yra artistų darbas, kiek laiko jie praleidžia repeticijose.

R.Alechnavičius yra atsakingas už priešgaisrinę saugą, jam kartu su kolegomis tenka budėti spektakliuose, kuriuose naudojama atvira ugnis.

„Ypatingai vienas spektaklis, kur pabaigoje yra ugnis, kaip fejerverkai. Jie pakyla ir užgęsta prie pat audeklo. Tada labai reikia žiūrėt. Mes susitarę, kaip elgtis, jei kas nutiktų. Budime iš dviejų pusių, pasiruošę būna ir visi scenos darbininkai. Tačiau, laimei, jokių netikėtumų dar nebuvo“, – pasakojo R.Alechnavičius.

Kauno valstybiniame muzikiniame teatre, sako pašnekovas, skiriamas didelis dėmesys priešgaisrinei saugai, mat gaisras gali sukelti milžiniškų nuostolių, be to, gali nukentėti ir žmonės. Artimiausiu metu planuojamos priešgaisrinės pratybos, mat tik teorinių žinių nepakanka.

„Žada daryti pratybas, imituoti realias situacijas – kad kiekvienas iš mūsų ne tik formaliai žinotų, ką daryti – nubėgtų į siurblinę, pats atsuktų sklendę“, – kalbėjo R.Alechanvičius.

Netikėtas yra ir buvusio gelbėtojo laisvalaikis. J.Vienožinskio menų fakulteto Kauno kolegiją baigęs vyras po daugelio metų vėl atrado dailę.

„Kodėl 1980 metais baigęs menų studijas pradėjau dirbti ugniagesiu, ir pats nežinau. Tačiau dabar piešiu, esu surengęs kelias savo personalines parodas“, – sakė R.Alechnavičius.

Labiausiai vyras mėgsta piešti senuosius Kauno namus, o jo paroda buvo pristatyta Kauno apskrities priešgaisrinėje gelbėjimo valdyboje per iškilmingą 100-mečio minėjimą.

Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos nuotr. /R.Alechnavičiaus paroda Kauno apskrities priešgaisrinėje gelbėjimo valdyboje.
Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos nuotr. /R.Alechnavičiaus paroda Kauno apskrities priešgaisrinėje gelbėjimo valdyboje.

Parodas R.Alechnavičius yra pristatęs ir Kauno viešosios bibliotekos viename iš skyrių, Kauno rajono Vaškonių kultūros centre, kitose erdvėse.

„Pradėjau piešti tada, kai žmona sugėdino, kad suremontuotoje virtuvėje nėra nė vieno paveikslo.

Vėliau ėmiau tapyti kiemus, gatves, tada buvo šiek tiek iš senų Vilniaus nuotraukų, Kauno Žaliakalnio medinukai, Vilijampolė. Man tai – laisvalaikis, saviraiška“, – pasakojo R.Alechnavičius.

Įdomūs kauniečiai– 15min straipsnių ciklas, skirtas supažindinti su žmonėmis, kurie savo gyvenimo būdu, pomėgiais ir požiūriu yra savo miesto ambasadoriai. 2022 metais Kaunas kartu su Kauno rajonu taps Europos kultūros sostine. Kurkime ją kartu. Kultūra – ne tik koncertų salės, muziejai ar dailės parodos. Kultūra – tai žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius