Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Laisvės alėja vienam vakarui taps svarbiausiu miesto kiemu: nusidrieks ilgiausias stalas

„Šių metų akcentas – gėlės. Ant suknelės, plaukuose ar rankose. Taip pat – santykis su darnia aplinka ir kaip ir kasmet – bendruomeniškumo jausmas“, – sako jau tradicija Kaune tampančios Kiemų šventės organizatoriai. Artėjančią šventę jie taip pat pristatė tradiciškai – prie stalo Laisvės alėjoje.
„Kiemų šventė 2018“
„Kiemų šventė 2018“ / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Nešini stalais, kėdėmis, baltomis staltiesėmis ir vaišėmis jau gegužės 23-iosios vakarą Kauno miesto ir Kauno rajono gyventojai kviečiami į Kiemų šventę Laisvės alėjoje. Beje, tradicijos keičiasi – tausojant aplinką šiemet bus atsisakoma pernai stalus puošusių balionų, taip pat visi šventės dalyviai skatinami nesinešti plastiko indų.

Ieško lengvų stalų

Kaip sakė programos „Kaunas 2022“ „Fluxus Labas!“ bendruomenių programos koordinatorė Simona Savickaitė, šventė prasidės 18 val. „stalų suneštuvėmis“. Jie apjuos Soborą bei nusidrieks dalimi jau sutvarkytos alėjos.

S.Savickaitė sako šiemet pastebinti ir didesnį Kauno miesto ir Kauno rajono gyventojų susidomėjimą.

Programos „Kaunas 2022“ „Fluxus Labas!“ bendruomenių programos koordinatorė Stefanija Paulauskaitė pasakojo jau girdėjusi istorijų, kaip bendruomenės šventei ieško lengvesnių stalų.

„Viena centro kiemo bendruomenė turi didelį iššūkį, nes niekas neturi stalo, kurį galima atsinešti, tai dabar ieško dėžių, iš kurių būtų galima jį pasigaminti.

Kita – Žaliakalnio – bendruomenė, kur yra susibūrusios senjorės, nevažiuos transportu, bet nusileis (iš Žaliakalnio) laiptais. Todėl ieško stalo, kurį galėtų panešti. Vėliau jos šią šventę nori kartoti savo mikrorajone“, – pasakojo S.Paulauskaitė.

Pasak S.Paulauskaitės, ši idėja nėra vienadienis projektas. Ji įdomi tuo, kad per vieną dieną miesto ir rajono gyventojai susirenka į pagrindinį kiemą, o toliau visą vasarą šventė – kaip gražus virusas – pasklinda po daugiabučių, kaimų kiemus, gatves ir mikrorajonus: „Tad šis bendruomeniškumas ir yra pagrindinis šios šventės variklis.“

Stalą Laisvės alėjoje susapnavo

Šventė Laisvės alėjoje vyksta jau trečius metus, o jos sumanytojas – žinomiausias Kauno kaimynas, „Kiemo galerijos“ įkūrėjas Vytenis Jakas kartu su savo kaimyne, taip aktyvia šventės entuziaste Saule Juzelieniene.

„Tai yra stebuklas. Viskas prasidėjo nuo mūsų kaimynų – įmonės „Kauno centro būstas“. Parodėm jiems viziją. Mus priėmė geranoriškai, tada visi kartu, subūrę jėgas, pirmais metais padarėm“, – sakė V.Jakas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kiemų šventės pristatymas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kiemų šventės pristatymas

Pagrindinė šventės misija, sakė V.Jakas, išjudinti sustabarėjusias būsenas, visuomenės tarpusavio bendravimą.

„Šventės užuomazga buvo „Kiemo galerijoje“ ir norėjome priminti mums visiems, kad mes savo kiemą naudotume ne tik kaip automobilių stovėjimo aikštelę, bet kad į jį pažiūrėtume iš kiek platesnės perspektyvos. Pirmas blynas mūsų kieme pavyko, ir tada pradėjome svarstyti, kad prie bendro stalo galima pabandyti pakviesti ir visus kauniečius“, – sakė V.Jakas.

Beje, Kiemų šventės viziją – didelį vientisą stalą Laisvės alėjoje – menininkas sako susapnavęs.

„Kai pabudau, iš karto sėdau prie kompiuterio. Tai tapo Kauno švente, kurią žmonės susikūrė patys, ir nuo mūsų pačių priklausys, kokia ji toliau bus. Tikiuosi, kad bus (ateityje) švenčiama kaip festivalis arba Naujieji metai“, – prisiminė V.Jakas.

„Kaimynų tu nepasirenki, o, įsigijęs būstą, ateini gyventi. Kaimynai būna tavo duotybė. Ir daug ką galime rinktis, o kaimynai yra tai, ko iš tiesų nesirenkame“, – kalbėjo S.Juzelienienė.

Bet kaimyniškumas, sakė S.Juzelienienė, aprašytas net Biblijoje, kai gailestingasis samarietis pasigailėjo savo priešo – toks ir yra idealus kaimynas: „Mes turėtume būti pastabūs, dėmesingi tiems, kurie šalia mūsų gyvena, kam reikia pagalbos. Tie žmonės, kurie šalia mūsų, Dievo mums duoti. Gal ne veltui, gal turime pagalvoti – jei aš gyvenu šalia šitų žmonių, gal aš jiems reikalingas.“

Kalbėdama apie Kiemų šventės idėją S.Juzelienienė sako iš karto sunkiai patikėjusi, kad ji gali būti realizuota – ateiti į Laisvės alėją, pasistatyti stalą ir susėsti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kiemų šventės pristatymas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kiemų šventės pristatymas

„Aš Vytenio klausdavau: koks yra tikslas, kodėl žmogus turėtų ateiti su stalu ir kėdėm ir atsisėsti Laisvės alėjoje? Man tai atrodė nepasiekiama, niekaip neįgyvendinama. Buvau viena iš tų, kuri tuo netikėjo“, – kalbėjo kaunietė.

Kviečia tausoti aplinką

Prie iniciatyvos prisijungusios įmonės „Kauno centro būstas“ vadovas Giedrius Dekaminavičius sako, jog įmonės specifika yra artima šventės temai – „Kauno centro būstas“ rūpinasi daugiabučių priežiūra.

„Todėl mums labai svarbu, kad kaimynai būtų bendruomeniški, sutartų, ateitų ir spręstų problemas. Todėl mums ši idėja tiko ir patiko“, – kabėjo G.Dekaminavičius.

G.Dekaminavičius pastebėjęs, jog žmonės išties tampa bendruomeniškesni: „Yra įvairių. Žinoma, ir tokių, kuriems niekas neįdomu, tačiau ir tokių, kur bendruomenė – kaip vienas kumštis.“

Prie Kiemų šventės šiemet jungiasi ir „Kūrybos kampo 360“ įkūrėjas Giedrius Bučas, kuris yra darnaus vartojimo šalininkas.

„Švęsim (Kiemų šventę) darniai ir švariai. Mano misija tokia ir yra. Po pernai šventės organizatoriams pasakiau tam tikrus pastebėjimus. Esu įkyruolis, ir kai vyksta šventės, jas stebiu ir bandau įvertinti, pasiūlyti organizatoriams švęsti darniau su aplinka“, – sakė G.Bučas.

Kiemų šventės metu organizatoriai nutarė atsisakyti vienkartinių indų, balionų bei viso kito, kas kenkia gamtai, o kartais ir mūsų pačių sveikatai.

„Pokyčius galime padaryti patys – reikia labai nedaug, tik pradėti daryti. Tie sprendimai neatims daug energijos, daug žmonių pasiruošimo, bet padarys labai didelius pokyčius“, – sakė G.Bučas.

Kiemų šventė Kauno Laisvės alėjoje vyks gegužės 23 d., pradžia – 18 val., numatoma pabaiga – 21.30 val. Kviečiami dalyvauti kaimynai, draugai, bičiuliai, darbo kolektyvai, bendruomenės. Į šventę prašoma atsinešti stalą, kėdes, baltą staltiesę, užkandžių. Šventės akcentas – gėlė, tema – darni aplinka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius