Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penkiolika kilometrų Kauno muziejais: nuo Paryžiaus dvasios terasoje iki seno porceliano šiuolaikinių interpretacijų

„Jūs kauniečiai?“, – šeštadienio vakarą Kauno M.Žilinsko dailės galerijoje užkalbinau į parodų salę žengiančią porą. „Iš Raseinių. Atvažiavome į muziejų naktis“. „Muziejų naktys“ yra iniciatyva, į muziejus atvedanti net ir tuos, kurie nėra nuolatiniai jų lankytojai. Bent jau taip tvirtino nemažai Kaune šeštadienį užkalbintų žmonių.
„Muziejų naktis“ Kaune
„Muziejų naktis“ Kaune

„Muziejų naktis“ keičia savo veidą: kai kurie muziejai duris atveria ne tik vakare, tačiau lankytojus kviečia visą dieną. Ir ne tik pažiūrėti eksponatų, tačiau sudalyvauti renginiuose ar dirbtuvėse.

Todėl šeštadienį nuo popietės laiką skyrusi Kauno muziejams vakare pasitikrinau mobiliąją programėlę, skaičiuojančią atstumą. Per dieną nueita daugiau nei 18 kilometrų. Paskaičiavau, kad maždaug penkiolika jų – Kauno muziejais, išsidėsčiusiais skirtingose vietose.

Kauno senamiestis, Hanzos dienos
Kauno senamiestis, Hanzos dienos

Šeštadienį sausakimšame Kaune automobilį nutariau palikti kiek toliau nuo centro ir senamiesčio, mat tą patį savaitgalį čia vyko ir Hanzos dienos, tad ypač senamiestis buvo kaip troleibusas, kuriame dėl žmonių gausos beveik neužsidaro durys.

Kelionė po Kauno muziejus buvo įdomi, jauki, smagi ir netikėta atradimais, o Kauno miesto muziejai pasiūlė net ir išrankiausiam skoniui tinkantį kultūros meniu.

Rotušėje – prisiminimai apie Kauno kavines

Kauno miesto muziejaus Rotušės skyriuje Paulina Kunevičiūtė pristatė meninį projektą „Pasaka apie Pasaką“.

Meniniame projekte autorė kvietė prisiminti buvusias Laisvės alėjos kavines ir papasakoti savo asmeninius prisiminimus, taip kuriant savitą Kauno miesto atmintį.

Lankytojai buvo kviečiami atnešti jų atminti gaivinančių ir saugančių artefaktų – nuotraukų ar daiktų.

„Muziejų naktis“ Kaune
„Muziejų naktis“ Kaune

„Parodos eksponatai yra kaip artefaktai, kurie sukelia prisiminimus. Vaizdas apskirtai žmonėms atgamina prisiminimus. Paroda yra apie tai, ką žmonės atsimena ir kaip atmintis, laikui bėgant, keičiasi ir kinta. Mano mintis yra ta, kad žmonės paliktų savo prisiminimus, įrašytus į diktofoną, užrašytų ranka ar papasakotų savo vaikams, kurie juos nupieštų“, – sakė parodos autorė P.Kunevičiūtė.

Žmonių prisiminimus menininkė suguldė į specialų stendą, taip pat parodoje buvo eksponuojami ir senieji Kauno kavinių indai.

Kauno centre – Paryžiaus kvapas

Kauno paveikslų galerijos terasa kažkodėl kvepėjo Paryžiumi ir kvėpavo laisve. Atmosferą, tarsi lengvas rūkas kybančią terasoje, reikia pajusti, nes ji nėra pavaldi žodžiams.

Kauno paveikslų galerijos vasaros paviljone suvešėjo ypatingas augalas – atidaryta garsioji menininkės Yoko Ono instaliacija „Troškimų medis“. Prie jos buvo pakviesti jungtis ir kauniečiai – galvoti norus, juos užrašyti ir kabinti ant medžio šakelių.

Kaune surinkti norai prisijungs prie daugiau nei milijono troškimų iš viso pasaulio, kaupiamų nuo 1996 m. ir saugomų Johno Lennono memoriale Imagine Peace Tower Islandijoje.

„Muziejų naktis“ Kaune
„Muziejų naktis“ Kaune

Paveikslų galerijos vasaros paviljone apdovanoti žaidimo „Kultūrinis labirintas 1 diena – 8 muziejai“ laimėtojai.

Dar viena paveikslų galerijoje veikianti paroda – „Nukirstas miestas – persodintas žmogus“, savo eksponatais kalbanti apie medžių išsaugojimą.

Žiūrovai netilpo salėje

Tuo tarpu Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus muzikos sakė sunkiai sutalpino visus norinčius – čia Valentinas Masalskis, Erika Gaidauskienė ir „Taško teatras“ pristatė spektaklį „Laikas iš antrų rankų“, sukurtą pagal to paties pavadinimo rašytojos S.Aleksijevič knygą, kurioje užrašyti monologai, gimę iš dešimt metų trukusios kelionės po buvusią Sovietų Sąjungą.

Lankytojai plūdo ir į M.K.Čiurlionio salę, parodas „Labdariai“ ir „Priešaušris. Lietuvos dailė iki 1918 m.“

M.Žilinsko dailės galerijoje savo darbus pristatė VDA Kauno fakulteto Keramikos ir porceliano katedros III kurso studentai. Greta nuolatinės muziejaus porceliano ekspozicijos jaunieji kūrėjai surengė parodą „XIX amžiaus interpretacijos“, kur greta autentiškų muziejaus eksponatų pristatė savo interpretacijas.

Vėliau galerija pakvietė į Duncano Higginso parodos „Down on the Farma“ (Jungtinė karalystė) muzikinį projektą „Ambiente Gallery“ ir „akląsias“ ekskursijas požemiuose.

Kiekvienas rado savas erdves

Lankytojai taip pat gausiai lankėsi Tado Ivanausko zoologijos muziejuje, Lietuvos aviacijos bei kituose muziejuose, dalyvavo įvairiose teminėse ekskursijose bei dirbtuvėse, kartu su „Kaunas 2022“ „Fluxus labas!“ agente kūrė hologramines piramides.

Kauniečiai ir miesto svečiai rinkosi ir rado savas erdves. Kažkas ilgiau stabtelėjo ties Čiurlionio karaliais, kažkas – ties baltosios meškos iškamša zoologijos muziejuje, o kažkas - ilsėjosi prie Kauno Soboro.

Kaunas, Laisvės alėja. Soboras.
Kaunas, Laisvės alėja. Soboras.

Menininkų namų kiemelyje po medžiu degė šviesa. Nebuvo lietaus. Senamiestyje prie perėjos sėdėjo klounas su meškere.

Žmonės ėjo susikibę už rankų, valgė ledus, o dviratininkai, važiuodami remontuojama Laisvės alėja, nesilaikė saugaus greičio.

Priešais mane ėję du jauni vaikinai kalbėjo apie meilę. Garsiai, lyg jų niekas negirdėtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius