Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savo teatrą sukūrę sutuoktiniai vaidina vaikams: apie rimtus dalykus kalba paprastai

Svarbūs dalykai gali būti pasakomi paprastai. Kaunietė Indrė Endriukaitė kartu su vyru Remigijumi sukūrė savo teatrą, ir vaidindami vaikams su jais kalba apie svarbius dalykus: sveiką mitybą, o būsimuose spektakliuose nagrinės saugumo internete bei atsakingo vartojimo temas.
Indrė Endriukaitė
Indrė Endriukaitė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Repeticijos – namų svetainėje

Indrė ir Remigijus – Kauno valstybinio lėlių teatro aktoriai. Indrė – Vilniaus universiteto Kauno fakulteto studentų „Raudonojo kilimo teatro“ trupės vadovė, taip pat – programos „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ ir „Dansema“ šokio profesionalų mokymo programos dalyvė.

Idėja kurti vaidinimus vaikams kilo Indrei, kuomet ji savo vos metų dukrelei Medai skaitė pasaką – ištrauką iš „Mikės Pūkuotuko“ apie Tigro pusryčius.

„Mes turim vaidinimą“, – tą patį vakarą pasakė vyrui. Tokia buvo pradžia.

Sutuoktiniai prašė ir bičiulių pagalbos – reikėjo pagaminti lėles, sukurti spektakliui muziką, o repeticijos vyko jų namų svetainėje.

Ką valgo Tigras?

Abu su vyru savo kurtame spektaklyje vaikams vaidinantys kauniečiai nutarė ne tik vaidinti, tačiau po spektaklio kalbėtis su vaikais ir pratęsti temą edukaciniame pokalbyje.

„Tai – socialiniai edukaciniai spektakliai. Spektaklis apie mitybą yra skirtas darželinukams ir pirmokams. Kituose savo spektakliuose ketiname nagrinėti saugumo internete ir atsakingo vartojimo temas. Jie bus jau kitos amžiaus grupės vaikams“, – pasakojo I.Endriukaitė.

Apie mitybą po vaidinimo aktoriai ima kalbėti paprasta vaikų kalba. Apie tai, ką valgo sveikai maitintis nusprendęs Tigras, kodėl jis atsisakė saldainių ir arbatos nesaldina cukrumi?

Asmeninio albumo nuotr. /Indrės ir Remigijaus Endriukaičių edukacinis spektaklis vaikams
Asmeninio albumo nuotr. /Indrės ir Remigijaus Endriukaičių edukacinis spektaklis vaikams

„O kas ragavot bolivinės balandos?“ – aktoriai klausia vaikų.

Pasak I.Endriukaitės, spektakliuose vaikams bene svarbiausia kabėti jų kalba – tik tada vaikas „išsineš“ žinutę. Aktorė sako, jog džiaugiasi matydama mažųjų žiūrovų dėmesį. O kartą viena mama Indrei atsiuntė savo vaiko nuotrauką, kuris rankose laikė salotos lapą.

„Tai buvo pirmoji jo gyvenime sąmoningai suvalgyta salota“, – juokėsi aktorė. Be to, labai svarbu, kad tinkama linkme vaiką nukreiptų ir tėvai, nes mitybos įpročiai formuojami būtent šeimoje.

Tai buvo pirmoji jo gyvenime sąmoningai suvalgyta salota.

Sveikos mitybos temą sutuoktiniai pasirinko ir dėl to, kad ja pradėjo domėtis ir patys: sureguliavus mitybą Remigijus numetė svorio, o maisto produktų etikečių skaitymas tapo tikru atradimu. „Net neįsivaizdavau, kad į paprastą grietinę tiek visko galima pridėti“, – sakė pašnekovė, kalbėdama apie maisto priedus.

Nuo pirmos klasės svarbus saugumas

Kita tema, kurią pora nori nagrinėti spektakliuose – saugumas internete, viešoje erdvėje. Indrė sako, jog tai aktualu vaikams jau nuo pirmosios klasės: tada, kai jie dažniausiai gauna pirmąjį savo gyvenime mobilųjį telefoną su interneto ryšiu.

Vaikai gali „užkibti“ už netikrų profilių socialiniame tinkle, patirti seksualinį priekabiavimą, pagaliau – juos gali apgauti telefoniniai sukčiai.

„Mano pačios sesei buvo atvejis, kai jai skambino dėl to, kad aš papuoliau į bėdą. Laimei, ji visų pirma paskambino man“, – pasakojo I.Endriukaitė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Indrė Endriukaitė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Indrė Endriukaitė

Dar viena tema, skirta jau paaugliams – atsakingas vartojimas. Viešoje erdvėje šia tema kalbama vis dažniau, o perteklinis vartojimas yra rimta pavojaus žinutė pasauliui.

„Kuo labiau tuo domiuosi, tuo labiau kraupstu nuo faktų. Pasaulyje yra šalių, kur kaupiami kalnai kompiuterinių atliekų, kur žmonės, jas rūšiuodami, miršta apsinuodiję, yra tekstilės kalnai, plastiko jūros.

Atrodo, kad tai nuo mūsų labai toli, bet mes galime bent jau minimaliai prisidėti. Sakoma: jei nori pakeisti pasaulį, pradėk nuo savęs. Tai aš noriu būti ta, kuri pradeda nuo savęs“, – kalbėjo Indrė.

Aktorė įsitikinusi, kad teatro paskirtis nėra pramoga: „Aš tikiu teatro paskirtimi, mane pačią teatras išugdė“.

Patirtis – lėlių teatre

Kalbėti vaikų kalba ir suprasti juos Indrė išmoko vaidindama lėlių teatre. Darbas su vaikais – visai kitoks.

„Kada baigsis?“, „Man jau nusibodo“ – tokių frazių vaidinat lėlių teatre jai teko girdėti ne kartą. Taip nutinka ne dėl prasto spektaklio ar blogo aktorių darbo, tačiau visų pirma dėl to, kad vienu ar kitu metu nepavyksta išlaikyti vaiko dėmesio.

„Kai jauti, kad „paleidai“ dėmesį, turi kažką daryti, kad vaikas vėl susidomėtų“, – kalbėjo I.Endriukaitė.

Kurti savus spektaklius, sako pašnekovė, yra ir didesnė atsakomybė: tu priimi sprendimus dėl visko, pradedant idėja ir baigiant muzika.

„Tačiau juk visi aktoriai kada nors svajoja sukurti savo teatrą“, – juokėsi aktorė.

Savo erdvių neturintis teatras pasirodymus rengia įvairiose ugdymo įstaigose, taip pat kitose Kauno erdvėse.

Kol kas Indrės ir Remigijaus – dviejų žmonių – teatras gyvuoja tik iš judviejų iniciatyvos, tačiau savo idėja I.Endriukaitė tiki, taip pat ir tuo, kad jis ras ir savo vietą, ir žiūrovą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius