Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sekmadienis Kačerginėje: į miestelį muzikantai atplauks laivu

Rugsėjo 4 dieną Kačerginės bendruomenė ir „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ kviečia į projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ finalinį renginį, o šventinę nuotaiką sukurti padės grupė „Mood Sellers“.
Šventė Kačerginėje vyks rugsėjo 4 dieną
Šventė Kačerginėje vyks rugsėjo 4 dieną / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Vietos gyventojai ir svečiai bus kviečiami susiburti Kačerginės prieplaukoje ir sutikti laivu iš Zapyškio atplauksiančius muzikantus.

„Mood Sellers“ pasiekus krantą prieplaukoje vyks koncertas, bendruomenės piknikas, vaikų edukacinės dirbtuvės, fotomenininko Remio Ščerbausko ir poetės Enrikos Striogaitės literatūrinė fotoparoda.

„Šiuolaikinių seniūnijų“ baigiamieji renginiai šiemet vyksta visose Kauno rajono seniūnijose, kur vietos bendruomenės kartu su profesionaliais menininkais pristato spektaklius, cirko vaidinimą, parodas, festivalius, mažosios architektūros kūrinius ir kitą veiką.

Muzikinė programos dalis tapusi tradicija

„Kaunas 2022“ regioninių partnerysčių kuratorė Milda Rutkauskaitė sako, kad finalinis renginys Kačerginėje bus muzikalus, o tuo pačiu kviečiantis švęsti dvejus metus trukusią vietos bendruomenės kūrybinę kelionę.

„Muzikinė programos dalis jau yra tapusi tradicija, nes kiekvienais metais organizuojame koncertą ir taip švenčiame, ką mums pavyko nuveikti tais metais. Šiemet pasirinkome grupę „Mood Sellers“, kuri „Šiuolaikinių seniūnijų“ projektą padės užbaigti ritmingai.

Projekto metu Kačerginėje lankėsi menininkas R.Ščerbauskas, kuris miestelį fotografavo netikėtais kampais, o E.Striogaitė, įkvėpta vietos žmonių istorijų, sukūrė tekstus. Tekstai tapo atvirlaiškiais, kurie taip pat bus parodos dalis, o vietos gyventojai ir svečiai galės juos išsiųsti – su meile iš Kačerginės, kurią aš vadinu Dievo ir ramybės oaze“, – kalbėjo M.Rutkauskaitė.

Tai, kad Kačerginė yra kurortinis miestelis, tapo savotišku iššūkiu. Pasak pašnekovės, daugelio sąmonėje Kačerginė yra kurortas, miškai, Nemunas ir ją žmonės įpratę matyti būtent taip: „Bet mes norėjome pažvelgti ir į žmones, į bendruomenę, kurie yra Kačerginėje ir kurie prisideda prie aplinkos kūrimo. Dėl to tiek R.Ščerbausko, tiek E.Striogaitės darbas buvo gilesnis – bandėme pažvelgti, kas slypi po kurorto statusu.“

Dainiaus Putino nuotr. /„Mood Sellers“
Dainiaus Putino nuotr. /„Mood Sellers“

Prisiminė senąsias gegužines

Šventės organizatoriai išnaudojo Nemuną, kuris yra neatskiriama Kačerginės dalis, o čia esanti prieplauka tapo ir renginių erdve, nors iki tol įvairias miestelio šventes buvo įprasta organizuoti tik J.Biliūno aikštėje.

„Nemunas ir aplinka sukuria ypatingą atmosferą, o prieplauka kažką savyje turi. Muzikantai sekmadienį į Kačerginę atplauks laivu. Už tai dėkojame Kauno rajono verslo, informacijos ir turizmo centrui, kurie sutiko prisidėti ir laivu nuo Zapyškio bažnyčios atplukdys muzikantus.

Prie šios idėjos prisidėjo ir muzikantė, „Kaunas 2022“ ambasadorė Barbora Valiukevičiūtė. Ji, nors čia ir negyvena, kartu su Kačerginės bendruomene darbuojasi jau trejus metus. Barbora priminė, kad seniau Kačerginėje buvo smagi gegužinių tradicija, netrūkdavo judesio, o muzika skambėdavo ne tik nuo scenos.

Ji pagalvojo, kad finaliniam renginiui galima padaryti kažką panašaus, atkurti bent kruopelę tos nuotaikos, o ateityje šis sumanymas galbūt išaugs ir į muzikinę eiseną, kuri taps miestelio vizitine kortele“, – sakė M.Rutkauskaitė.

Remio Ščerbausko nuotr. /Remis Ščerbauskas.
Remio Ščerbausko nuotr. /Remis Ščerbauskas.

Kačerginė – tylos ir ramybės zona

Fotomenininkas, „Kaunas 2022“ ambasadorius Remis Ščerbauskas sako, kad Kačerginė jam nebuvo svetima ir iki „Šiuolaikinių seniūnijų“ projekto, tačiau taip artimai jis su miesteliu susipažino per praėjusius metus.

„Idėja buvo suvokti, kas yra to miestelio veidas, kaip gyvena žmonės, ką jie vertina. Reziumuojant – vertybė Kačerginėje yra gamta, tuo ji pasižymėjo nuo seno, dar nuo tarpukario, kai žmonės vertino gamtą, tylą, ramybę.

Nors žvelgiant iš kitos pusės – miestelis didėja ir ramybė susidrumsčia. Tačiau atmetus savaitgalius, kada čia yra daugiau žmonių, kitomis dienomis Kačerginė yra tylos, ramybės ir atsipalaidavimo zona“, – sakė R.Ščerbauskas.

Ilgiau pabuvęs Kačerginėje menininkas sako atradęs daug nepažintų gamtos vietų, takų ir takelių: „Aš ją pamačiau giliau. Tai vieta, kurią tu pamilsti, prie kurios prisiriši ir po to supranti, kodėl žmonės čia gyvena ir kodėl jie iš šios vietos nenori išvažiuoti.“

Reikia kitokio žvilgsnio

Pasak Kačerginės seniūnės Aistės Ivanovaitės-Petraitienės, visa „Šiuolaikinių seniūnijų“ kelionė buvo graži ir prasminga, o į renginius ir veiklas įsijungė skirtingo amžiaus žmonės – nuo vaikų iki senjorų.

„Mums, kaip bendruomenei, šis projektas įnešė naujumo, šviežumo, gaivumo, į veiklas ir renginius įtraukė daugiau žmonių. Labai gerai atsimenu, kai miestelyje esančioje J.Biliūno aikštėje vyko scenos menų festivalio „ConTempo“ pasirodymas. Ne visiems užteko kėdžių, tad dalis senjorių susėdo ant pievos. Pasibaigus renginiui viena iš jų pasakė: nieko nesupratau, bet buvo taip gerai.

Tada man atėjo suvokimas, kad to reikia – reikia kitokio žvilgsnio, kuris iš komforto zonos perkelia į naują erdvę, į naują matymą, supratimą. Kai kuriems senjorams išvykti kažkur toliau ir pamatyti modernų meno kūrinį yra sudėtinga. Tuo tarpu kada menas, kultūra atkeliauja į Kačerginę – tai yra fantastika“, – džiaugėsi seniūnė.

Kalbėdama apie seniūnijoje įvykusius renginius A.Ivanovaitė-Petraitienė išskyrė flamenko festivalį, kurio idėja iš karto atrodė kaip nedrąsi svajonė.

„Kuratorei M.Rutkauskaitei pasakiau, kad būtų gerai atvežti kažką ispaniško, karšto. Ji pasiūlė flamenko. Festivalis įvyko rugpjūtį, buvo daug žmonių, visi džiaugėsi – fantastiškas renginys ir reginys prieplaukoje. Esame labai dėkingi nuostabiai mūsų kuratorei Mildai, taip pat muzikinę dalį kuruojančiai Barborai Valiukevičiūtei“, – kalbėjo pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius