Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viena diena vienoje gatvėje: Kauno V.Putvinskio gatvė tapo traukos centru

Jau antrus metus Kauno menininkų namai kauniečius ir miesto svečius kviečia į istorinę ir architektūros formomis spalvingą  V.Putvinskio gatvę. Ekskursijos, žaidimai, meno renginiai, koncertai – visą dieną įvairiomis pramogomis kviečianti gatvė šeštadienį buvo dosni ir meno, ir istorijos mylėtojams, o visos dienos renginių infocentru tapo Kauno menininkų namų terasa.
IMG_2649
V.Putvinskio gatvės diena.

Besidomintieji istorija galėjo dalyvauti keliose ekskursijoje ir keliauti V.Putvinskio gatvės laikmečiais.

Į ekskursiją „Putvinskio gatvė – tarpukario Kauno architektūros ir gyvenimo veidrodis“ kauniečius pakvietė programos „Kaunas 2022“ platforma „Modernizmas ateičiai“, o ją vedė kuratorius Žilvinas Rinkšelis.

Žilvinas Rinkšelis, "Kaunas 2022" paveldo platformos kuratorius.
Žilvinas Rinkšelis, "Kaunas 2022" paveldo platformos kuratorius.

Maždaug pusantros valandos pasivaikščioję gatve ir jos kiemais kauniečiai sužinojo tiek naujų faktų, tiek prisiminė jau žinomus.

Kuo skiriaisi skirtingų architektų projektuoti namai, kokiu laikmečiu jie statyti, kaip atsirado Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus, kurio stogas simbolizuoja karaliaus karūną?

Gidas pasakojo ne tik apie architektūrinius sprendimus, tačiau ir apie pačios gatvės ištakas bei V.Putvinskio asmenybę.

Visame naujamiestyje, pasak gido, yra užkoduotas tautinis atgimimo laikų naratyvas, o gatvės pavadintos Maironio, Gedimino, Kęstučio vardais.

V.Putvinskio gatvę reprezentuoja ne tik architektūra. Tarpukariu ji buvo viena iš prestižinių gatvių, kurioje stovėjo prabangiausi namai ir gyveno žymūs žmonės.

Vėliau į ekskursiją po V.Putvinskio gatvę kvietė ir dr. Mindaugas Balkus, taip pat Jonas Oškinis, pasiūlęs susipažinti su gražiausiomis Kauno durimis.

Viena iš netikėtų veiklų, sudominusi nemažai kauniečių – gestų kalbos pamokos, kurias surengė Kauno kurčiųjų reabilitacijos centras.

Specialius vadovėlius gavę kauniečiai pagal juos mokėsi gestais pasakyti savo vardą.

Pasak mokytojų, išmokti gestų kalbos yra panašiai, kaip išmokti anglų.

Į 1937 metų statybos daugiabutį kauniečius pakvietė šio namo gyventojai. Jis įdomus tuo, kad yra spiralės formos laiptinė. Name išlikusios senosios detalės – durų skambučiai, kiemsargio lentelė ir kiti akcentai.

Visą dieną ramaus poilsio ir muzikos mėgėjus viliojo Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus sodelis. Nors čia vyko ir įvairios aktyvios veiklos, tačiau nemažai kauniečių rinkosi pasisėdėjimą ant pievos, o greta įrengtoje scenoje skambėjo muzika.

Performanso meno mėgėjai susibūrė E.Levino skvere, šalia Žaliakalnio funikulieriaus.

Čia parodyti trys performansai: „The Clam“, #MĖLYNA: kolaboracinis performansas viešojoje erdvėje, šokio performansas „Private session: wish you were somewhere else“.

A.Žmuidzinavičiaus muziejaus sodelyje veikė dirbtuvės, o Vytauto Didžiojo universiteto auditorijose – paskaitos. Viena iš jų – profesoriaus Liudo Mažylio.

V.Putvinskio gatvėje taip pat veikė blusturgiai, šachamtų mokykla, Kauno Miko Petrausko muzikos mokyklos moksleiviai vedė instrumentų dirbtuves – atvykusieji į V.Putvinskio gatvę galėjo rinktis iš kelių dešimčių siūlomų pramogų ir veiklų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius