Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 07

10 kino filmų, skirtų muzikai

Menininkų, ypač muzikantų, gyvenimai dažnai prikausto kino kūrėjų dėmesį. Juk juose tiek daug aistros, eksceso ir maišto prieš kasdienybę. Nors ne visos istorijos yra tikros, tačiau jos vienaip ar kitaip atveria tam tikro muzikos industrijos laikotarpio tikrovę. Siūlome 10 kino darbų, kurie patiks ne tik melomanams.
Kadras iš filmo „Atkirtis“
Kadras iš filmo „Atkirtis“

1. „Legenda apie pianistą“ / La leggenda del pianista sull'oceano

"Auksiniu gaubliu" apdovanotoje kino juostoje grįžtama į XX a. pradžią, pelnytai praminta „Džiazo era“. Filmo pasakojimo epicentre – išskirtinai talentingas laivo pianistas, vardu 1900, gyvenantis didžiuliame transatlantiniame laive „SS Virginia“.

Sklando legendos, jog pianistas gimė laive ir niekuomet neišlipo į krantą. Tačiau kodėl jo atliekama muzika tokia artima Naujojo Orleano džiazo tradicijai? Ir kur slypi jo maištinga, kūrybinė prigimtis?

VIDEO: Legend of 1900 Trailer

2. „Atkirtis“ / Whiplash

Tai istorija apie du ambicingus, ribų neturinčius muzikus – mokytoją ir mokinį. Vienas yra pasiryžęs paaukoti viską, kad pasiektų savo svajonę. Kitas – priversti pirmąjį peržengti savo galimybių ribas, peržengiant ne tik etikos, bet ir žmogiškumo ribas.

Įtraukiantis, įkvepiantis, o kartu iš šokiruojantis jauno talentingo režisieriaus Damieno Chazelleso filmas leis žiūrovams dalyvauti tikruose koncerto užkulisiuose, o kartu išvysti, kiek daug pasiaukoti kartais tenka žmogui, norinčiam profesionaliai atlikti kelių minučių kūrinį.

VIDEO: Whiplash TRAILER 1 (2014) - J.K. Simmons, Miles Teller Movie HD

3. „Kalifornijos svajos“ / La La Land

Tai – dar vienas D.Chazelleso filmas, praėjusiais metais nušlavęs net 6-is „Oskarus“. Kūrinys ne tik savo fabula, bet ir miuzikline prigimtimi yra dedikuotas muzikai.

Romantinėje dramoje „Kalifornijos svajos“ persipina dviejų menininkų – džiazo pianisto ir aktorės – meilės istorija, ir jų siekis išsikovoti pripažinimą negailestingoje Kalifornijos konkurencinėje arenoje.

Kažkam teks pasiaukoti – kam ir kodėl? Ir kokia yra tos aukos kaina? Tai filmas ne tik apie metropolio menininkų iššūkius, bet ir žmonių, pasiryžusių kurti santykius tokioje aplinkoje, nuolankumą.

Filmą „Kalifornijos svajos“ legaliai galite pasižiūrėti išmaniojoje „Telia“ videonuomoje.

VIDEO: La La Land (2016 Movie) Official Trailer – 'Dreamers'

4. „Amadėjus“ / Amadeus

XVIII a. kompozitorius Wolfgangas Amadeus Mozartas daugumai atrodo kaip tolima, archajiška figūra. Tik ne šiame filme.

8-is „Oskarus“ pelniusioje kino juostoje žymiojo klasiko portretas artimas šių dienų bohemai – genialus, tačiau kartu ir lengvabūdiškas ir netgi vulgarus kompozitorius, veikiamas aistrų, kuria dievišką muziką ir kursto meilės intrigas.

Toks personažas, kad ir koks būtų genialus jo darbas, nėra visų mylimas, ir jo mirties aplinkybės iki šių dienų yra išlikusios paslaptyje.

VIDEO: Filmo „Amadeus“ anonsas

5. „Groja Liuinas Deivisas“ / Inside Llewyn Davis

Tai – vienas iš brolių Coenų darbų, kurio epicentre – folk muzikos dainininko Deiviso kasdienybė 1961-ųjų Niujorke. Nors Deivisas ir yra išgalvotas personažas, tačiau filme regima istorija yra paremta žymaus amerikiečių folk dainininko Dave'o Var Ronko biografiniais elementais.

Melomanai šiame filme išvys ir gerai pažįstamus muzikų–aktorių veidus – nuo Oscaro Isaaco iki Justino Timberlake'o.

VIDEO: „Groja Liuvinas Deivisas“ (angl. Inside Llewyn Davis 2013)

6. „Ties jausmų riba“ / Walk the Line

Šiame filme, paremtame biografine istorija, vaizduojamas kantri muzikos legendos Johnny Casho šlovės kelias – nuo jo ankstyvųjų muzikinių eksperimentų iki didžiųjų scenų bei sutarčių su muzikos įrašų kampanijomis.

Ambicingas ir karštakošiškas muziko portretas bei asmeninio gyvenimo dramos leidžia giliau susipažinti su Casho muzika, ypač tekstais.

Filme taip pat galima išvysti sensacingą tų laikų koncertą, kurį Cashas surengė „Folsom State“ kalėjime. Įrašai iš šių koncertų yra išlikę iki šių dienų,

VIDEO: Walk the Line (2005) (Official Trailer)

7. „Tiesiai iš Komptono“ / Straight Outta Compton

Tiems, kas domisi hiphopo kultūra, grupės „NWA“ pristatyti nereikia. Na, o tiems, kurie apie šį 1970-ųjų hiphopo kultūros fenomeną girdi pirmąsyk, glaustai juos galima pristatyti taip: tai šešetukas (Arabian Prince, MC Ren, Ice Cube, Eazy-E, DJ Yella, Dr. Dre) iš Kalifornijos, tituluojamas kaip vienas geriausių ir įtakingiausių gangsta rap kultūros atstovų tuo laikotarpiu.

Nepaisant to, kad „NWA“ muziką cenzūravo didžiosios JAV radijo stotys, tai nesutrukdė grupei parduoti daugiau nei 10 milijonų įrašų kopijų. Apie maištą ir kovą hiphopo muzikos industrijoje – filmas „Tiesiai iš Komptono“.

VIDEO: Straight Outta Compton - Official Global Trailer (Universal Pictures) HD

8. „Asmens sargybinis“ / The Bodygard

Filmas, sukvietęs masines auditorijas į kino salės, vien dėl netikėto dueto – Whitney Huston ir Kevino Costnerio – meilės istorijos.

Nors filme perteikiama fiktyvios popžvaigždės Rachell Marron gyvenimas, tačiau ją įkūnijanti W.Huston ir filme girdimas jos įdainuotas garso takelis tarsi sukuria įspūdį, kad filmas yra apie ją.

Dešimtojo dešimtmečio dvasia pulsuojantis filmas gal ir neužburs išskirtine istorija, bet tikrai prikaustys dėmesį stebint legendinės dainininkės pasirodymus ir užkulisinius popžvaigždžių gyvenimo vingius.

VIDEO: The Bodyguard (1992) Official Trailer - Kevin Costner, Whitney Houston Movie HD

9. „Gainsburgo gyvenimo istorija“ / Gainsbourg: A Heroic Life

Nesuklysime teigdami, jog Serge'as Gainsbourgas yra vienas kontroversiškiausių prancūzų kultūros ikonų. Gimęs tarpukariu, išgyvenęs nacistinę Prancūzijos okupaciją Paryžiuje, o vėliau sėkmingai užsiėmęs kūryba, S.Gainsburgas eksperimentavo tiek su muzika, tiek su moterimis.

Nors ir fragmentišką, tačiau gan autentiškai atkurtą jo gyvenimo chronologiją galima išvysti šiame filme. P.S. Viena iš jo dukrų – Charlotte Gainsbourg, sekusi tėvo pėdomis – žymi šių dienų dainininkė bei aktorė, kurią galima išvysti tokiuose filmuose kaip „Antikristas“, „Nimfomanė“, „Melancholia“ ir daugelyje kt.

VIDEO: Gainsbourg: A Heroic Life (2011) Official HD Movie Trailer

10. „Kontrolė“ / Control

Filmas „Kontrolė“ yra dedikuotas aštunto dešimtmečio pabaigos post-punk grupei „Joy Division“ ir jos lyderiui Ianui Curtisui. Filmą režisavo Antonas Corbijnas, kuris anksčiau yra dirbęs grupės fotografu, pažinęs narius iš arčiau.

Nors „Joy Division“ muzika pasižymėjo aštriais disonansais ir ne visiems įprastu, gal kiek neprofesionaliu skambesiu, tačiau jų kūryboje, ypač tekstuose, glūdintis laikmečio pulsas prikaustė daugybės klausytojų ir netgi didžiųjų įrašų kompanijų dėmesį.

Deja, šis pulsas ir vidinis tragizmas buvo neatsiejamas nuo Curtiso gyvenimo ir ankstyvos mirties.

VIDEO: Control - Trailer HD - 2007 - High Quality

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius