-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 10 23

Artėja „Sidabrinės gervės“: kokiais pasiekimais jau gali didžiuotis lietuviško kino kūrėjai?

Lapkričio 22 dieną Vilniuje įvyks ilgai laukti nacionaliniai kino apdovanojimai „Sidabrinė gervė“, kuriuose bus teikiamos statulėlės visų žanrų lietuviškų filmų kūrėjams už du pastaruosius metus, rašoma pranešime žiniasklaidai.
10-oji „Sidabrinių gervių“ apdovanojimų ceremonija
10-oji „Sidabrinių gervių“ apdovanojimų ceremonija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 1 Kinas

„Sidabrinės gervės“ apdovanojimų organizatoriai, lietuviško kino vardan sugrąžinantys svarbiausią šios kultūros srities renginį, teigia, kad nacionalinis kinas buvo pajėgus kovoti su didžiausiais pasaulinės kino industrijos galiūnais iki pandemijos, dėl kurios kino teatrai atsidūrė kritiniame nuopolyje, o kino kūrėjams teko nukelti premjeras.

Daugiausiai ekranų turinčio kino teatrų tinklo „Forum Cinemas“ direktorius Gintaras Plytnikas pateikia faktus, kurie neleidžia abejoti lietuvių susidomėjimu nacionaliniu kinu.

„Režisieriaus Donato Ulvydo filmas „Tadas Blinda. Pradžia“ 2011 metais atvedė į sales daugiau nei 300 tūkstančių žiūrovų. Vėliau pasirodė režisierius Emilis Vėlyvis su išskirtinio braižo „Redirected“: 2014 metais šį filmą pasižiūrėjo daugiau nei 292 tūkstančiai žiūrovų. Jie buvo pagrindiniai lietuviško filmo prasiveržimo šaukliai“, – pasakojo G.Plytnikas.

Įsibėgėjus lietuviško kino traukiniui, ėmė populiarėti komedijos, tokios kaip „Trys milijonai eurų“, „Tarp mūsų berniukų“, „Gautas iškvietimas“, „Moterys meluoja geriau. Robertėlis“, „Lietuviški svingeriai“ ir t.t. Veiksmo ir adrenalino gerbėjai rinkosi „Zero“, „Pasmerkti. Kauno romanas“, „Pasmerkti. Pajūrio džiazas“ ir kt.

Greta to, lietuviai domėjosi patriotiniu, istoriniu kinu. Ypač daug dėmesio pelnė „Emilija iš Laisvės alėjos“ ir „Tarp pilkų debesų“. Pastaroji juosta pritraukė daugiau nei 262 tūkstančius žiūrovų ir pateko į visų laikų populiariausių lietuviškų fimų TOP 3 drauge su filmais „Redirected / Už Lietuvą!“ ir „Trys milijonai eurų“.

„Lietuviškam kinui rekordiniai buvo 2018 metai, į mūsų kino sales atvedę daugiau nei 714 tūkstančių žiūrovų. Džiugu ir tai, kad bendrame 1993–2019 metų TOP 10-uke – net 7 nacionaliniai filmai. Susidomėjimas lietuvių kūryba buvo arba apyligis, arba net gerokai lenkiantis tokius didžiuosius pasaulinius filmus kaip „Avataras“, „Pakalikai“ („Minions“) ir „Bohemijos Rapsodija“, – įvardino G.Plytnikas.

Galima pasidžiaugti faktu, kad savojo žiūrovo sulaukė ir dokumentiniai lietuvių filmai. „Jeigu šis žanras pateikia išskirtinį naratyvą, tuomet jis žiūrimas panašiai kaip vaidybinis. Rekordininkai: „Sengirė“, „Rūta“, „Nustabieji lūzeriai“, „Sabonis“, – sakė „Forum Cinemas“ direktorius.

Apdovanojimus „Sidabrinė gervė“ organizuoja AVAKA. Iškilmingoje ceremonijoje lapkričio 22-ąją bus pagerbti ne tik šių dienų kino meistrai, bet ir jaunieji kūrėjai – jiems bus įteiktas specialus apdovanojimas „Sidabrinės gervės kiaušinis“.

Taip pat šiemet sugrįš „Auksinės gervės“ apdovanojimas, skiriamas už viso gyvenimo nuopelnus lietuviškam kinui.

Renginio globėjas – Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius