Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 05 16

Atgimusiame kino teatre „Romuva“ – nemokama dokumentinio filmo apie Kauno marių dugno paslaptis premjera

Jau šiandien (gegužės 16 d.) kauniečiai ir Kauno svečiai bus pakviesti susipažinti su didžiausio Lietuvoje dirbtinio vandens telkinio, dar vadinamo „lietuviškąja Atlantida“ paslaptimis, rašoma pranešime spaudai.
Narai
Narai / Organizatorių nuotr.

40-ties minučių dokumentikoje „Istorijos iš marių dugno“ kartu su ekspedicija iš JAV bei Kanados žiūrovai galės nerti į Kauno marių gilumą ieškodami užlietų kaimų bei išgirsti jautriai režisierių Ryčio Tito bei Rūtos Vyžintaitės – Lajienės įamžintus vietinių, dar gimusių marių dugne pasakojimus. „Tai yra filmas apie dalelę Lietuvos, kuri liko tiesiog po vandeniu“, – sako filmo kūrėjai.

Amerikiečio ilgesys senelių gimtai Lietuvai

Filmo „Istorijos iš marių dugno“ idėja gimė Rumšiškių bendruomenei „Kokalnis“ – tai vienas iš miestelių, kurio senoji teritorija septintajame dešimtmetyje buvo užlieta, todėl visi gyventojai turėjo persikelti ant netoliese esančio kalno.

Nusprendę apie tai kurti dokumentiką, rumšiškiečiai sužinojo, kad į miestelį kaip tik atvyksta ypatingų svečių: Hartfordo universiteto profesorius Richard Freund, labiausiai žinomas iš filmo „Finding Atlantis“ bei amerikietis Elliot Matz, kurio senelis yra kilęs iš Rumšiškių. „Pagalvojome, kad tai puiki idėja dokumentikai suteikti gyvybės: viską papasakoti per konkrečią istoriją – istoriją amerikiečio, kuris ieško savo protėvių žemės Lietuvoje ir sužino, kad ji yra...po vandeniu.

Kad galėtų bent šiek tiek prie jos prisiliesti, mūsų herojus yra pasiryžęs padaryti viską: netgi atkeliauti tūkstančius kilometrų kartu su pasaulinio lygio profesionalų: archeologų, istorikų, geofizikų ir narų komanda“, – sako viena iš filmo režisierių Rūta Vyžintaitė – Lajienė.

Nuo pavojingų situacijų iki vietinių ašarų

2019-ais metais pradėta filmuoti istorija ypatinga ir tuo, kad joje susipina gana skirtingi dokumentikos elementai: nuo ašaras keliančių paskutinių likusių gyvų vietinių „iš dugno“ prisiminimų iki užfiksuoto marių dugno tyrimo proceso – mokslininkų komanda kūrėjams leido kartu plaukti į jų mini ekspedicijas. „Tyrimų grupė buvo iš JAV bei Kanados ir Lietuvoje turėjo gana ribotą laiką, todėl plaukti į marias kelis kartus teko ir esant pavojingam orui. Taip dokumentikoje atsirado ir šiek tiek nuotykio dvasios“, – prisimena Rūta Vyžintaitė – Lajienė.

Rytis Titas papildo, kad šalia istorijos apie marias tai yra ir universalus pasakojimas apie žmogaus ryšį su savo protėvių žeme. „Noras dar kartą paliesti ir pajusti protėvių žemę yra daug stipresnis už bet kokią žmogaus rankomis sukurtą katastrofą. Galima nušluoti ir paskandinti miestą, bet negalima sunaikinti žmogaus ryšio su gimtąja žeme. Ir kol tas ryšys yra, istorija tęsis ir gyvuos“, – sako Rytis Titas.

VIDEO: ISTORIJOS IŠ MARIŲ DUGNO

Nemokama filmo „Istorijos iš marių dugno“ premjera Kaune – jau šį pirmadienį, gegužės 16 d., 20.15 val., atgimusiame seniausiame veikiančiame Lietuvoje kino teatre „Romuva“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius