-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 21

Atidarytas 15-asis Tarptautinis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis

Ketvirtadienio vakarą „Skalvijos” kino centre rinkosi dokumentinio kino mylėtojai – čia prasidėjo tarptautinis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis. Į kūrybinę dokumentiką orientuotas festivalis surengtas jau 15-ąjį kartą.
Atidarymas
Atidarymas / Nuotr. Modesto Endriuškos

Festivalį atvėrė šveicarų kino dokumentininko Peterio Liechti filmas „Signerio lagaminas. Kelyje su Romanu Signeriu“ („Signers Koffer – Unterwegs mit Roman Signer“, 1996). Šiais metais viena iš VDFF retrospektyvų skirta P.Liechti kūrybai.

Pristatyti režisieriaus retrospektyvos į festivalį iš Šveicarijos atvyko jo našlė ir kūrybinė partnerė Jolanda Gsponer ir menininkė Annette Brütsch. „P.Liechti filmai ir tekstai gilinasi į pamatines žmogiškosios būties temas, todėl, esu tuo tikra, niekada nepraras aktualumo pasauliniame kontekste“, – apie išskirtinę režisieriaus kūrybą atidarymo metu pasakojo J.Gsponer.

Nuotr. Modesto Endriuškos/Festivalio viešnia Jolanda Gsponer
Nuotr. Modesto Endriuškos/Festivalio viešnia Jolanda Gsponer

Peterio Liechti retrospektyva festivalyje bus rodoma rugsėjo 21–27 dIenomis, o filmas „Signerio lagaminas. Kelyje su Romanu Signeriu“ bus parodytas dar kartą – rugsėjo 24 dieną „Skalvijoje“.

Pasibaigus filmui atidarymo svečiai buvo pakviesti į ką tik „Skalvijai“ grąžintą antrąją salę, kurioje menininkės J.Gsponer ir A.Brütsch pristatė vaizdo instaliaciją „Dedikacijos. Nebaigtas Peterio Liechti filmas“ („Dedications – Peter Liechtis unvollendeter Film“, 2016). Ją nemokamai išvysti visi norintys galės iki pat festivalio pabaigos.

Nuotr. Modesto Endriuškos/Peterio Liechti instaliacija
Nuotr. Modesto Endriuškos/Peterio Liechti instaliacija
Nuotr. Modesto Endriuškos/Peterio Liechti instaliacija
Nuotr. Modesto Endriuškos/Peterio Liechti instaliacija

„Mes pirmą kartą išeiname iš kino salės, išeiname iš to standartinio kino festivalio formato, t.y. kino peržiūrų, susitikimų, išbandome naują formatą“, – dėl vaizdo instaliacijos džiaugėsi „Skalvijos“ kino centro direktorė ir festivalio programos sudarytoja Vilma Levickaitė.

10 dienų Vilniuje truksiantis festivalis kviečia rinktis iš beveik 40 kūrybinės dokumentikos filmų. Festivalyje pristatomos pagrindinė ir specialioji programos, Algio Arlausko (su nemokamais bilietais) ir Peterio Liechti retrospektyvos, dokumentikos programa vaikams.

Tarptautinis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis – Vilniuje rugsėjo 20–30 dienomis Kaune – spalio 2–4 dienomis, Ukmergėje – spalio 5–7 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius