-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 11

Atidarytas 66-asis tarptautinis Berlyno kino festivalis

Vienas prestižiškiausių kino renginių, Tarptautinis Berlyno kino festivalis, raudonąjį kilimą į atidarymo seansą tiesė jau 66-ąjį kartą. Festivalio atidarymo filmu tapo brolių Coenų komedija „Šlovė Cezariui!“, kurioje vaidina visas aktorių žvaigždynas (George’as Clooney, Scarlett Johannson, Tilda Swinton, Channingas Tatumas ir kt.).
Tarptautinis Berlyno kino festivalis
Tarptautinis Berlyno kino festivalis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vos paskelbus apie šių metų festivalio atidarymo filmą, kino ekspertai pareiškė, jog tai bus geriausias Berlinalės atidarymas per pastarąjį dešimtmetį.

Ir tai visai nenuostabu – brolių Coenų vardas jau seniai tapo kokybės garantu, o intriguojantis siužetas – pasakojimas apie 6-ojo dešimtmečio Holivudo žvaigždės pagrobimą, inicijuotą paslaptingos grupuotės, pasivadinusios „Ateitimi“ – verčia dar nekantriau laukti po savaitės įvyksiančios filmo premjeros Lietuvoje. Tiesa, JAV kino teatrų ekranus jau pasiekusi „Šlovė Cezariui!“ kritikų buvo sutikta ne taip šlovingai, tačiau šiandien Berlynas švenčia, o rytoj pasirodysiančios antraštės atrodo tik tolima ateitis. 

Iš viso festivalyje bus parodyti 434 filmai, tarp jų – ir lietuvio Manto Kvedaravičiaus „Mariupolis“.

Šių metų konkursinės programos žiuri pirmininke tapo legendinė aktorė Meryl Streep. Jai talkins vokiečių aktorius Larsas Eidingeris, lietuvių žiūrovams pažįstamas iš vaidmenų filmuose „Zils Marijos debesys“ (2014) ir „Dora arba seksualinės mūsų tėvų neurozės“ (2015), filmo „Žmonių vaikai“ (2006) žvaigždė Clive’as Owenas, italų aktorė Alba Rohrwacher, pelniusi geriausios aktorės apdovanojimą 2014 m. Venecijos kino festivalyje už vaidmenį filme „Alkanos širdys“, lenkų kino režisierė Małgorzata Szumowska („Kūnas“, 2015, „Jos“, 2012), kino kritikas Nickas Jamesas bei fotografė Brigitte Lacombe.

Konkursinėje programoje dėl „Auksinio lokio“ apdovanojimo varžysis 18 filmų iš viso pasaulio. Tarp laukiamiausių konkurso filmų – Vincento Pérezo drama „Vienas Berlyne“, Jeffo Nicholso fantastinis filmas „Midnight Special“, danų režisieriaus Thomo Vinterbergo „Komuna“ ir kanadiečio Denis Côté „Borisas be Beatričės“.

Šių metų programoje bus galima pamatyti ne vieną filmą apie laimės paieškas bei migracijos problemas.

Iš viso festivalyje bus parodyti 434 filmai, tarp jų – ir lietuvio Manto Kvedaravičiaus „Mariupolis“, kuris bus pristatytas „Panorama Dokumente“ programoje. Naujausias M.Kvedaravičiaus filmas pasakoja apie Mariupolį – anksčiau graikų gyventojų pilną uostamiestį Ukrainoje, gyvenantį karo laukimo nuotaikomis. Kol vieni ruošiasi kovai, kiti kultūros namuose stato spektaklį pagal graikų dramą.

Berlyno kino festivalis ir šiemet išlaikys politiškai angažuoto kino renginio vardą. Anot ilgamečio festivalio direktoriaus Dieterio Kosslicko, šių metų programoje bus galima pamatyti ne vieną filmą apie laimės paieškas bei migracijos problemas. Festivalis daug dėmesio skirs ir imigrantų integracijai – daliai jų buvo pasiūlyta atlikti praktiką festivalyje; bus renkamos aukos, organizuojamos ekskursijos.

Berlinalė 2016-aisiais duoklę atiduos neseniai pasaulį palikusiai britų roko ir kino legendai Davidui Bowiui, sausį išėjusiam aktoriui Alanui Rickmanui ir vienam garsiausių visų laikų italų režisierių Ettorei Scola. Festivalio retrospektyva bus skirta vokiečių kinui 1966-aisiais; Berlyno kino festivalyje taip pat įvyks ir suskaitmeninto Fritzo Lango 1921-ųjų metų šedevro „Likimas“ premjera.

Festivalio metu vyks ir Europos kino mugė – vienas didžiausių kino industrijos renginių pasaulyje, kuriame šiemet dalyvaus net 8628 kino profesionalai. Mugės metu pristatomi jau išleisti ir dar kuriami filmai, pasirašomos filmų teisių įsigijimo sutartys. Šiemet Europos kino mugėje įvyks 1014 kino seansų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius