Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 02

Devyni „Debesų žemėlapio“ netikėtumai – trys nutylėtos istorijos ir režisierių darbo įdomybės

Viena netikėčiausių ir labiausiai šiemet lauktų kino juostų „Debesų žemėlapis“ (angl. „Cloud Atlas“) jau lapkričio 23 dieną pasieks Lietuvos kino teatrus. Garsios Holivudo žvaigždės Halle Berry, Hugh Grantas, Jimas Sturgessas, Tomas Hanksas ir Susan Sarandon stos prieš žiūrovų teismą iki šiol niekuomet nematytuose amplua. Kurstydamas kino mėgėjų smalsumą portalas Slashfilm.com surinko įdomybių iš „Debesų žemėlapio“ kūrybinės virtuvės.
Filmas „Debesų žemėlapis“
Filmas „Debesų žemėlapis“ / „ACME Film“ archyvo nuotr.

Beveik trijų valandų trukmės filme „Debesų žemėlapis“ pasakojamos šešios istorijos, kurias sukūrė trijų režisierių – Tomo Tykwerio, Andy ir Lanos Wachowskių – ansamblis. Pasakojimai tarsi mozaika susidėlioja per skirtingų herojų prizmę ir jų gyvenimo metus – nuo XIX iki tolimojo XXIV amžiaus, parodydami, kad žmogaus siela nevaržoma gali judėti per laiką.

1. Filmas galėjo susidėti net iš devynių istorijų. „Debesų žemėlapis“ yra sukurtas pagal rašytojo Davido Mitchello to paties pavadinimo romaną. Šio pirminis sumanymas buvo kurti pasakojimą iš 9-ių istorijų, kurių pirmoji prasidėtu XII amžiuje, o viename dabarties epizodų pasirodytų šiuolaikinis Korėjos reperis. „Supratau, kad turi būti antropologinės pasakojimo ribos. Kuo jos platesnės, tuo didesnė rizika tapti nuobodžiam“, – sprendimą panaikinti tris papildomas istorijas komentavo D.Mitchellas.

2. Kurdami scenarijų režisieriai Tomas Tykweris, Andy Wachowskis ir Lana Wachowski vienu metu suprato, kad jų darbas baigtas. „Mums tiesiog atėjo nušvitimas, kai suvokėme, kad kiekviena filmo scena yra mūsų mėgstamiausia. Kiekviena scena yra mūsų filmo pagrindas“, – sakė L.Wachowski.

3. Aktorių atrankos vadovė už svarbų įnašą tapo filmo prodiusere. Režisieriai suvokė, kad „Debesų žemėlapio“ aktorių parinkimas buvo vienas esminių juostos sėkmės dalykų, tad kino kūrėjai aktorių atrankos vadovei Lorai Kennedy suteikė prodiuserės vardą kartu su visa šlove ir būsimais finansiniais įvertinimais.

4. Kiekvieno herojaus išvaizda buvo kuriama ne vieną dieną. Visiems filmo aktoriams teko tris dienas dalyvauti makiažo ir aprangos bandymuose, kad būtų atrasti unikalūs jų išvaizdos sprendimai. „Užėję į grimerinę matydavome šešis arba septynis herojaus variantus, tuomet lėtai pradėdavome rinktis su kostiumų dailininkais ir režisieriumi galutinę personažo išvaizdą. Galiausiai visuomet nebuvau panašus į save“, – pasakojo T.Hanksas.

5.Ypač svarbūs buvo kontaktiniai lęšiai. Aktorių išvaizda rūpinosi ne tik dvi grimerių ir kostiumų dailininkų komandos, bet ir dvi akių lęšių ekspertų komandos. Būtent „Debesų žemėlapio“ filmavimo metu S.Sarandon pirmąsyk leido, kad jai būtų įdėti lęšiai.

6. Yra vienas esminis skirtumas tarp T.Tykwerio ir Wachowskių režisūrinio darbo. Pasak H.Berry, Tomas Tykweris pirma kalbėdavo, ko pageidauja, ir aktorių filmuodavo vėliau, o Andy ir Lana, atvirkščiai, – pirma žiūrėjo kaip aktorius įsivaizduoja savo herojų ir leido jam pasirodyti, o tik nufilmavę sakydavo komentarus.

7. Visi trys režisieriai filmavimo aikštelėje vienu metu buvo tik vieną dieną. T.Tykweris ir Wachowskiai kurdami „Debesų žemėlapį“ režisavimo darbus pasidalijo perpus. T.Tykweris kūrė istorijas 1936, 1973 ir 2012 metais, o Wachovskiai – 1849, 2144 ir 2321 metais. Aikštelėje visa trijulė susidūrė tik todėl, kad vienas T.Tykwerio aktorių susirgo ir jis vos atėjęs į filmavimo aikštelę turėjo atšaukti dienos darbus ir užleisti vietą Lanai ir Andy. Režisieriai dirbo itin įtemptu grafiku, kad sutilptų į filmavimo laiką ir biudžetą.

8. Halle Berry manė, kad bus atleista antrąją filmavimų dieną. Garsi aktorė susilaužė koją. „Maniau, kad mane tikrai pakeis. Sėdėjau ant lovos iškėlusi koją, Tomas, Andy ir Lana norėjo su manimi pasikalbėti. Buvau įsitikinusi, kad jie diplomatiškai man pasakys, kad pasikvies kokią kitą aktorę vietoj manęs, tačiau jie pasakė, kad jiems patinku ir nori, kad pasilikčiau bei iš naujo suderino filmavimus“, – pasakojo H.Berry.

9. Visi filmo aktoriai norėjo pasirodyti visose šešiose istorijose, tačiau Jimas Sturgessas turėjo vaidinti tik penkiuose epizoduose. „Paklausiau režisierių, ar nebūtų įmanoma mane įtraukti ir į šeštąją istoriją. Galiausiai Lana pasakė: „Radome tau rolę – tu suvaidinsi vargingą tapytoją 1936-aisiais, kuris išeina iš viešbučio, o jį palydi Tomas Hanksas. Buvo nuostabu, nes Lana, Andy ir Tomas stengėsi visiems mums rasti tinkamą vietą filme ir tai, kad jie apgalvojo viską iki smulkiausių detalių – tiesiog genialu“, – įspūdžiais dalijosi J.Sturgessas.

Nors filme, atrodo, pasirodo daugybę aktorių, kone visas roles atliko maždaug 10 žmonių. Vienu įdomiausių 2012-ųjų filmų tituluojamas įspūdingas kino epas „Debesų žemėlapis“ Lietuvos kino teatruose – nuo lapkričio 23 dienos.

Filmo „Debesų žemėlapis“ lietuviškai titruotas anonsas:

VIDEO: DEBESŲ ŽEMĖLAPIS - įspūdingas kino epas nuo lapkričio 23 d. (titruotas lietuviškai)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius