Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 16

E.Vėlyvio provokaciją Vilniaus arkivyskupija vadina dėmesio nevertu įvykiu

Vilniaus arkivyskupijos atstovės žiniasklaidai Santos Kančytės teigimu, arkivyskupija atsisako komentuoti Emilio Vėlyvio provokaciją bažnyčioje: „Nėra ką komentuoti ir neverta pilti vandens į tą reklamos malūną. Tai nėra kažkoks labai svarbus įvykis, šiuo metu ruošiamės kur kas svarbesniems dalykams – popiežiaus vizitui.“
Emilis Vėlyvis
Emilis Vėlyvis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pasiteiravus, ar bažnyčia galėjo žinoti, kad pamaldų metu režisierius filmuos reklaminį vaizdo klipą, ji atsakė, kad visuomenė ir taip viską supranta: „Galime pasakyti tik tiek, kad protingi žmonės viską mato ir supranta. Manau, visuomenei viskas ir taip aišku. Nėra apie ką kalbėti.“

LRT.lt primena, kad kontroversišku būdu Žolinės šventę paminėti sugalvojo režisieriaus Emilio Vėlyvio projekto „Zero Live Show“ komanda. Žolinę švenčiantys į Turgelių bažnyčią susirinkę žmonės buvo nustebinti persirengusių aktorių, lenkų kalba pasakojusių apie naują projektą, o vėliau susirinkusiesiems dalijusių suktines.

„Žolinių proga ZERO LIVE SHOW komanda, tiksliau, labiausiai religingi jos nariai, Dievo namuose kviečia tikinčiuosius šį spalį atvykti į jų tikėjimą sustiprinsiantį šou“, – buvo skelbiama prie tiesioginės transliacijos „Facebook“ socialiniame tinkle.

Kunigu persirengęs Vitalijus Cololo ir jo palyda Turgelių bažnyčioje prieš mišias kvietė parapijiečius į šou. Su juo taip pat buvo aktoriai Mindaugas Papinigis ir Ainis Storpirštis.

Po vaizdo įrašu socialiniame tinkle pasirodė įvairių komentarų. Vieni komentatoriai juokėsi iš tokios provokacijos, kiti piktinosi tokiu elgesiu.

P.Saudargas: tai parodija, peržengianti ribas

Komentuodamas E.Vėlyvio provokaciją bažnyčioje, Paulius Saudargas portalui LRT.lt sako, kad tai rodo nepagarbą tikėjimui: „Liūdniausia, kad tai nebuvo su niekuo suderinta. Turi būti tam tikros ribos. Tai neetiškas veiksmas, net jei viskas būtų nutikę ne bažnyčioje, o kokioje nors kitoje vietoje, kur pradedama daryti savo tvarka ir šou. Skaudžiausia, kad šiuo atveju šou rengtas religijos atžvilgiu.“

Pasak Seimo nario, provokacija rengta siekiant išreklamuoti pasirodymą, tačiau pasirinktos priemonės – netinkamos. „Daugeliui, gal net ir laisviau mąstančių žmonių, šis precedentas pasirodė neskoningas. Tikintiems tai turbūt atrodo kaip neteisėtas veiksmas. Įdomu, kaip į viską pasižiūrėtų įvairios institucijos“, – svarsto P.Saudargas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Paulius Saudargas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Paulius Saudargas

P.Saudargas, kalbėdamas apie vaizdo įraše dalijamas suktines, primenančias rūkyti paruoštą marihuaną, tikina, kad tai gali būti traktuojama kaip propaganda: „Antra, tai aliuzija į Švenčiausiojo Sakramento dalijimą. Tai parodija, peržengianti ribas, tarsi kokios nors juodosios mišios, pasityčiojimas iš religinių sakramentų. Tai neskoninga ir galbūt net neteisėta.“

Seimo narys teigia, kad viskam turi būti savas laikas ir sava vieta. „Turime daug tradicijų, jos viena kitai nelygios. Suprantu, kad yra Užgavėnės, Helovinas, kai galima šėlioti ir kvailioti. Tačiau ar laisvai mąstantys žmonės gerai įvertintų tokius šoumenus, jei šie įsiveržtų į jų vestuves, krikštynas ar laidotuves? Yra rimtų dalykų, tradicijų, tokių kaip pamaldos, reikalaujančios susikaupimo. Ir yra įvairūs jomarkai, kur turėtų vykti tokie pasirodymai“, – tikina P.Saudargas.

Politikai kritiškai vertina E.Vėlyvio provokaciją bažnyčioje: saviraiška turi ribas

Lietuvos politikai nereikalingu ir nepateisinamu tikinčiųjų kiršinimu vadina režisieriaus surengtą provokaciją. Pasak jų, menininkų elgesys negali būti pateisintas saviraiškos laisve, nes bažnyčioje surengtas šou tiesiog peržengia etikos ir moralės ribas. Nepaisant ideologinės priklausomybės, Seimo nariai sutaria – saviraiškos laisvė turi ribas, kurias peržengus gresia net baudžiamoji atsakomybė.

Tiesiogiai transliuotas tris su puse minutės užtrukęs aktorių pasirodymas sulaukė didžiulio visuomenės dėmesio ir kontroversiškų vertinimų. Per beveik parą vaizdo klipas buvo parodytas daugiau nei 160 tūkst. socialinio tinklo vartotojų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mantas Adomėnas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mantas Adomėnas

Iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pašalintas Seimo narys Mantas Adomėnas piktinosi ne tik bažnyčioje surengta provokacija, tačiau ir žiniasklaidos reakcija į ją.

M.Adomėnas trečiadienį feisbuke rašė, kad aktoriai tyčiojosi iš tikėjimo ir kad, pasak jo, įtakingiausias žiniasklaidos portalas Delfi.lt įvykį reklamavo, nematydamas tame nieko blogo.

„Nežinau, kas didesni šmikiai – Vėlyvis su savo šutve, besityčiodami iš žmonių tikėjimo ir tradicijų (iš šitų beprasmiška tikėtis padorumo ir skonio), ar „Delfi“ žurnalistai, ramiu veidu reklamuodami tai kaip dar vieną smagią šou verslo iniciatyvą. Gėda“, – feisbuke rašė M.Adomėnas.

Įsiveržimas į bažnyčią yra konkretus trukdymas tikintiesiems išpažinti savo religiją – t.y. konstitucinės religijos laisvės pažeidimas.

„Įsiveržimas į bažnyčią yra konkretus trukdymas tikintiesiems išpažinti savo religiją – t.y. konstitucinės religijos laisvės pažeidimas. „Delfi“ – turbūt įtakingiausia Lietuvos žiniasklaidos institucija – tame, atrodo, nemato problemos. Ir tai gili mūsų visuomenės problema“, – apibendrino politikas.

Menininkų pasirodymu neliko sužavėti ir kiti Lietuvos politikai. Tai, kad aktorių surengtas šou bažnyčioje yra ne saviraiškos laisvės, bet puolimo prieš tikinčiuosius pavyzdys, mano ne tik tradiciškai konservatyvias nuostatas užimantys politikai, tačiau ir pasaulietines vertybes akcentuojantys liberalų bei socialdemokratų atstovai. Politikai sutaria, kad menininkų saviraiškos laisvė turi ribas, kurias peržengus gresia net baudžiamoji atsakomybė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Vienos iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderių Agnės Širinskienės nuomone, E.Vėlyvio sumanymas peržengė etikos ribas.

„Labai kritiškai vertinu, manau, kad buvo peržengtos etikos ribos, nes vis dėlto saviraiškos laisvė, kuria džiaugėsi kūrėjai, turi ribas. Ji tikrai negali pažeisti kitų laisvių. Šiuo atveju buvo tiesiog įsiveržta į pamaldas ir sutrikdyta rimtis. Tad manyčiau, kad toks elgesys nėra suderinamas su etikos normomis“, – kalbėjo „valstietė“. Pasak jos, tikinčiųjų jausmai, atliekant vaidinimą pamaldų metu, buvo įžeisti. Politikė aiškino, kad už nepagarbų elgesį trikdant pamaldas yra numatyta baudžiamoji atsakomybė. Tačiau, pabrėžė A.Širinskienė, ne politikai, bet teisėsauga turėtų įvertinti menininkų akibrokštą.

Aktorių pasirodymą skeptiškai įvertino ir liberalė Aušrinė Armonaitė. Jos nuomone, būtina įvertinti tai, kad Bažnyčia yra autonomiška institucija, ir jos bendruomenė rinkosi į pamaldas melstis.

„Man tai neatrodo labai simpatiškai. Šis veiksmas buvo tiesiog noras į save atkreipti dėmesį radikalesniu, prieš konkrečią bendruomenę nukreiptu, būdu. Aš esu už kūrybinę laisvę, tačiau, jei pas mane į namus ateina žmonės, jie priima tam tikras bendravimo taisykles. Jeigu jie pradeda elgtis taip, kaip man nepriimtina, aš paprašau juos išeiti“, – savo nuomonę išsakė A.Armonaitė.

Mato Miežonio / 15min nuotr./ Aušrinė Armonaitė
Mato Miežonio / 15min nuotr./ Aušrinė Armonaitė

Į menininkų provokaciją sureagavo ir 2019 m. vyksiančiuose prezidento rinkimuose kandidatuoti ketinantis europarlamentaras Valentinas Mazuronis. Savo feisbuko įraše jis pritarė M.Adomėnui ir teigė, kad žiūrint aktorių pasirodymą jam buvo graudu ir „neskanu“.

„Šiuo klausimu pritariu Mantui. Veržtis į svetimą erdvę, kur tu esi nekviestas ir nelaukiamas, parodijuoti kunigus bažnyčioje, reklamuojant savo renginį, yra kiauliška ir nepadoru, kaip minimum. Tai yra savo požiūrio į padorumą ir kitų žmonių pagarbą pademonstravimas ir nieko daugiau. Lipimas per galvas, siekiant abejotino rezultato. Man tai pasirodė neskanu, nejuokinga ir net kažkiek graudu. Nejaugi mes esame tokie iš tikro? Priskirkime tai prastai surežisuotai ir nevykusiai reklaminei akcijai“, – feisbuke antradienį rašė europarlamentaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius