Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 28

„Felixas stebuklų šalyje“ – kelionė į Lietuvoje viešėjusio Felixo Kubino garsų visatą

Jo muzika kupina disonansų, judesiai saviti, o išvaizda – švelniai ekstravagantiška. Elektroninės muzikos genijus Felixas Kubinas abejingų nepalieka. Šansą iš arčiau susipažinti su išskirtiniu muzikantu ir jo įkvėpimais suteikia dokumentinis filmas „Felixas stebuklų šalyje“ (Felix in Wonderland), kurį rodo festivalis „Kino pavasaris“.
Kadras iš filmo „Feliksas stebuklų šalyje“
Kadras iš filmo „Feliksas stebuklų šalyje“

9-erių jis sukūrė pirmąją kompoziciją, priversdamas dainuoti savo tėvus ir brolį. 11-ikos pradėjo groti sintezatoriumi. Šio instrumento galimybės, kaip pats sako filme, jam nurovė stogą. Ir taip yra iki šiol. Vokiečių muzikanto F. Kubino meilė sintezatoriaus garsams niekur nepradingo.

F. Kubiną galima vadinti garsų medžiotoju – slankioja su mikrofonu rankose ir įrašinėja pačius netikėčiausius garsus. Muzikantą domina ir šuns kramtomo mikrofono garsas bei panašūs eksperimentai, ir kolaboracija su berniukų choru bei styginių orkestru.

Muzikantas iš Hamburgo pernai svečiavosi Lietuvoje – gyvai pamatyti šios kūrybingos asmenybės pasirodymą buvo galima tarptautiniame menų festivalyje „Braile Satellite“.

VIDEO: Felixas stebuklų šalyje I KINO PAVASARIS 2020

„Aš sudarytas iš daugybės sistemų, kurios nedera tarpusavyje. Nes tikiu disonansu. Manau, disonansas labai svarbu, nes... iš jo atsiranda grožis. Ir ne kiekvienas konfliktas gyvenime ar disonansas privalo būti išspręstas vardan harmonijos. Manau, atvirkščiai, jei dalykai tarpusavyje nedera, reiškia – taip ir turi būti. Todėl mano muzikoje daug disonansų. Arba akordų ir harmonijų, esančių kažkur tarp taisyklingų sąskambių. Taisyklingos harmonijos – mažoro ir minoro akordai, arba pagrindiniai akordai, randami klasikinėje muzikoje, parašytoje, sakykim, XVIII ar XIX a...Man tai... Nežinau... Per grubu, per aišku... Man reikia kažko, kas būtų tarp jų, man norisi... netobulumų“, – savo kuriamą vizionierišką muziką filme pats komentuoja F. Kubinas.

Penkiasdešimties minučių trukmės „Felixas stebuklų šalyje“ – tai jau žinomos prancūzų režisierės Marie Losier, sukūrusios ne vieną netradicinį menininko portretą (George Kucharo, Guy Maddino, Richardo Foremano, Tony Conrado ir kitų), bandymas atverti vidinę F. Kubino stebuklų visatą, kurioje karaliauja netobuli garsai. Kaip ir visus savo ankstesnius darbus, ji nufilmavo 16 mm juosta.

VIDEO: Režisierė Marie Losier pristato filmą „Felixas stebuklų šalyje“

Atsiųstame vaizdo įraše režisierė siunčia linkėjimus „Kino pavasario“ žiūrovams ir plačiau pasakoja apie penkerius metus trukusį šio filmo kūrimą bei, žinoma, pagrindinį filmo personažą – F. Kubiną, kuris yra jos artimas draugas. Menininkai susipažino 2011 metais, o po kelių metų sumanė kurti šį filmą, kurio premjera įvyko Lokarno kino festivalyje.

„Esminis iššūkis buvo sukurti filmą apie garsą. Kaip nufilmuoti garsų ir muzikos kūrybos procesą?“, – apie kūrybinius iššūkius kalbėjo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius