Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 04

Filmo „Išminuotojų būrys“ prototipu pasiskelbęs JAV karys reikalauja atlyginti finansinę žalą

Vienas JAV armijos išminavimo ekspertas, dalyvavęs karinėse misijose Irake, padavė į teismą filmo "Išminuotojų būrys" kūrėjams, sakydamas, kad jis yra "Oskarui" nominuoto filmo pagrindinio veikėjo prototipas ir kad jam nesąžiningai nebuvo užtikrintas "finansinis dalyvavimas".
Filmas „Išminuotojų būrys“
Filmas „Išminuotojų būrys“ / Kadras iš filmo

Advokatas Geoffrey Fiegeris trečiadienį Mičigano valstijos mieste Sautfilde vykusioje konferencijoje sakė pateikęs kelių milijonų dolerių ieškinį Naujojo Džersio federaliniam teismui, atstovaudamas savo klientui vyresniajam seržantui Jeffrey Sarveriui.

Klarksvilio mieste Tenesio valstijoje gyvenantis J.Sarveris tvirtina, kad „Išminuotojų būrio“ scenarijaus autorius Markas Boalas buvo priskirtas prie jų trijų išminuotojų grupės ir kad jo surinkta informacija buvo panaudota tame filme, nurodė G.Fiegeris.

„Išminuotojų būrys“ yra nominuotas devyniems JAV Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimams, tarp jų – geriausio originalaus scenarijaus kategorijoje.  J.Sarveris tvirtina esantis to filmo pagrindinio veikėjo Vilo Džeimso, kurį suvaidino „Oskarui“ nominuotas Jeremy Renneris, prototipas. Išminuotojas taip pat sakė, kad per misijas Irake tik jis vienas visada naudojo Džeimso šaukinį „Pirmasis sprogdintojas“, nurodė G.Fiegeris.

J.Sarveris taip pat teigia sugalvojęs frazę „The Hurt Locker“ (Skausmų skrynelė), kuri vėliau tapo to filmo anglišku pavadinimu.

Pasak G.Fiegerio, po 2004 metais ilgiau nei 30 dienų trukusios karo žurnalistikos misijos M.Boalas kitais metais paskelbė straipsnį apie J.Sarverį žurnale „Playboy“. Vėliau M.Boalas adaptavo tą siužetą, kurdamas „Išminuotojų būrio scenarijų“.

„Jeigu skirtumėte laiko perskaityti (tą „Playboy“ straipsnį) ir vėliau pasižiūrėtumėte „Išminuotojų būrį“, pamatytumėte – ir jūsų galvoje nekiltų jokių klausimų – kad „Pirmasis sprogdintojas“ seržantas Sarveris yra „Išminuotojų būrio“ veikėjas, vardu Vilas Džeimsas, – pabrėžė G.Fiegeris. – Filme rodomas perspėjimas, kad filmas ir visi jo veikėjai yra išgalvoti, pats yra visais atžvilgiais išgalvotas teiginys.“

Jungtinėse Valstijose šį filmą platinanti kompanija „Summit Entertainment“ paskelbė pranešimą, kuriame išreiškė viltį, jog „vyresniojo seržanto Sarverio pretenzijos bus greitai išspręstos“.

„Šis filmas yra pasakojimas apie didvyrius, kurie išgalvotame siužete demonstruoja, ką narsūs vyrai ir moterys veikia mūšio lauke, – nurodė kompanija. – Neabejojame, kad vyresnysis seržantas Sarveris garbingai ir pasišventusiai tarnavo savo šaliai, rizikuodamas savo gyvybe dėl didesnio gėrio, tačiau mes platiname filmą, sukurtą pagal išgalvotą scenarijų, kurį parašė Markas Boalas.“

G.Fiegeris nurodė pateikęs teismui ieškinį, kai pasibaigė balsavimas dėl Kino akademijos apdovanojimų. Tame dokumente tarp atsakovų įvardytas M.Boalas ir „Oskarui“ nominuota režisierė Kathryn Bigelow.

Advokatas tvirtina, kad M.Boalas tardavosi su K.Bigelow, kai buvo priskirtas prie misiją Irake vykdančių karių.

„Išminuotojų būriui“ ši savaitė buvo labai audringa: Kino meno ir mokslo akademija anksčiau nubaudė vieną iš jo prodiuserių už tai, kad pastarasis išsiuntinėjo elektroninius laiškus, ragindamas Akademijos narius balsuoti už jo filmą.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius