Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 10 26

Irane aktorėms, atsisakančioms dėvėti hidžabą, uždrausta vaidinti filmuose

Irano valstybinio televizijos kanalui IRNA duotame interviu šios šalies kinematografijos profesinio vertinimo ir priežiūros generalinio direktorato vadovo pavaduotojas Habibas Il Begi pranešė, kad aktorėms, atsisakančioms dėvėti hidžabą, bus draudžiama vaidinti naujuose filmuose.
Iranas
Iranas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.
Temos: 2 Iranas Kinas

Pasak jo, jau nufilmuoti filmai su hidžabo nedėvinčiomis aktorėmis ir toliau bus leidžiami, nes tam buvo išleisti pinigai, tačiau jos nebus kviečiamos filmuotis naujuose darbuose.

Pareigūnas anksčiau įspėjo prodiuserius, kad jei jie bendradarbiaus su hidžabo nenešiojančiomis aktorėmis, turės problemų dėl licencijos filmams rodyti gavimo.

Telegramo kanalas „CinemaDaily“ vėliau paskelbė ir 12 aktorių, kurias, kaip manoma, pirmiausia paveiks šis draudimas, sąrašą.

Irano kultūros ir islamo ministras Mohammadas Mehdi Esmaili teigė, kad hidžabo dėvėjimas yra nustatytas pagal įstatymą, todėl, anot jo, neįmanoma bendradarbiauti su asmenimis, kurie įstatymo nesilaiko.

Moterys Irane hidžabą privalo dėvėti nuo 1979 m., kai į valdžią atėjo radikalūs islamistai. 2023 m. rugsėjį Iranas priėmė Hidžabo ir skaistybės įstatymą, kuriame numatyta 10 metų kalėjimo moterims už islamiško aprangos kodo pažeidimą.

Be to, už šio įstatymo pažeidimą moterys gali būti nuplaktos ir nubaustos iki 360 mln. iranietiškų rialų (daugiau nei 8 tūkst. JAV dolerių) bauda.

Griežtesnius teisės aktus Irano valdžia priėmė po praėjusiais metais šalyje kilusių protestų, kuriuos paskatino 22 metų Mahsos Amini mirtis. M.Amini šeima teigė, kad ją mirtinai sumušė saugumo pajėgos apkaltinusios ją netinkamu hidžabo dėvėjimu.

Protestai su šūkiais prieš policijos smurtą buvo žiauriai numalšinti, o per šias akcijas žuvo mažiausiai 500 žmonių ir dešimtys tūkstančių buvo sulaikyti. Keliems protestuotojams buvo įvykdyta mirties bausmė.

Nepaisant to, ir pasibaigus masiniams protestams, daugelis Irano moterų toliau priešinasi reikalavimui dėvėti hidžabą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius