Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 17

Keturios valandos laiko mašina: S.Loznicos dokumentinis filmas „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“

Ukrainiečio Sergejaus Loznicos „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“ nėra pirmas filmas apie Sąjūdį, pirmuosius atkurtos nepriklausomybės metus ir vieną pagrindinių to laiko figūrų – Vytautą Landsbergį. Kaip ir ne pirmas, sukurtas kitos šalies režisieriaus.
Kadras iš filmo „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“
Kadras iš filmo „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“ / Stop kadras

Dar 1990-aisiais, gegužės 21-ąją, kuomet Sovietų Sąjunga buvo paskelbusi Lietuvai ekonominę blokadą, garsus rusų kino kūrėjas Aleksandras Sokurovas nufilmavo trumpametražę juostą „Paprasta elegija“ („Prostaya elegiya“). Joje jis užfiksavo kelias minutes iš Aukščiausiosios Tarybos pirmininko dienos. Šis sėdi prie pianino, groja M.K.Čiurlionio preliudus, o kamera lėtai žvalgosi po kabinetą, nusikelia už lango, kur minia žmonių dalyvauja mišiose, ir grįžta atgal. Tik preliudus keičia žmonių giedojimas, o šalies vadovas jau sėdi prie darbo stalo.

Kas ir kokie esame, ką kuriame ir kuo tampame?

Kodėl tai miniu? Nors Loznicos ir Sokurovo filmai labai skirtingi – sukūrimo aplinkybėmis, meniniais sprendimais, nuotaika, režisierių laikysena ir net emociniu paveikumu, tačiau juos žiūrint galima pajusti žodžiais sunkiai artikuliuojamą suvokimą, kad matai tautos savimonės aktą, kuris tiesiog negali nejaudinti: kas ir kokie esame, ką kuriame ir kuo tampame?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius