Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 17

Kinas be taisyklių: išskirtiniai „B kategorijos“ filmai

Pagrindinis „B kategorijos“ arba tiesiog „B filmų“ bruožas yra mažas biudžetas. Nieko keisto, kad šis žanras atsirado Amerikoje, ketvirtajame dešimtmetyje – ekonomiškai itin sunkiu metu. Šiai kategorijai tinka viskas, ką tik gali sukurti režisieriaus fantazija, nes įprasti kinematografijos standartai čia negalioja. Paprastai tokie filmai į kokybę nepretenduoja ir yra tiesiog pigi pramoga, tačiau kai kurie jų – išties išskirtiniai.
Kadras iš filmo „Mačetė“
Kadras iš filmo „Mačetė“
Temos: 2 „Telia“ Kinas

Dalis šių filmų populiarumo sulaukė dėl to, kad yra tokie blogi, jog net kelia juoką. Tačiau kiti netikėtai tapo puikiais pavyzdžiais, kaip turint nedaug pinigų, tačiau pakankamai fantazijos, galima kurti kokybišką kiną.

Todėl pristatome 10 dėmesio vertų „B kategorijos“ filmų. Jei jūsų mėgstamas nepateko į sąrašą, pasidalinkite juo komentaruose.

1. „Mačetė“ / Machete (2010) ir „Mačetė žudo“ / Machete Kills (2013)

Tai brangiausias filmas šiame sąraše, tačiau lyginant su įprastomis Holivudo filmų kainomis, jis vis tiek atsiėjo gana pigiai. Reiktų paminėti ir tai, kad prie šio projekto prisijungė labai žymūs aktoriai, kurių atlyginimai ir sudarė didžiąją biudžeto dalį. Be kitų žinomų aktorių filme „Mačetė“ vaidino Robertas De Niro, Jessica Alba ir Stevenas Seagalas, o pagrindinį vaidmenį atliko Danny Trejo.

Filmo siužetas yra gana tipinis: samdomo žudiko darbdaviai bando nužudyti jį patį, tačiau jiems nepavyksta, ir šis imasi juos medžioti. Tačiau ši standartinė „vienas prieš visus“ istorija kovos scenose tiesiog žiba savo absurdiškumu – ko vertas vien šaudymas kulkosvaidžiu, pritvirtintu prie motociklo. Tačiau jei sutinkate, kad „B filmuose“ yra kuo kvailiau, tuo geriau, pažiūrėkite antrąją dalį „Mačetė žudo“. Šis filmas yra itin toli nuo to, kas paprastai vadinama sveiku protu.

VIDEO: Machete Trailer (2010)

2. „Tamsos armija“ / Army of Darkness (1992)

„Tamsos armija“ yra tikra paskutinio amžiaus dešimtmečio klasika. Pagrindinis veikėjas netyčia teleportuojasi į viduramžių laikus ir turi kautis prieš negyvėlių armiją, jei nori grįžti į savo laiką. Šio filmo žanras – fantastinė siaubo komedija – nurodo, kad įvairovės čia tikrai netrūksta. Gausite ir dosnią humoro dozę, ir viduramžio kovų prieš negyvėlius, o viskas pabarstyta gausiu magijos prieskoniu. Net nepretenduodamas būti kokybišku filmu, „Tamsos armija“ po šiai dienai lenkia daugelį brangių šiuolaikinių filmų.

VIDEO: Army of Darkness Official Trailer!

3. „Superagentės“ / Bitch Slap (2009)

Rickas Jacobsonas yra tikrų tikriausias „B kategorijos“ televizijos serialų kūrėjas. Turbūt daugelis pamena „Heraklį“, „Kseną“ ir „Gelbėtojus“, bet retas žino, kad juos režisavo būtent šis žmogus. Šiame filme puikiai jaučiamas jo braižas: trys agentės, įsiveliančios į begėdiškai erotiškas kovas, kuriose it netyčia plyšta drabužiai. Šio filmo scenarijus yra visiškai absurdiškas ir pilnas pačių kvailiausių siužeto posūkių – daug mąstyti jį žiūrint tikrai nereiks. Be to, čia trumpam pasirodo ir Kseną vaidinusi Lucy Lawless bei Heraklio aktorius Kevinas Sorbo.

VIDEO: Bitch Slap Trailer

4. „Devintasis ateivių planas“ / Plan 9 from Outer Space (1959)

Ilgą laiką ši juosta buvo vadinamas blogiausiu filmu kino istorijoje. Ir nors jis tikrai blogas, šis filmas tikrai nėra toks blogas. Ar bent jau daugelis jį mačiusių yra linkę atleisti daugelį trūkumų, nes tam tikro žavesio jis turi. Pasakoti apie scenarijų yra beprasmiška, nes jis yra visiškai nenuoseklus, o dialogai – visiškai „mediniai“. Blogų filmų gerbėjai žino, kad legendinis Bela Lugosis mirė filmavimo metu, o jį pakeitęs Tomas Masonas tiesiog vaidino užsidengęs veidą apsiaustu. Dalis scenų panaudota iš kitos ligi tol neviešintos medžiagos.

VIDEO: plan 9 from outer space (trailer)

5. „Geležinis dangus“ / Iron Sky (2012)

1945-aisiais tamsiojoje mėnulio pusėje naciai įkuria slaptą karinę bazę, kurioje ruošiasi dar vienam bandymui užkariauti pasaulį 2018-aisiais. Vien ambicija sukurti tokią istoriją pelnė pritariantį „B filmų“ gerbėjų linktelėjimą. Šis filmas yra parodija nuo pradžių iki galo, ir nors politinis humoras kartais perlenkia lazdą, šią beskonybę žiūrėti tikrai linksma. Beje, garso takelį šiam filmui kūrė skandalingoji slovėnų grupė „Laibach“, prieš dvejus metus pasirodžiusi festivalyje „Mėnuo Juodaragis“. Už šį pasirinkimą filmo kūrėjai tikrai nusipelno pagyrų.

VIDEO: Iron Sky Official Trailer #2 - Nazi's on the Moon Movie (2012) HD

6. „Mirę sniegynuose“ / Dead Snow (2009)

Būna istorijų apie zombius, būna ir apie nacius, bet norvegų režisierius Tommy Wirkola buvo turbūt pirmasis, kuriuos sugalvojo jas abi sujungti į vieną filmą. Ir šis siaubingas darinys ištinka grupelę medicinos studentų per slidinėjimo atostogas. Zombių žanro gerbėjai iš šio filmo gaus viską, ką mėgsta: situacijų, kai būrys zombių užspeičia gyvuosius, daug nupjautų galūnių bei peršautų galvų ir užuominų į kitus žanro kūrinius. Bravo, Norvegija.

VIDEO: Dead Snow (2009) – Trailer

7. „Piktieji numirėliai“ / The Evil Dead (1981)

Šis filmas yra iš tikrųjų kokybiškas. Jo biudžetas buvo miniatiūrinis, tačiau sukurta atmosfera žavi žanro gerbėjus iki šių dienų. Tai istorija apie penkis studentus, kurie atokioje trobelėje ketina ramiai praleisti atostogas. Tačiau rasta knyga ir kasetė prižadina blogį, kuris juos išžudo vieną po kito, o paskutinis likęs gyvas veikėjas desperatiškai stengiasi išlikti iki ryto. Tai ne tik vienas geriausių „B kategorijos“ filmų, bet ir vienas geriausių visų laikų siaubo filmų.

VIDEO: The Evil Dead (1981) - New trailer

8. „Benamis su šautuvu“ / Hobo With a Shotgun (2011)

Iš esmės, apie šio filmo siužetą viską pasako pavadinimas. Benamis bando visas miesto, į kurį ką tik atvyko, problemas spręsti šautuvu ir imasi galabyti gatvės nusikaltėlius, korumpuotus policininkus ir kitus niekadėjus. Perdėto žiaurumo, galvų sproginėjimo ir žarnų taškymosi čia tikrai netrūksta. Ir nors šie akcentai išlaikomi iki pat filmo pabaigos, ilgainiui paaiškėja, kad kūrėjų ambicija buvo kur kas didesnė. Žinoma, vertinant pagal įprastinius standartus, šis filmas yra neįtikėtinai blogas. Tačiau jei suprantate labai savotišką humorą, jis jums patiks.

VIDEO: Hobo with a Shotgun Trailer

9. „Sharknado“ / Sharknado (2013)

Blogesnė nei vidutinė vaidyba, visiški neįtikinantys specialieji efektai, fizikos ir mokslo taisyklių nesilaikymas ir visiškas sveiko proto ignoravimas. Maždaug taip galima apibūdinti šį neįtikėtinai kvailą filmą, kuris kino kritikus vedė iš proto. Per ketverius metus pasirodė net septynios šio filmo dalys, tad jis beveik pretenduoja tapti prasčiausiu serialu. Ir vis dėlto, šis filmas apie ryklius atnešantį uraganą 2013-aisiais tapo tikra interneto sensacija ir turi ištikimą auditoriją. Spręskite patys.

VIDEO: (2013) Sharknado - Trailer Oficial HD

10. „Kambarys“ / The Room (2003)

Šis filmas yra toks nuoširdus, toks beprasmiškas ir kvailas, ir taip prastai suvaidintas, kad jį galima drąsiai rekomenduoti. Iš esmės, tai yra filmas, kurį aktorius, režisierius ir scenaristas viename Tommy Wiseau pastatė apie save, norėdamas „įgelti“ visoms merginoms, su kuriomis kada nors turėjo reikalų. Filmo biudžetas yra neįtikėtinai didelis (kalbama, kad jis siekia apie 6 milijonus JAV dolerių) ir tai yra turbūt daugiausia, kiek kas nors yra išleidęs projektui, skirtam pagerbti patį save. Jo kūrėjas yra tikras menininkas – itin nevykęs, bet vien užmačia kelia šiokią tokią pagarbą.

VIDEO: The Room Trailer

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius