Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 25

Tomas Fordas – režisierius ir dizaineris, aprengęs pusę Holivudo

Tomas Fordas – garsus mados dizaineris, turintis savo vardo ženklą. Tačiau vertinant pagal sukurtų filmų kiekį, yra tarsi visiškas kino naujokas. Jis režisūros kolekcijoje – viso labo du filmai, kuriuos skiria septynerių metų pertrauka. Tačiau abu šie filmai pelnė tiek žiūrovų, tiek kritikų ir Akademijos pripažinimą. Kai kurie net sako, kad šių filmų estetika ir stilius pakylėjo meninį kiną į naują lygmenį.
Tomas Fordas
Tomas Fordas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Galbūt netgi geriau apie šį žmogų esate girdėję už jo darbus mados pasaulyje, o gal net turite jo kurtą drabužį. Tomas Fordas tarptautinės sėkmės sulaukė kurdamas drabužius ir aksesuarus „Gucci“ ir „Yves Saint Laurent“, o ilgainiui sukūrė ir savo vardo prekinį ženklą.

Nors pirkėjai ir mados žinovai itin vertino Tomo Fordo kūrybą, pats Saint Laurentas jo darbu nebuvo patenkintas, o kartą net yra pasakęs: „Vargšas žmogus tiesiog daro ką gali“. Nenuostabu, kad tokie santykiai ilgai tęstis negalėjo, tad iš „Gucci“ grupės Fordas pasitraukė 2004-aisiais. Tuo metu kompanija buvo vertinama 10 milijardų JAV dolerių, o vien atlikti darbui, kurį dirbo Fordas, buvo nusamdyti keturi žmonės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tomo Fordo kolekcijos pristatymas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tomo Fordo kolekcijos pristatymas

Įžymybių sąrašas, kurioms drabužius kūrė Tomas Fordas yra ilgas, kaip paklodė: Beyoncé, Jennifer Lopez, Gwyneth Paltrow, Anne Hathaway, Tomas Hanksas, Johnny Deppas, Ryanas Goslingas, Willas Smithas, Julianne Moore, Hugh Jackmanas, Jonas Hammas ir t.t. jo kūrinius galime matyti vilkint Danielį Craigą paskutiniuose trijuose Džeimso Bondo filmuose.

Režisieriaus karjera – tik „Oskarams“ nominuoti filmai

Įdomu tai, kad Tomas Fordas nepasuko tradiciniu keliu, kuriuo eina norintys tapti kino režisieriais –trumpametražiais filmais arba reklamomis. Fordas pareiškė, kad jam šie dalykai tiesiog nebuvo įdomūs. Jis prisipažino, kad neturėjo jokios režisieriaus patirties, išskyrus kameros darbo stebėjimą ir šiek tiek literatūros. Tačiau jo teigimu, kad ir ką darytum, visada būna pirmas kartas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Miley Cyrus, Rihanna ir Tomas Fordas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Miley Cyrus, Rihanna ir Tomas Fordas

Šiuo metu Tomas Fordas yra surežisavęs viso labo du filmus, kuriuos skiria septynerių metų pertrauka. Jo kaip režisieriaus debiutas kine įvyko 2009-aisiais su filmu „Vienišas vyras“ (A Single Man). 2016-aisiais kino teatrus pasiekė „Naktiniai gyvuliai“ (Nocturnal Animals). Abiem Filmams Fordas pats rašė scenarijus, ir abu jie buvo nominuoti „Oskarams“.

„Vienišas vyras“ – kelionė į 1962-ųjų Los Andželą

Pirmasis režisieriaus filmas – pagal Christopherio Isherwoodo romaną pastatytas „Vienišas vyras“. Tai yra viena diena vienišo nelaimingo vyro gyvenime. George‘as Falconeris yra anglas koledžo profesorius, dėstantis anglų literatūrą Los Andžele.

Kadras iš filmo „Vienišas vyras“
Kadras iš filmo „Vienišas vyras“

Veiksmas vyksta 1962-aisiais, kuomet pokyčių nuojauta tarsi plevėsavo ore. Neseniai praėjusi Kubos krizė leido amerikiečiams atsikvėpti, tačiau įtampa dar buvo jaučiama. Formuojasi jaunimo subkultūros: bytnikai, baikeriai ir bohemiečiai... Tačiau Falconeriui – gėjui, laikančiam šį dalyką paslaptyje, kurio partneris Jimas ką tik mirė autokatastrofoje.

Šiame filme nedaug veiksmo, tačiau estetikos – per akis. Jame tikrai atpažinsite Tomo Fordo braižą, nes jis pridėjo ranką tiek prie kostiumų, tiek prie dekoracijų, tiek prie daugelio kitų scenografinių detalių. Kuriant šį filmą, Tomas Fordas prižiūrėjo kone visą procesą. Sutapimų čia nemažai: gėjus mados dizaineris režisuoja filmą, pastatytą pagal gėjaus rašytojo romaną, tapusį vienu svarbiausių tekstų gėjų išsilaisvinimui, apie gėjų vyrą, kurį vaidina žymus gėjus aktorius.

VIDEO: A SINGLE MAN - Trailer

„Naktiniai gyvuliai“ – prigimtinis blogis ekrano šviesoje

Šis po septynerių metų pertraukos pasirodęs kūrinys – visai kitokios nuotaikos. Šį kartą Austin Wright romano motyvais paremtas filmas yra daugiasluosknė drama, pasakojanti istoriją istorijoje. Filme gausu provokacijos, beveik pornografinių scenų, pagiežos, keršto ir pykčio.

Susan it iš giedro dangaus gauna nepublikuotą romaną, kurį parašė jos buvęs vyras, su kuriuo ji nebendravo beveik 20 metų. Ji prisimena jį kaip mielą ir jautrų vyrą iš gimtojo Teksaso, kurį ji įskaudino dukart: palikdama dėl kito vyro ir pareikšdama, kad jis yra niekam tikęs kaip autorius.

Kadras iš filmo „Naktiniai gyvuliai“
Kadras iš filmo „Naktiniai gyvuliai“

Pradėjusi skaityti Romaną, jo veikėjais ji natūraliai paverčia save, buvusį vyrą ir jos vaikus. Tai yra brutali istorija, vykstanti Vakarų Teksase, kur juos užpuola agresyvi gauja. Ši košmariška situacija veda susitikimu su stereotipiniu Teksaso policininku.

Kaip ir debiutinis Fordo filmas, šio veiksmas vyksta daugiausia prabangoje. Jam patinka modernūs namai, raudonplaukės. Nors šiam filmui režisierius sako kostiumų nekūręs, tačiau tikrai atpažinsite jo stilių. „Naktinius gyvulius: pažiūrėti išties gražu, tačiau vietomis nelengva.

Filmą „Naktiniai gyvuliai“ galite pažiūrėti išmaniojoje „Telia“ televizijoje.

VIDEO: Nocturnal Animals Official Trailer 1 (2016) - Jake Gyllenhaal Movie

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius