Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 18

„Kino pavasario“ seansuose lankysis garsūs užsienio kino kūrėjai ir menininkai

Kovo 21-ąją prasidėsiantis „Kino pavasaris“ Vilniaus ir Kauno žiūrovams žada išskirtinių susitikimų su pripažintais kino pasaulio žmonėmis. Šiemet festivalyje viešės Rusijos kino meistras Vitalijus Manskis, Lenkijos kino legenda Krzysztofas Zanussis, „Auksinio lokio“ savininkė Adina Pintilie, garsus britų fotografas Richardas Billinghamas, su kino formomis eksperimentuojantis menininkas Jeremy Shaw ir daugybė kitų svečių.
„Kino pavasaris“
„Kino pavasaris“ / „Kino pavasario“ nuotr.

Vienas iš garbiausių festivalio svečių 79-erių režisierius K.Zanussis. Į „Kino pavasarį“ jis atvyks savo apdovanojimų sąrašą papildęs prestižiniu Lenkijos kino akademijos „Auksiniu ereliu“, įteiktu už gyvenimo nuopelnus.

Kovo 31 dieną per naujausio K.Zanussio filmo „Eteris“ pristatymą lenkų klasikui „Kino pavasaris“ taip pat įteiks apdovanojimą už ilgametę draugystę ir kūrybinį indėlį į kino istoriją. „Eteris“ nukelia į XX amžiaus pradžios carinės Rusijos pakraštį, kur karo gydytojas eksperimentuoja stipriu anestetiku ir narkotiku eteriu.

Balandžio 2 ir 3 dienomis festivalyje svečiuosis dokumentikos meistras V.Manskis, kurio filmai „Giminaičiai“ ir „Po saule“ sulaukė didžiulio „Kino pavasario“ žiūrovų susidomėjimo. Naujausia jo juosta „Putino liudininkai“ Karlovi Varų festivalyje buvo išrinkta geriausiu dokumentiniu filmu. Rusijos politinę sistemą kritikuojantis V.Manskis grįžta į 2000-uosius, kai mažai kam žinomas politikas pradėjo siekti prezidento posto.

Garsiausiems pasaulio muziejams ir galerijoms kuriantys svečiai

Į šių metų „Kino pavasario“ naujienos – 9 salės – atidarymą kovo 21 dieną atvyks Berlyne gyvenantis ir kuriantis kanadietis Jeremy Shaw. Neseniai žymiojoje Londono galerijoje „Tate Modern“ buvo rodyta jo eksperimentinė „Kvantifikacijos trilogija“, kurią jis ir pristatys festivalio žiūrovams.

Ypatingas festivalio svečias – garsus britų fotografas Richardas Billinghamas. Jo darbai laikomi garsiausiose pasaulio kolekcijose, pavyzdžiui, Modernaus meno muziejuje Niujorke, „Tate“ ir Viktorijos ir Alberto muziejuose Londone. Balandžio 3 ir 4 dienomis R. Billinghamas lankysis visame pasaulyje gausiai apdovanoto savo debiutinio filmo „Rėjus ir Liza“ seansuose.

Iš moterų ir vyrų perspektyvų žvelgiančios režisierės

Dar viena ryški viešnia – prancūzė Yolande Zauberman, kuri filme „M“ pravers žiaurias paslaptis slepiančios Izraelio ortodoksų žydų bendruomenės duris. Ji festivalyje lankysis kovo 24 dieną.

Kovo 29 ir 30 dienomis režisierė Sudabeh Mortezai žiūrovams pristatys geriausią Londono kino festivalio filmą „Džoja“. S. Mortezai su žiūrovais pasidalys labai jautria tema – pabėgėlių iš Afrikos patirtimis, įstrigus užburtame prekyba moterimis rate.

Jau ne pirmą kartą su festivalio žiūrovais susitiks viena talentingiausių Rusijos režisierių Nataliya Meshchaninova. Drauge su lietuviais kurtą dramą „Pasaulio šerdis“ ji kovo 31 ir balandžio 1 dienomis pristatys drauge su vyru Stepanu Devoninu, atlikusiu pagrindinį vaidmenį.

Austrų režisierė Marie Kreutzer kovo 31 dieną Vilniuje ir balandžio 1 dieną Kaune turėjo susitikti vasarį „Berlinalėje“ rodytos įtemptos psichologinės dramos „Žemė po mano kojomis“ seansuose. Deja, kūrėja į šiuos susitikimus dėl ligos atvykti negalės.

Projekto partnerio nuotr./Kadras iš filmo „Žemė po mano kojomis“
Projekto partnerio nuotr./Kadras iš filmo „Žemė po mano kojomis“

Festivalyje debiutuos estų režisierė Liina Triškina-Vanhatalo. Apie kūdikį vieną likusį auginti jauną vyrą pasakojantis „Viskas arba nieko“ yra Estijos kandidatas į „Oskarą“. Režisierė į žiūrovų klausimus atsakys kovo 30 ir 31 dienomis.

Kovo 31 ir balandžio 2 dienomis lankysis kuriant filmą „Apie kūną ir sielą“ režisierės Ildikó Enyedi asistente buvusi Zsófia Szilágyi. „Kino pavasaryje“ ji viešės su drama „Viena diena“, išradingai pasakojančia šiuolaikinės tėvystės iššūkius.

„Kino pavasario“ žiūrovai turės progą susipažinti ir su Berlyno „Auksinį lokį“ pernai laimėjusia ir kritikus bei žiūrovus į dvi stovyklas padalijusia Adina Pintilie. Rumunų režisierę bus galima sutikti filmo „Neliesk manęs“ seansuose balandžio 2 ir 3 dienomis.

Lietuvoje nerodyto senegaliečio retrospektyvą pristatys sūnus

Unikalaus Senegalo kino režisieriaus Djibril Diop Mambéty retrospektyvą – du restauruotus ilgametražius filmus „Touki Bouki“ ir „Hienos“pristatys jo sūnus muzikantas Teemour D.Mambéty, kuris viešės kovo 22 ir 23 dienomis.

Vieną ryškiausių programos „Kritikų pasirinkimas“ filmų „Krovinys“ kovo 23 ir 24 dienomis atvyks pristatyti serbų režisierius Ognjenas Glavoničius. Nenuspėjama pagrindinio herojaus kelionė po karo nuniokotą Serbiją įtrauks ir kels daugybę klausimų.

Kovo 31 ir balandžio 1 dienomis į atvirą pokalbį nepatogia tema kvies „Laukinio“ režisierius Camille Vidal-Naquet, pasakojantis apie savo kūnais Strasbūro gatvėse prekiaujančius vaikinus.

Balandžio 1, 3 ir 4 dienomis su mįslingus filmus mėgstančiais žiūrovais susitiks ispanų debiutantas Xacio Baño, kurio filmą „Risčia“ prodiusavo Marija Razgutė („Išgyventi vasarą“, „Šventasis“).

Naujausią filmą „Artimi priešai“ balandžio 2 dieną pristatys kino meistras Davidas Oelhoffenas, filmavęs šį kriminalinį trilerį su tokiais garsiais aktoriais kaip Matthiasas Schoenaertsas ir Reda Katebas.

Balandžio 2 ir 3 dienomis su žiūrovais bendraus vaikų pataisos namuose dirbęs ir filmą „Pasekmės“ sukūręs slovėnų režisierius Darko Štante.

Unikalius teatro ir kino sintezės projektus kuriantis vokietis Florianas Seufertas pateko į Europos debiutų konkursą. Balandžio 1 ir 3 dienomis Vilniuje ir 4 dieną Kaune hibridiniame filme „Pamparios“ režisieriaus alter ego nukels į šamanų pasaulį.

Lenkijos kino mokyklai, be K.Zanussio, atstovaus Kinga Debska (kovo 23 ir 24 dienomis) ir Pawelas Maślona (kovo 22 ir 24 dienomis Vilniuje ir 23 dieną Kaune). Filmu „Mano dukterys karvės“ festivalio žiūrovams žinoma K.Debska komiškoje dramoje „Iki dugno“ tyrinėja moterų priklausomybės nuo alkoholio problemą. Debiutuojantis P.Maślona komedijoje „Panikos ataka“ aštriai skrodžia šiuolaikinę visuomenę.

Visi susitikimai su kūrėjais pateikti čia.

24-asis Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ vyks 2019 metų kovo 21–balandžio 4 dienomis 19-oje šalies miestų. Praėjusiais metais „Kino pavasaris“ sulaukė 116 551 žiūrovo, tad yra didžiausias kino renginys Lietuvoje ir vienas ryškiausių kino festivalių Rytų Europoje. Projektą remia Lietuvos kino centras, finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Europos Sąjungos programa „Kūrybiška Europa“ MEDIA, Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus, Marijampolės, Mažeikių, Jonavos, Utenos, Visagino, Druskininkų, Anykščių, Varėnos, Šakių, Birštono savivaldybės ir privatūs rėmėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius