-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 07 15

Lietuvių filmo įvertinimas Pietų Korėjoje: „Vesper“ – pagrindinės festivalio programos apdovanojimas

26–ąjį kartą vykstančiame Bucheon fantastinių filmų festivalyje (BIFAN) – gausios ovacijos ir įvertinimas Lietuvos kūrėjams. Liepos 14 dieną vykusiuose apdovanojimuose jau dešimtmetį kartu kuriančių režisierių dueto Kristinos Buožytės ir Bruno Samper mokslinės fantastikos istorija „Vesper“ pelnė pagrindinės festivalio programos Žiuri pasirinkimo apdovanojimą, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Bucheon fantastinių filmų festivalyje
Bucheon fantastinių filmų festivalyje / Organizatorių nuotr.

Viename reikšmingiausių Azijos žanrinio kino festivalių pripažinimo sulaukę kūrėjai po apdovanojimo teigė: „Mums didelė garbė ir ypatingai didžiuojamės įvertinimu šalyje, kurioje gimsta geriausi filmai pasaulyje. Korėjos kinas mums yra pagrindinis įkvėpimo šaltinis dėl savo užmojų ir įvairovės, dėl požiūrio į žiūrovus kaip mąstančius, nepamirštant, kad filmas taip pat turi būti ir įdomi pramoga. Kurdami „Vesper“ siekėme universalumo – istorijos, kuri galėtų paliesti žiūrovus, peržengti kultūrines ribas ir kalbėti apie tai, kas gražiausia žmonėse. Norėjome parodyti, kad net jei pasaulis žlugs, šis grožis neišnyks.“

Įteikdama apdovanojimą žiuri komisija „Vesper“ pavadino „stirpiu ir stulbinančiu šedevru“. Bucheon kino festivalio pagrindinės programos apdovanojimai yra skiriami filmams, kurie pasiūlo naują požiūrį į pasaulį, turi išskirtinį stilių ir nebijo eksperimentuoti žanro ribose.

Filmo prodiuserės Asta Liukaitytė ir Daiva Varnaitė-Jovaišienė neabejoja, jog „Vesper“ įvertinimas Pietų Korėjoje – neeilinis įvykis visai Lietuvos kino industrijai: „Mokslinės fantastikos filmai – ne itin populiarus žanras tarp mūsų šalies kūrėjų, todėl kad jo imtumeisi, reikia būti labai kūrybiškam ir šiek tiek nutrūktgalviui. Labai džiaugiamės, kad K.Buožytė ir B.Sampler verčia naują puslapį lietuviško kino istorijoje, dar kartą įrodydami, kad tikras talentas nepaiso sienų, o tikrumas ir originalumas yra universalios savybės, kurias vertina visas pasaulis.“

Lietuvoje filmuotos juostos veiksmas vyksta Žemėje. Talentinga trylikametė Vesper (Raffiella Chapman), kartu su sergančiu tėvu Dariumi (Richardas Brake’as) po ekosistemos žlugimo bando išgyventi keistame ir pavojingame pasaulyje. Vieną dieną Vesper suranda paslaptingą moterį Kameliją (Rosy McEwen), kuri liko gyva po lėktuvo katastrofos.

K.Buožytės ir B.Samper duetui tai jau trečias sėkmingas filmas, kuris pradėjęs savo kelionę Karlovy Vary festivalyje, kitą savaitę jau keliauja į Kanadą, o premjera Lietuvoje numatoma rugsėjo 30 dieną.

Projektą finansavo Lietuvos kino centras, remiantis ir Lietuvos delegacijos dalyvavimą festivaliuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius