Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 26

„Milžinas“: Apie tokius filmus sakoma: „Nežinau, ką scenaristas rūkė, bet ir aš norėčiau...“

Šiais metais kino ekranuose pasirodęs ispanų režisieriaus Nacho Vigalando darbas „Milžinas“ (orig. Colossal) gali būti vadinamas juodąja mokslinės fantastikos komedija. Čia yra visko – nuo apokaliptinio absurdo iki lebovskiško lėbavimo, o fantastinė scenarijaus slinktis yra tokia netikėta, jog filmas ne veltui buvo pramintas „filosofine marihuanos mėgėjų svajone“. Nors jame ir nėra nieko šventvagiško, o tik subtilus ir kiek vaikiškas žavesys.
Filmo „Milžinas“ afišos nuotr,
Filmo „Milžinas“ afišos nuotr,
Temos: 2 Kinas „Telia“

Tad apie ką yra „Milžinas“? Sudėtingas klausimas, į kurį net ir pagrindiniai, jame vaidinę aktoriai – Anne Hathaway ir Jason Sudeikis – iki šiol nėra pateikę vieningo atsakymo.

Glaustas šio filmo sinopsis gali skambėti taip: vakarėlius ir alkoholį mėgstanti bedarbė rašytoja Gloria (A.Hathaway) yra priversta palikti Niujorką ir grįžti į gimtąjį Niuhempširą po to, kai neapsikentęs nuolatinių jos lėbavimų, vaikinas Timas (Dan Stevens) išveja ją iš namų.

Kol tuščiuose tėvų namuose jai įsikurti padeda senas vaikystės draugas Oscaras (J.Sudeikis), Seulą ima drebinti milžiniško monstro išpuoliai. Keistėti viskas ima tuomet, kai vaizdo medžiagą iš įvykio vietos pamačiusi Gloria pastebi, jog girtas jos elgesys ir monstro manieros turi kažką bendro.

Kadras iš filmo „Milžinas“
Kadras iš filmo „Milžinas“

Įvairūs filmo apžvalgininkai juokauja – būtent šią paralelę scenarijaus autorius ir režisierius N.Vigalondo sugalvojo užsirūkęs gerai išnešiančią suktinę. Kad ir kokios yra šio kūrinio gimimo aplinkybės, kino juosta yra verta jūsų laiko ir dėmesio.

Vienas dalykas, kurio nenuneigsi – režisierius neprašovė pasirinkdamas puikią aktorių komandą, kurių vaidyba šį filmą pakylėjo iš galimai nišinio į skirtą masinei auditorijai. Nors „IMDB“ statistika byloja, jog filmo tikrai neįvertino dauguma žiūrovų („Milžinas“ surinko 6,2 balo). Tačiau filmą palaimino kritikai – „Rotten Tomatoes“ jis buvo įvertintas 80 proc.

Įdomu pastebėti, jog „Milžinas“ ypač patiko Glorią įkūnijusiai A.Hathaway. Tokiuose filmuose, kaip „Tarp žvaigždynų“, „Tamsos riterio sugrįžimas, „Meilė ir kiti narkotikai“, „Princesės dienoraštis“ bei daugybėje kt. sužibėjusi aktorė, kurios apdovanojimų lentynoje yra ir „Oskaras“ už geriausią antro plano rolę filme „Vargdieniai“, teigė, jog jos rolė „Milžine“ buvo arčiausiai to, kas yra tikroji ji.

Šis jos pareiškimas galėjo nustebinti ne tik žurnalistus, bet ir jos gerbėjus – ką bendro sėkminga ir talentinga aktorė turi su personaže, kurios gyvenimas yra tarsi nesibaigiančios pagirios? Tačiau pažvelgę atidžiau pastebėsime, jog Gloria yra tiesiog natūrali. Nuoširdus ir kiek paaugliškas jos gyvenimo būdas tarpais gali priminti kiekvieną iš mūsų, ką ir pabrėžia A.Hathaway, organiškai įkūnijusi Glorijos vaidmenį.

Kadras iš filmo „Milžinas“  ​
Kadras iš filmo „Milžinas“ ​

Apie šį filmą būtų galima pasakyti ir tai, kad tai – drąsus kino darbas. Kodėl? Juk jame nėra nieko provokuojančio, kaip antai Larso von Triero „Nimfomanėje“, ar sukrečiančio, kaip kad S. Kubricko „Prisukamas apelsinas“. Čia nėra net „S“ ženklo – nei smurto, nei pornografijos ribą siekiančios erotikos.

Iš pažiūros kūrinys galėtų atrodyti kaip savaitgalio popietės filmas visai šeimai lengvas ir įtampos nekeliantis siužetas, romantinės dramos, nebaisi pabaisa. Tačiau savo atspalviu jis veikiau primena „Donį Darko“ nei „Brangioji, aš sumažinau vaikus“, yra netikėtas, kaip juodoji E.Wrighto apokaliptinė komedija „Pasaulio pabaiga“, nei „štampinis“ kaip kad „Godzila“ (2014).

Kadras iš filmo „Milžinas“
Kadras iš filmo „Milžinas“

„Milžine“ miestus griaunanti pabaisa yra tarsi iš 80-ųjų fantastinių veiksmo filmų, tik 2017-ais ji neteko viso to blogio. Ji net nežino, kas yra tokia, kaip ji veikia, o jau pritraukia „viso pasaulio organizacijų ir karinių pajėgų“ dėmesį ir politines rietenas, paslydusi ant žaidimų aikštėje nugulusių lapų krūvos.

Kai kas netgi įžvelgia, jog tarp monstro ir girtaujančios moteris brėžiama paralelė yra rimta ir gili metafora, kuria norima parodyti, jog alkoholiko griūtis, vykstanti „viduje“, paliečia ir kitus gyvenimus „išorėje“. Tačiau siūlau neskubėti ieškoti rimties ten, kur galima tiesiog pasidžiaugti, kad žaismės ir fantazijos nestokojantys scenarijai, kurie tikrai „nekals“ pinigų ir nepelnys Oskarų, visgi išvysta kino sales.

Na, o mes, stebėdami juos kino salėse ar televizijų ekranuose, galime patenkinti tą „vidinį geek'ą“, kuris kartais nori kažko gaivaus, nerimto ir neįpareigojančio ir tikrai labai juokingo.

Filmą „Milžinas“ galite legaliai pažiūrėti išmaniojoje „Telia“ televizijoje.

VIDEO: Colossal Trailer #2 (2017) | Movieclips Trailers

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius