Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 12

Pagrindinis Busano kino festivalio apdovanojimas atiteko Irako ir Vietnamo režisieriams

Pagrindinis 24-ojo tarptautinio Busano kino festivalio apdovanojimas atiteko Irako ir Kataro bendros gamybos filmui apie gyvenimą karo nuniokotame Bagdade bei vietnamiečių juostai apie paauglį, besistengiantį išgyventi Ho Či Minio gatvėse.  
Mike'as Figgisas
Mike'as Figgisas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kinas Kultūra

Pietų Korėjos Busano mieste vykstantis festivalis yra vienas svarbiausių kino industrijos renginių Azijoje.

Šiųmečio festivalio pagrindinės konkursinės programos „Naujosios srovės“ nugalėtojais šeštadienio rytą paskelbti irakiečių režisieriaus Mohanado Hayalio filmas „Haifos gatvė“ (Haifa Street) ir vietnamiečio Tran Thanh Huy juosta „Romas“ (Rom).

„Naujųjų srovių“ apdovanojimas skiriamas dviem savo pirmąjį arba antrąjį filmą sukūrusiems Azijos režisieriams. Jiems įteikiamos piniginės premijos po 30 tūkst. JAV dolerių (27,2 tūkst. eurų).

„Sprendimą priimti buvo sunku, ir šie du filmai nėra pirmas ir antras, tai – ne žirgų lenktynės“, – sakė konkursinės programos žiūri pirmininkas, filmo „Paliekant Las Vegasą“ (Leaving Las Vegas) režisierius Mike'as Figgisas.

„Pamatėme daug puikių darbų, sukurtų jaunų, įdomių kino kūrėjų, suprantančių kino meną," – pridūrė jis.

Kaip pažymima žiuri pranešime, „Haifos gatvė“ – nuo pat pradžių iki pat pabaigos įtempta kino juosta.

„Tai brandus filmas, išsiskiriantis režisieriaus pasitikėjimu ir kino kalbos supratimu, – sakoma pranešime. – Gera matyti stiprią, lyčių pusiausvyrą atspindinčią aktorių komandą.“

Juostą „Romas“ žiuri pagyrė už „nuostabią energiją“.

Tarp šiųmečiame renginyje dalyvavusių Holivudo žvaigždžių – „Oskarui“ nominuotas aktorius Timothee Chalamet. Tūkstančiai žmonių laukė jo pasirodant ant raudonojo kilimo kartu su Joeliu Edgertonu prieš jųdviejų naujojo filmo „Karalius“ (The King) peržiūrą.

Japonų režisierius, prodiuseris ir scenaristas Hirokazu Kore-eda atvyko atsiimti geriausio Azijos kino kūrėjo apdovanojimo. Festivalyje dalyvavo gausus Pietų Korėjos kino pramonės atstovų būrys su iškilmingą atidarymą vedusia aktore ir modeliu Lee Hanee priešakyje.

Šiųmetis Busano festivalis vyko susidomėjimui korėjiečių kinu pasiekus dar neregėtą lygį. Jį paskatino režisieriaus Bong Joon-ho pasaulinė sėkmė. Šio režisieriaus sukurta juosta „Parazitas“ (Parasite) gegužę laimėjo Kanų kino festivalio „Auksinę palmės šakelę“ ir yra laikoma viena pagrindinių pretendenčių į „Oskarą“.

Reginys prasidėjo Pietų Korėją užgriuvus galingam taifūnui „Mitag“, dėl kurio buvo atšaukti šimtai skrydžių, tačiau stichijai nurimus įvairiose miesto vietose buvo surengta filmų peržiūrų po atviru dangumi.

„Buvo chaoso galimybė, bet galiausiai problemų nekilo“, – sakė festivalio vadovas Lee Yong-kwanas.

Per dešimt festivalio dienų buvo parodyti 299 filmai iš 85 šalių, 118 iš jų – pasaulinės premjeros. Reginys pritraukė beveik 200 tūkst. žiūrovų.

Festivalis baigsis šeštadienio vakarą oficialia apdovanojimų ceremonija bei pasauline Pietų Korėjos režisieriaus Lim Dae-hyungo sukurtos dramos apie motinos ir dukters santykius „Mėnesienos žiema“ (Moonlit Winter) premjera.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius