Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 10

Pristatytas filmas apie lietuvių žygį Vytauto Didžiojo keliu link Juodosios jūros

Pirmadienį iškilmingai pristatytas naujas DVD filmas „2000 kilometrų istorijos“. Tai – unikalus filmas apie lietuvių žygį atkartojantį po 600 metų Vytauto Didžiojo nueitą kelią įamžinant svarbiausius jo taškus bei žygdarbius.
Kadras iš filmo „2000 kilometrų istorijos“
Kadras iš filmo „2000 kilometrų istorijos“

„Prieš du metus devyni raiteliai su savo ištikimaisiais žemaitukais pasiekė Juodąją jūrą. Kai žygis prasidėjo Senuosiuose Trakuose, nedaug kas tikėjo sėkme. Džiugu, kad tas ryžtas ir valia, padėję įveikti kone 2000 km, įkvepia ir tautiečius. Po žygio išleistos jau trys knygos, sukurtas filmas, o neseniai pristatyta DVD plokštelė. Daugybėje susitikimų su visuomene, matant nuoširdų susidomėjimą ir emocijas, supranti, kad ne veltui žygio vargai ir rūpesčiai. Žygdarbis, kuri atliko raiteliai ir jų žirgai – geras pavyzdys visiems, tikintiems, kad mūsų tautos ambicijos būti konkurencingiems, būti pasaulio Lietuva, turi pagrindą“, – kalbėjo ekspedicijos vadovas Gintautas Babravičius.

Šiandien Lietuvos Respublika tesudaro apie 7 procentus buvusios LDK teritorijos, maždaug 44 procentus buvusios LDK teritorijos, maždaug 44 proc. Priklauso Ukrainai (tai daugiau nei pusė visos dabartinės Ukrainos), 22 proc. – Baltarusijai (visa dabartinė Baltarusija), 25 proc. – Rusijai ir 2 proc. – Lenkijai.

40 dienų žygis žirgais buvusia Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritorija iki Juodosios jūros buvo ne tik istorinis, kartu tai socialinis – edukacinis projektas, su tikslu naujai pažinti ir įamžinti Vytauto Didžiojo žygius bei per mažai suvokiamą istorinę LDK praeitį, išryškinant jos svarbą ir reikšmę ne tik regioniniame, bet ir europiniame kontekste bei darbartinės Lietuvos valstybės ir tautos identiteto supratime.

Iš Trakų išjoję raiteliai, aplankė daugiau nei 20 svarbiausių LDK istorinių objektų, kuriuos visus užfiksavo šiame dokumentiniame filme. Filme gausu kvapą gniaužiančių vaizdų keliaujant užmirštais  keliais. Žemaitukų žirgai  įrodė savo ištvermę – per Lietuvą, Baltarusiją ir Ukrainą nujojo beveik 2 000 kilometrų.

Legenda pasitvirtinto! Žemaitukų žirgai godžiai gėrė Juodosios jūros vandenį...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius