Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 15

Režisierė Aistė Žegulytė apie filmą „Jos vardas buvo Europa“: „Kino eksperimentas, įtraukiantis savo forma“

Festivalis „Kino pavasaris“, šiemet keliantis klausimą „Veikti ar / ir būti?“, programoje siūlomais filmais kviečia atidžiau pažvelgti į save, vyksmą aplink ir atrasti pasyvią arba aktyvią prieigą prie filmuose nagrinėjamų temų. Kino režisierės Aistės Žegulytės, Lietuvos žiūrovams gerai pažįstamos dokumento filmo „Animus Animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“ kūrėjos, dėmesį patraukė filmas „Jos vardas buvo Europa“.
Aistė Žegulytė
Aistė Žegulytė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Berlyne įsikūrusių režisierių duetas Anja Dornieden ir Juanas Davidas Gonzálezas Monroyʼus filme „Jos vardas buvo Europa“ kviečia pasinerti į pasivaikščiojimą primenantį tyrimą. Stumbrais vadinti laukiniai dabartinių galvijų protėviai išnyko XVII amžiuje. Šios didingos, raguotos būtybės ilgai turėjo mitologinį statusą, buvo tikima jų antgamtinėmis jėgomis.

XX amžiaus pradžioje vokiečių mokslininkai, globojami nacių režimo, pradėjo daugybę bandymų, siekdami prikelti šią rūšį. Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje pristatytas filmas siekia įtraukti žiūrovą į keistą tikrovės pojūtį bei atskleisti, jog šiandien tokie eksperimentai vis dar tęsiami, tik įgavę skirtingas formas.

Pasak kino režisierės Aistės Žegulytės, filmas įdomus ir įtraukiantis savo forma. „Kaip kino eksperimentas, jis nufilmuotas 16 mm kino juosta. Tai sukuria jausmą, tarsi istorija vyko po Antrojo pasaulinio karo. Deja, filmas apie žmogų ir žvėris vyksta dabar, o intencijos užvaldyti ir perkurti tai, kas gyva, nedaug pasikeitę nuo nacių režimo laikų“.

Filmo „Jos vardas buvo Europa“ anonsas:

VIDEO: Jos vardas buvo Europa | KINO PAVASARIS 2021

„Jos vardas buvo Europa“ ir kitus festivalio „Kino pavasaris“ programos filmus nuo kovo 18 d. galima žiūrėti naujajame „Kino pavasario“ virtualiajame kino teatre, naujos kartos televizijos TELIA TV filmų nuomoje ir namų kino platformoje „ŽMONĖS Cinema“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius